Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2021 15:43
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová

„Neočkovaní neumírají dostatečně rychle,“ napsal novinář Etzler. Čelí trestnímu oznámení

„Neočkovaní neumírají dostatečně rychle,“ napsal novinář Etzler. Čelí trestnímu oznámení
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Oznámení na Tomáše Etzlera podala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Novinář Tomáš Etzler napsal 23. října na Twitter, že „neočkovaní neumírají dostatečně rychle“. Vysloužil si za to kromě pobouřených komentářů také trestní oznámení, které podala Jana Zwyrtek Hamplová. Advokátka a někdejší poslankyně to uvedla na svém Facebooku. 

Tomáš Etzler, který pracoval pro CNN ve Spojených státech a jako zpravodaj České televize v Číně, svým vyjádřením na Twitteru vyvolal celou řadu reakcí, většinou negativních. 

„Přát jakékoli skupině obyvatel smrt, nebo litovat, že neumírají dostatečně rychle, je zcela mimo slušnou a svobodnou společnost. Toto je již za hranou svobody slova.“ „Od novináře Vaší úrovně je tohle neskutečně ubohý komentář.“ „Měl jsem vás za relativně rozumného člověka, ovšem teď jste se odkopal se vším všudy.“ To jsou jen některé reakce, které se pod tweetem objevily.

Kromě nich už ale na Etzlera přišlo také trestní oznámení. Podala ho advokátka a bývalá poslankyně za ČSSD Jana Zwyrtek Hamplová. Jako důvod oznámení uvedla podezření ze spáchání trestného činu „Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob,“ popř. trestného činu „Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.“

Sama Hamplová k podání trestního oznámení uvedla:

„Čekala jsem několik dnů, zda se po zděšených reakcích veřejnosti jak z řad očkovaných, tak neočkovaných, pan Etzler omluví, a výrok ze sítě stáhne. Nestalo se tak. Protože jeho slova se týkají například mé maminky, a milionů dalších slušných lidí v naší zemi včetně mě, hluboce mne ten výrok zasáhl. Projev nenávisti není a nesmí být nikdy připuštěn v civilizované společnosti jako forma vyjádření názoru.“

Domů
Sdílet
Diskuse