Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2021 18:05
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Nejlepší alba týdne: Poslechni si rozněžněnou Lanu Del Rey, lockdownovou desku Eltona Johna nebo rozporuplného Pouyu

Nejlepší alba týdne: Poslechni si rozněžněnou Lanu Del Rey, lockdownovou desku Eltona Johna nebo rozporuplného Pouyu
Zdroj: Wikimedia Commons/Ernst Vikne/Justin Higuchi/Saheldv/volně k užití
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Již tradičně ti přinášíme přehled nových alb, která ve světě vyšla.

I tento pátek vydalo mnoho umělců z celého světa svá nová alba a zorientovat se v tom, která z nich stojí za poslech, by ti zabralo dlouhé hodiny. My ti proto již tradičně přinášíme přehled těch nejlepších alb, která tento týden spatřila světlo světa a věříme, že se ti trefíme do vkusu. Poslechni si novou desku Lany Del Rey, její melancholické kolegy flora cash nebo třeba nové LP hitmakera 347aidan.

Doporučeno
Patti Smith: Zlomená básnířka, která zbořila mužské ideály Patti Smith: Zlomená básnířka, která zbořila mužské ideály 22. října 2021 7:00

1. Lana Del Rey - Blue Banisters 

Americká zpěvačka a skladatelka Lana Del Rey jen před měsíce oznámila, že se stahuje ze sociálních sítí a bude se soustředit na nové album. To právě dnes vyšlo a jak se zdá, populární zpěvačce se tento krok vyplatil

Na desce Blue Banisters se Lana Del Rey drží témat, které jí jsou blízká a která jsou důvodem, proč ji tolik lidí zbožňuje. Zpívá o romantických ideálech v americké kultuře, nešťastné lásce, žalu, a to vše za doprovodu klavíru či jemné kytary. „Ostatní muži, které jsem potkala, byli v pohodě. Usmáli se na tebe a vrazili ti nůž do zad,“ zpívá Del Rey v úvodní písni Text Book.

Blue Banisters je opravdu povedený počin, ovšem pokud od alba očekáváš nějaký „wow“ moment, zde se ho bohužel nedočkáš. Nejpřekvapivější písní, která se liší od těch ostatních, melancholických ale zároveň harmonických, je pravděpodobně skladba Dealer, kterou zpěvačka nazpívala spolu s Milesem Kanem z kapely The Last Shadow Puppets. „Dala ti všechny svoje peníze, dala ti všechny svoje peníze. Nechci žít, nechci ti nic dát, protože mi nikdy nic nedáš na oplátku,“ zpívá v ní Del Rey naléhavými vokály.

Doporučeno
Albert z Bert & Friends: Naše hudba podněcuje fantazii a imaginárno. Ultimátní pravdy nevytváří magnetismus (Rozhovor) Albert z Bert & Friends: Naše hudba podněcuje fantazii a imaginárno. Ultimátní pravdy nevytváří magnetismus (Rozhovor) 22. října 2021 16:00

2. 347aidan - CHASING HARMONY

Kanadský zpěvák 347aidan se do povědomí mnoha lidí dostal teprve v roce 2020, když jeho skladba Dancing In my Room ovládla celý TikTok a na Spotify si vysloužila téměř 200 milionů poslechů. Mladý talent následně zabodoval písněmi MEMORIES! nebo třeba HARMONY, které najdeš právě na jeho novém albu CHASING HARMONY.

O Aidanovi zatím moc informací nenajdeš, neboť se jedná o začínající hvězdu, která kombinuje rap s popem, a to je přesně to, co dnešní generaci baví. Na jeho novém EP najdeš pět songů, včetně IDONTWANNATALKTOYOU!, který nazpíval spolu s další vycházející hvězdou renforshort. V něm zpívá o dospívání plném alkoholu, návykových látek a nešťastných lásek, s čímž se ztotožní nejen mnoho teenagerů.

Desku CHASING HARMONY Aidan věnoval svojí kamarádce Harmony, která ho podporovala v hudební tvorbě, dodávala mu sebevědomí a když zemřela, rozhodl se vydat album, které bude v posluchačích vyvolávat pocit bezpečí, sebejistoty a podpory, že i s psychickými nemocemi lze bojovat

 3. Pouya - Blood Was Never Thick as Water

Od nováčků na hudební scéně se přesuneme k ostříleným raperům, jako je Pouya. I on dnes do světa vypustil nové album, které se jmenuje Blood Was Never Thick as Water. To vydal jako nezávislý umělec a najdeš na něm 11 tracků. „Ve hře jsem deset let, rapery jsem viděl přicházet a odcházet. Několik vražd, předávkování a sebevražd zpomaluje spánek na gauči, všude kolem mě lezou švábi,“ rapuje v úvodní skladbě Dying Slowly, čímž pravděpodobně odkazuje na zesnulého Lila Peepa

Doporučeno
Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? 10. listopadu 2023 15:05

Pouya deskou Blood Was Never Thick as Water rozhodně nešlápl vedle. Mrazivé a poklidné beaty v místech střídá úderná flow a v mnoha skladbách, včetně Out The Mud, už neuslyšíš žádný mumlavý rap, jako tomu bylo v jeho předchozí tvorbě. Raper klade důraz na texty, vyzpívává se z těžkých časů, depresí, úzkostí, stesku po domově a odkazuje na svoji nezávislost, kvůli které v minulosti odmítl i Rica Love, producenta velkých hvězd.

