Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2021 14:18
Čas čtení 2:08
Vojtěch Vanda

Otec kontaktních čoček slaví narozeniny. Čech Otto Wichterle by oslavil 108 let

Otec kontaktních čoček slaví narozeniny. Čech Otto Wichterle by oslavil 108 let
Zdroj: VŠCHT
HISTORIE
Uložit Uložené

Jeden ze světových vynálezů, které světu přinesli Češi, kontaktní čočky, by nevznikly, kdyby se nenarodil Otto Wichterle. Na narozeniny prostějovského rodáka odkazuje i dnešní Google Doodle.

Dnes by se všichni, kteří špatně vidí, ale neradi nosí brýle, měli podívat na Google. Takzvaný Google Doodle, tedy upravené logo společnosti Google v době významného výročí, odkazuje na výročí narození významného českého vynálezce stojícího za stvořením kontaktních čoček. Otto Wichterle byl oslavil 108. narozeniny právě v tento den, proto si ho v tomto článku připomeneme i my.

Doporučeno
Sir Nicholas Winton v Praze zachránil stovky dětí od jisté smrti. K hrdinovi druhé světové války odkazuje dnešní Google Doodle Sir Nicholas Winton v Praze zachránil stovky dětí od jisté smrti. K hrdinovi druhé světové války odkazuje dnešní Google Doodle 19. května 2020 13:03

Wichterle se narodil 27. října 1913 do movité rodiny z Prostějova a jak uvádí Forbes i jeho alma mater Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, jeho děd a následně jeho otec se postarali o vybudování největší firmu na výrobu hospodářských strojů v Prostějově – Wikov. Vzhledem k tomu, že byl nejmladším sourozencem, nečekalo se, že převezme rodinné bidlo.

Wichterle byl jistě vnímavým žákem, nicméně po gymnáziu si nebyl jistý, kam půjde studovat. Jediné, co věděl, je to, že chce, aby se v oboru využívala matematika. Nechybělo tak mnoho, a mohl se stát strojním inženýrem. Jeho kamarád jej, dnes můžeme říct naštěstí, přemluvil k chemii, což mělo výrazný efekt. Wichterle je po světě známý jako vědec světového formátu se 150 patenty, který se proslavil vynalezením silonu a měkkých kontaktních čoček.

Než se tak ale stalo, musel si projít druhou světovou válkou jako vedoucí pracovní skupiny v Baťově výzkumném ústavu ve Zlíně, kde se právě zabýval výzkumem polyamidů a výrobou vláken, která by se dala spřádat. Neustále problémy s utajováním před okupanty jej ale nakonec zpomalily, a tak silon spatřil světlo světa až v 50. letech.

Otto Wichterle
Zdroj: VŠCHT

Wichterle se také celý život snažil o aktualizaci výuky chemie, sám napsal na svou dobu pokrokovou učebnici anorganické chemie a také sepsal českou i německou učebnici organické chemie. Během 50. let se ponořil do výzkumu nitroočních čoček na VŠCHT, avšak kvůli politickým čistkám byl v roce 1958 ze školy vyhozen a jeho výzkum byl zničen.

Mezinárodní sympozium o makromolekulární chemii v Praze v roce 1957 se ale přesvědčilo stát v tom, že je třeba zřídit pracoviště zaměřené na výzkum syntetických polymerů. A tak byl v roce 1958 postaven do čela stále se ještě stavícího Ústavu makromolekulární chemie Československé akademie věd právě Otto Wichterle.

Nicméně všechno bylo teprve na začátku. Z toho důvodu musel profesor rozhodující pokusy s tvarováním hydrogelu do čoček provádět doma. V roce 1961 si postavil odstředivé odlévací zařízení ze stavebnice Merkur, které poháněl dynamem z jízdního kola a vyrobil první čtyři prototypy. Zbytek je historie – dnes používá čočky na sto milionů lidí po celém světě.

To ale nebylo ze strany komunistického režimu poslední slovo. Po roce 1968 byl Wichterle znovu perzekvován, zbaven místa ředitele Ústavu makromolekulární chemie a stal se pouhým vědeckým pracovníkem. Až po rozpadu režimu se stal předsedou Československé akademie věd, kde působil až do roku 1993.

Otto Wichterle byl profesorem, vášnivým tenistou, manželem a hlavně zapáleným vědcem, jehož věhlasu ve světě dosahuje jen málo občanů České republiky. Zemřel 18. srpna 1998 ve Stražisku, kde se dal dohromady se svou kamarádkou z dětství, první manželkou Lindou Wichterlovou.

A jedna zajímavost na závěr – v roce 1993 byla po něm pojmenována jedna z planetek ve sluneční soustavě.

Zpět
Sdílet
Diskuse