Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2021 10:26
Čas čtení 1:27
Radim Šlechta

Zdeněk Hřib: Pražská ODS si zvolila za předsedu člověka, který chce zakázat rozvody. Uděláme maximum proti návratu do středověku

Zdeněk Hřib: Pražská ODS si zvolila za předsedu člověka, který chce zakázat rozvody. Uděláme maximum proti návratu do středověku
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
NEWS MAREK BENDA ZDENĚK HŘIB
Uložit Uložené

Primátor Zdeněk Hřib kritizoval zvolení Marka Bendy předsedou pražské ODS.

Novým předsedou pražské ODS se stal Marek Benda, nejdéle sloužící poslanec v historii Česka. Na zasedání strany pro něj hlasovala většina delegátů. Benda se bude snažit zopakovat úspěch strany v pražských parlamentních volbách. Primátor Prahy Zdeněk Hřib v reakci na Twitteru uvedl, že jeho zvolením se ODS netají extrémně konzervativním smýšlením.

Marek Benda, který v poslanecké sněmovně je již od roku 1990, se stal předsedou pražské ODS s celkovým počtem 69 ze 72 hlasů. Zároveň sněm nominoval na post předsedy strany Petra Fialu, na prvního místopředsedu poslance Zbyňka Stanjuru a na řadového místopředsedu Zdeňka Zajíčka, hlasování proběhne v lednu. 

„Po fenomenálním volebním výsledku koalice SPOLU v parlamentních volbách v Praze pokládám téměř za povinnost na tento úspěch navázat. Zcela zjevně se ukázalo, že pražský výsledek není jen součtem preferencí jednotlivých stran koalice, ale že přináší něco navíc v podobě ochoty napříč společností, včetně mladších voličů, jít volit slušnou a sjednocenou pravici,“ řekl Benda.

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda by podpořily zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda by podpořily zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města 9. září 2022 11:00

Podle Zdeňka Hřiba, primátora hlavního města, je zvolení Bendy předsedou ukázka toho, jak extrémně konzervativní pražská ODS je. „Gratulujeme Marku Bendovi a slibujeme, ze uděláme maximum proti návratu do středověku,“ napsal na Twitter a sdílel článek Blesku, v němž se Benda vymezuje proti rozvodům.

Redakce magazínu REFRESHER Marka Bendu kontaktovala s žádostí o reakci, doposud nereagoval.

V minulosti poslanec Benda kritizoval rozvody a ostře se vymezoval proti manželství stejnopohlavních párů. Podle něj by totiž mohlo vést ke zničení civilizace, jak ji známe. „Dítě má právo na dva rodiče. Ne na tatínka a tatínka a maminku a maminku,“ uvedl v minulosti v jedné z debat.

Manželství heterosexuálních párů chtěl upravit tak, aby se mladé páry rozhodly, zda se berou jen na zkoušku, nebo na celý život. Chtěl tak zamezit vysoké rozvodovosti.

„Já vím, že je to dneska obtížně konstruovatelné. Jenom říkám, že rozvod je zásadní chyba právě tím, že se z výjimky stalo právní pravidlo. A já prostě nechci, aby se z výjimek stala norma,“ uvedl v roce 2018 v debatě Reflexu.

Domů
Sdílet
Diskuse