Blood Was Never Thick as Water je povedený kousek, který tě rozhodně nebude nudit, tak klikej na Spotify a zaposlouchej se do poklidných, ale zároveň výrazných beatů.

4. Elton John - The Lockdown Sessions

Legendární britský zpěvák, skladatel a klavírista Elton John v karanténě nezahálel. Dnes vydal novou desku The Lockdown Sessions, kterou tvořil právě během lockdownu a najdeš na ní 16 songů a mnoho nečekaných hostů. Úzkosti, nervozitu a obavy z toho, co bude dál, Elton John proměnil ve skvělé album, které ti dodá energii a vystřelí tě do vesmíru. Přesně tak, jak to má zpěvák rád.

The Lockdown Sessions otevírá poměrně nečekaný remix songu Cold Heart, ke kterému přiložila ruku i populární zpěvačka Dua Lipa a elektronické duo Pnau. Elton John ti tak hned v začátku ukáže, v jakém duchu se tahle novinka ponese a připraví tě na to, co bude následovat. Track spolu s Nicki Minaj a raperem Young Thugem, kolaborace s britskými rockery Gorillaz nebo třeba píseň One Of Me, kterou John nazpíval spolu s raperem Lil Nas X.

Doporučeno
Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze 3. listopadu 2023 15:00

Na žánrově rozmanitém albu si každý přijde na své. Vyberou si fanoušci rapu, popu i klidných klavírních skladeb, jako je balada After All, Simple Things a další.

5. flora cash - Our Generation

Pro švédsko-americké duo flora cash jsou typické melancholické skladby o lásce a jinak tomu není ani tentokrát. Shpresa Lleshaj spolu s Cole Randall do hudby promítají přesně to, co prožívají a není se tak čemu divit, že i tentokrát nám servírují láskyplné dílo, které se sestává ze čtrnácti intimních písní.

Vyzpívávají se z toho, jaké pocity prožíváme před tím, než najdeme „toho pravého“, popisují vzestupy a pády vlastního vztahu, a to vše za harmonických a uchu lahodících tónů. Flora cash ti ukážou, že za lásku se vyplatí bojovat, že bys neměl utíkat od prvních problémů a pochybení a jen tak získáš parťáka na celý život. „V této tmě možná nevidíš světlo, jen to, co hoří v mém srdci. Ale pokud spolu budeme bojovat, abychom se udrželi naživu, nevidím náš konec,“ zpívají ve skladbě Soul Mate. 

Alternativní duo ví, co dělá, a je až k nevíře, jak báječně se mu daří kombinovat folk, rock a elektroniku a vytvářet krásné a melancholické tóny. Poslech Our Generation ti vykouzlí úsměv na tváři a dá ti naději, že i pro tebe někde existuje ten pravý.

6. JPEGMafia - LP!

Příjemné překvapení v podobě desky LP! si pro nás tento týden nachystal i americký raper JPEGMafia, který nám opět ukázal, jak jedinečný umělec je. Jeho novinka obsahuje 18 skladeb, v nichž uslyšíš experimentování, chaos, prolínání žánrů a samozřejmě kvalitní rap.

Doporučeno
Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“ Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“ 27. října 2023 15:05

Rád jsem si pohrával s policajty, já jsem Lana. Dvě cigarety, Big Pun a Fat Joe jsou dvojčata. Vytáhněte to, začněte mumlat jako Simíci. Na obranu nepotřebuju 20 ne**ů,rapuje tvrdě v songu DIRTY!.

Při poslechu LP! si budeš připadat jako v jiném světe. Tvrdé beaty střídají gospelové melodie prolínané kyber-rapovými pasážemi, což můžeš slyšet třeba v písni THOTS PRAYER!, která zároveň pomocí refrénů „my loneliness is killing me insideodkazuje na Britney Spears.

JPEGMafia si s touhle novinkou pohrál, což jde slyšet na první poslech a ani tentokrát se nebál experimentovat s různou intenzitou rapu, neobvyklými melodiemi i zvuky. Deska má dobré tempo, které se v závěru stupňuje a jejím poslechem určitě neuděláš chybu.

7. Oscar and the Wolf - The Shimmer

Belgický alt-popový umělec Oscar and the Wolf se snaží navázat na úspěch, který sklidil se svojí druhou deskou Infinity a jak se zdá, docela se mu to daří. Na The Shimmer najdeš 11 rozmanitých songů, díky kterým okusíš jak popové melodie, tak i melancholické balady

Oscar si pohrává s elektronikouR&B a hned v úvodu tě skladbou Ghost Of You zavede do světa snů, kde si tě chvilku pomocí Crystalline nebo Ocen City udrží. Ze snění o letní lásce tě pak vytrhne píseň Nostalgic Bitch, která ti dá jasně najevo, že Oscar nikam neodchází a drží se toho, co mu dobře jde. 

Doporučeno
Milovali je tví rodiče a ty budeš taky. The Rolling Stones vydávají možná poslední desku v životě. A je boží! Milovali je tví rodiče a ty budeš taky. The Rolling Stones vydávají možná poslední desku v životě. A je boží! 20. října 2023 12:12

V duchu alt-popu se nese i track Oliver. „Zapal si cigaretu, vynech všechny ostatní, prostě mě miluj až do konce. Jsi v mé hlavě, nenech mě zapomenout,“ zpívá Oscar a v myšlenkách tě přenese na francouzskou riviéru plnou květin, ovoce a dobré nálady. Do možná až moc kruté reality tě pak vrátí písní The Shimmer a my bychom si jen přáli, aby deska zahrnovala více energických songů.

Domů
Sdílet
Diskuse