Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2021 15:00
Čas čtení 1:07
Tereza Šnajdrová

Počet Čechů a Češek v exekuci klesl o 50 tisíc. Přesto Exekutorská komora eviduje 736 425 případů

Počet Čechů a Češek v exekuci klesl o 50 tisíc. Přesto Exekutorská komora eviduje 736 425 případů
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Meziročně se počet lidí v exekuci snížil o padesát tisíc.

Exekuce, dluhové pasti a teritorialita exekutorů se nejen před volbami do Poslanecké sněmovny staly velkými tématy. Exekutorská komora ČR vydala novou statistiku, podle které se počet lidí v exekuci meziročně snížil o padesát tisíc. Přesto však instituce eviduje 736 425 případů dlužníků.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich 22. září 2021 7:00

Mnozí se obávali, že počet exekucí kvůli pandemii koronaviru stoupne, ale opak se stal pravdou. „Klesající počet povinných vnímáme pozitivně, neukazují se žádné černé scénáře, jak se snaží některé organizace prezentovat. Určitě je třeba být opatrný v souvislosti s koronavirem, jehož dopady budou mít déletrvající efekt, ale je nutné k celé problematice přistupovat racionálně,“ uvedl prezident komory Vladimír Plášil.

Počet osob v exekuci meziročně klesl o padesát tisíc a celkový počet dlužníků je nyní 736 425. Česká republika si vede dobře i v počtu nezaměstnaných osob a podle Eurostatu jsou Češi v rámci Evropské unie nejméně ohroženi chudobou.

Přesto však Exekutorská komora varuje před opatřeními, která by mohla omezit vymahatelnost práva, což by odnesli především věřitelé a mohlo by se stát, že by se z věřitelů stávali dlužníci.

Nová omezení exekucí jsou prokazatelně úmyslně zneužívána rozšiřující se skupinou povinných, kteří platit jednoduše nechtějí. Pokud stát bude tato omezení rozšiřovat, hrozí ztráta důvěry v právní stát a vrátíme se do devadesátých let, kdy se vymáhání bude řešit více inkasními agenturami či úplně jinými způsoby, včetně fyzického násilí apod.,“ pokračoval Plášil.

Neustále prý navíc dochází k oklešťování pravomocí soudních exekutorů a dlužníci nabývají dojmu, že své dluhy vůči věřitelům mohou ignorovat. „Mám pocit, že za každou další změnou stojí více populismus než záměr dluhovou problematiku řešit. Proto dlouhodobě navrhujeme ustanovení mezirezortní pracovní skupiny, která bude plně obeznámena se stávající situací a bude zastávat roli kvalifikovaného poradního orgánu v procesu legislativních,“ dodal prezident Exekutorské komory.

Doporučeno
Strážník z Českých Budějovic udeřil ženu pěstí do obličeje. Bude propuštěn Strážník z Českých Budějovic udeřil ženu pěstí do obličeje. Bude propuštěn 29. října 2021 12:12
Domů
Sdílet
Diskuse