Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2021 17:26
Čas čtení 1:05
Radim Šlechta

Polární záře nad Českem: Objevit by se mohla v noci se soboty na neděli

Polární záře nad Českem: Objevit by se mohla v noci se soboty na neděli
Zdroj: Unsplash/Lucas Marcomini/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Polární záře lze na území Česka podle odborníka sledovat přibližně jednou do roka.

V noci ze soboty na neděli možná vymaluje českou a slovenskou oblohu polární záře. Ta by se mohla objevit po setmění a podmínky pro její pozorování budou skutečně příznivé. Jev způsobuje interakce oblak nabitých částic se zemskou atmosférou. Informoval o tom server CNN Prima News. 

Pokud chceš polární záři pozorovat, je podle astronoma Petra Horálka ze Slezské univerzity potřeba najít vhodné místo, kde je minimum světelného znečištění. Doporučuje také sledovat některý z on-line monitorů, například SloarHam. Pozorovat polární záři se prý vyplatí v průběhu noci, přestože by se objevit měla už po setmění. Počasí podle něj vypadá příznivě a v pozorování by neměl bránit ani zářivý Měsíc.

Podle Horálka nejsou polární záře na území Česka a Slovenska nic neobvyklého. Pozorovat je prý lze přibližně jednou do roka.  „Ale jsou roky, kdy se nic neděje, a pak jsou roky, kdy jsou třeba čtyři v jednom roce. Zpravidla v době okolo maxima jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity – maximum se blíží, odehraje se v roce 2025,“ řekl Horálek.

„Země má svůj přirozený magnetický štít, díky němuž je většina tohoto životu nebezpečného záření odkloněna. Část tohoto slunečního materiálu se ale uvězní v oblastech okolo zemských magnetických pólů, kde siločáry magnetického pole Země, a tedy i částice, proniknou do naší atmosféry. Tam pak díky srážkám s atomy a molekulami vzduchu dochází k excitaci i ionizaci a následnému vyzáření v podobě viditelného světla,“ vysvětluje Horálek. 

Polární záře znamená interakci nabitých částic se zemskou atmosférou. Protony, elektrony a alfa částice spolu interagují ve výšce mezi 80 a 150 kilometry nad zemských povrchem. Sledování polární záře podle Horálka vlastně znamená sledování doutnavého výboje. Konkrétní odstín záře potom odráží konkrétní hodnoty vyzářené energie.

Domů
Sdílet
Diskuse