Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2021 22:57
Čas čtení 3:43
Vojtěch Vanda

Sparta Lyon pořádně potrápila, nakonec s ním padla 3:4. Dva góly dal po snové půlhodince Haraslín

Sparta Lyon pořádně potrápila, nakonec s ním padla 3:4. Dva góly dal po snové půlhodince Haraslín
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek
SPORT AC SPARTA PRAHA
Uložit Uložené

Rudí se postavili klubu, s nímž se již čtyřikrát setkali, avšak ještě nikdy v historii jej neporazili.

Zdravý respekt a dost. Sparťané si museli před zápasem Evropské ligy nastavit hlavu tak, aby se jim neroztřepala kolena – do Prahy totiž přicestoval slavný Olympique Lyon. A minimálně v prvním poločase to vypadalo, že svěřenci Pavla Vrby vědí, co dělat. Hned ve 4. minutě se po akci Hložka dostal k zakončení Lukáš Haraslín a než skončila 20. minuta prvního poločasu, prosadila se posila ze Sassuola podruhé. Do konce poločasu ale zvládl snížit Ekambi.

V 53. minutě na něj navázal Aouar a srovnal skóre na 2:2. Do hry navíc naskočil rozdílový hráč Paquetá, jenž otočil skóre na stranu Lyonu. Domácí nicméně dostali ještě jednu šanci na srovnání po červené kartě Gusta, kterou ale houževnatí rudí nakonec nedokázali proměnit. Naopak kapitulovali počtvrté. Na prohře nic nezměnil ani gól Ladislava Krejčího ml. z poslední akce zápasu.

Doporučeno
Slavia Praha se zase trápila, v Izraeli prohrála 1:0 Slavia Praha se zase trápila, v Izraeli prohrála 1:0 21. října 2021 20:38

Vládci Prahy, porážka Rangers, premiérový gól Adama Hložka v národním týmu. Sparta Praha si na poslední vývoj událostí nemusí vůbec stěžovat. Svou formu si určitě chtěla udržet i v nejnáročnějším souboji skupiny A – na Letnou totiž dorazili Les Gones, tedy fotbalový tým z francouzského Lyonu.


Suverén z východu Francie přiletěl do hlavního města České republiky rovněž v dobré náladě, jelikož v posledních 7 zápasech prohráli pouze proti hvězdami nabitému PSG. Zádrhel v Evropské lize se zatím také nenaskytl a podle toho, jak mluvily statistiky, se na Spartě ani naskytnout nemohl. Rudí na francouzské týmy neumí, což ostatně potvrdil kvalifikační zápas Ligy mistrů proti Monaku, v němž nejenže vypadli, ale kvůli rasismu jim byly uzavřeny i ochozy. 


Chtělo to změnu, kterou měli zařídit hlavně Adam Hložek, objev sezony Jakub Pešek, akvizice z Itálie Lukáš Haraslín či probuzený útočník Martin Minchev, který dokázal vstřelit Pardubicím v minulém kole 2 góly. Lyon zase sázel na kamerunského útočníka Karla Ekambiho, jelikož nejlepší střelec Dembele byl zraněný.

Snový začátek s hořkým koncem

Zápas začal podle očekávání. Sparta se při rozehrání dotkla míče jako první, otěže zápasu se ale jal převzít Lyon, jenž chtěl tvořit hru a doufal, že zlomit obranný blok domácích. Laxní přístup hostů ale jakoby naznačoval, že by se měl zlomit raději sám.


Tento stav proto trval pouze dvě minuty, jelikož se po nich dostal k míči Adam Hložek. Z pravé strany se protlačil k rohovému praporku a nacentroval do velkého vápna, kde na míč sahal kopem přes hlavu Minchev. Míč naštěstí netrefil; propadl tak k Lukáši Haraslínovi, jehož střelu tečoval stoper Lyonu přímo za záda Anthonyho Lopese. A to byla teprve 4. minuta. 


Zaskočení Francouzi poté čelili dvěma rychlým kontrům, které dirigoval Hložek. Dravost Sparty v první desetiminutovce neuťal ani ošetřovaný Aouar, což dokazoval hlavně střelec gólu Haraslín a rychlá spojka Jakub Pešek. I obrana Sparty svědomitě vystupovala proti míčům soupeře a kontry Lyonu hasila hned v zárodku. 


Až akce v 18. minutě byla pro rudé opravdu nebezpečná, když Davidu Hanckovi utekl Karl Ekambi. Lyon však netušil, že z následného odkopu Floriana Nity, jenž bravurně zlikvidoval útěk soupeře, prodlouží jeden ze sparťanů na hrdinu zápasu Haraslína, který v 19. minutě překvapí Lopese na přední tyči již podruhé.


Nabuzená Letná vybouchla a hnala své oblíbence stále kupředu. Pozitivní atmosféra způsobila, že i obrana dokázala heroicky likvidovat individuální krachy zejména domácího kapitána Davida Pavelky. Neskutečná energie polevila až po půl hodině hry, kdy se Sparta stáhla, jak každý původně očekával, více do bloku a Lyon dostal naopak do provozní teploty. Ve 37. minutě dokonce Ondřej Čelůstka vybídl k průniku Kadewereho, kterého ale dokázal zlikvidovat výtečný Nita. Třetí nebezpečný průnik ale Ekambimu vyšel a ve 42. minutě utekl mezerou mezi Hanckem a Čelůstkou.

Ztráta, která bolí

Všichni tak byli v očekávání, jak se bude vyvíjet druhá polovina. Sparta neustávala v povedeném presinku, který však po prostřídání Lyon zvládal mnohem lépe než předtím. Francouzi nakonec dokázali v 53. minutě, po vyraženém centru, srovnat díky přesnému zakončení Aouara a rudým tak nezbývalo nic jiného než začít od nuly. 


V 58. minutě mohla jít znova do vedení Sparta, avšak střela Davida Hancka jen těsně minula levou tyč Lopesovy brány. O sedm minut později měl Nita třikrát z pekla štěstí, když nejprve díky správnému postavení vyrazil tečovanou střelu Emersona, pak po vyběhnutí likvidoval dorážku Aouara a nakonec vytěsnil technickou pohádku střídajícího Paquety. Brazilský záložník však cestu do sparťanské sítě v 68. minutě našel, když mu přihrávku na zlatém podnose poslal Ekambi.


Za stavu 2:3 se ale letenští nestáhli, pořád měli chuť hrát, kombinovat a hrát konstruktivně. Navíc v 74. minutě Gusto fauloval podruhé za žlutou kartu a musel ze hřiště, což znamenalo, že Sparta hrála 15 minut přesilovku. Tečku za zápasem ale nakonec stejně udělal soupeř Sparty, když Ekambi, absolutně nehlídán, vsítil nakonec branku na 2:4. Nic na tom nezměnila ani branka Hancka v nastavení, která nebyla uznána kvůli ofsajdu. Sparta se nakonec přesto snížení dočkala v poslední minutě nastavení z hlavy Ladislava Krejčího ml., avšak přišla pozdě.


Ve třetím zápase evropských lig tak bodově uspěl pouze Jablonec, který dokázal po dvou gólech Čvančary porazit dánský klub Randers 2:2.

Domů
Sdílet
Diskuse