Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2021 9:10
Čas čtení 1:28
Vojtěch Vanda

Pokud nebudeme jednat, planeta se může do konce století oteplit o 2,7 °C, varuje zpráva OSN

Pokud nebudeme jednat, planeta se může do konce století oteplit o 2,7 °C, varuje zpráva OSN
Zdroj: Pixabay/SD-pictures/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Zpráva The Emissions Gap Report 2021: The Heat Is On je každoročně vydávaný dokument, v němž Program OSN pro životní prostředí (UNEP) shrnuje situaci okolo globálního oteplování. Predikce stále nevypadají dobře.

Globální snažení není dostatečné – pokud se nebudeme snažit více, do konce století se planeta oteplí o 2,7°C, varuje nová zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) s názvem The Emissions Gap Report 2021: The Heat Is On. Takové oteplení by mělo podle generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese „katastrofální následky“, a z toho důvodu musí světoví lídři přijít s jasným plánem, jak klimatické katastrofě zabránit.

Doporučeno
Jak se zasadit o lepší stav naší planety? Stačí nemít děti, myslí si někteří z vás Jak se zasadit o lepší stav naší planety? Stačí nemít děti, myslí si někteří z vás 22. července 2021 10:30

Zbývá týden do konference COP26 o klimatu ve skotském městě Glasgow a právě nyní vychází každoroční zpráva organizace UNEP o tom, jakým způsobem si svět vede letos, co se vytváření skleníkových plynů a oteplování planety týče.

Výsledky jsou stále alarmující – přestože je predikce pozitivnější než minulý rok, stále se neblíží závazku zpečetěným v Pařížské smlouvě z roku 2015. V ní se píše, že státy udělají vše proto, aby udržely teplotní nárůst na planetě pod 2 °C, ideálně na 1,5 °C. Akce na dosažení tohoto limitu se ale po světě nedějí.

„Vědci předkládají jasná fakta, světoví lídři teď musí konat a přijet do Glasgow s jasnými plány, jak dosáhnout nulových emisí. Jak se zbavit uhlíkové stopy ve výrobě, v dopravě a v dalších sektorech a jakým způsobem přestanou státy OECD do roku 2030 a další do roku 2040 využívat uhlí a investovat do něj,“ uvedl Guterres

Dle nově vydané zprávy je k dosáhnutí oteplení o pouhých 1,5 °C třeba snížit produkci skleníkových plynů v nejbližších osmi letech o polovinu. Problémem je však jednání většiny států, které své ekologické programy hodlají implementovat až po roce 2030. Situaci by přitom pomohlo hlavně okamžité snížení produkce metanu z těžby fosilních paliv, odpadu a zemědělství, díky kterému by se změna projevila v krátkodobém horizontu.

„Podobné krizi jsme v historii čelili opravdu zřídka,“ informoval Guterres. „Vskutku existenciální krizi, která, pokud není řešena, nebude ohrožovat pouze nás, ale i budoucí generace. Je tu jen jediná cesta kupředu – jediná pro člověka přijatelná budoucnost, je ta ve které udržíme teplotní nárůst pod 1,5 °C,“ dodal generální tajemník.

Domů
Sdílet
Diskuse