Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2021 16:10
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Konec sexistického pravidla. Plážové házenkářky už nemusí hrát v plavkách

Konec sexistického pravidla. Plážové házenkářky už nemusí hrát v plavkách
Zdroj: Ilnar Tukhbatov/Epsilon/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Mezinárodní házenkářská federace zrušila kritizované pravidlo, které ženským plážovým házenkářkám přikazuje nosit při zápase plavky.

Tlak zejména skandinávských ženských reprezentací plážové házené se vyplatil. Mezinárodní házenkářská federace zrušila pravidlo, které hráčkám přikazovalo nosit během zápasu plavky a zároveň uznala, že nařízení je sexistické. Nyní budou ženy moci nosit kraťasy, stejně jako mužští závodníci.

Doporučeno
Jake Paul se s Tommym Furym popere před Vánocemi. Pokud profesionální boxer prohraje, změní si příjmení Jake Paul se s Tommym Furym popere před Vánocemi. Pokud profesionální boxer prohraje, změní si příjmení 1. listopadu 2021 16:42

Debatu o odění ženských plážových házenkářek vzbudil přístup norského národního mužstva, které se na červnovém evropském šampionátu rozhodlo nenastoupit v plavkách. Členkám týmu přišlo toto pravidlo sexistické. Jelikož k zápasu nastoupily v kraťasech, dostal tým pokutu za porušení pravidel ve výši 1500 euro (zhruba 38 tisíc korun). 

Svět pokutu a přístup federace odsoudil. Jedním z výrazných hlasů byla americká zpěvačka Pink, která chtěla pokutu za tým zaplatit. Norský ministr sportu Abid Raja prohlásil, že je potřeba reforma pravidel sportu a situaci označil za „úplně šílenou“. Norský tým uvedl, že pokutu zaplatí, ale že bude nadále naléhat na federaci, aby se situace změnila a aby mohly ženy nastupovat v oblečení, které je jim komfortní. A změna přišla nyní.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Beachhåndballjentene🇳🇴 (@norwaybeachhandballwomen)

Po žádostech na federaci, aby byla pravidla genderově vyvážená, jež vyvinuli vládní ministři Dánska, Finska, Švédska, Islandu a Norska, jim funkcionáři vyšli vstříc. Jak píše BBC, v poslední aktualizaci pravidel plážové házené ze 3. října již není o bikinách zmínka. Ženy mohou nosit „krátké přiléhavé kraťasy“ a „topy na tělo“. Muži mohou nosit kraťasy, které nejsou příliš volné, a musí končit minimálně 10 centimetrů nad koleny

Podobný problém řešily v posledních letech i plážové volejbalistky, které musely hrát pouze v bikinách nebo jednodílných plavkách. Od roku 2012 jsou pravidla upravena tak, aby se závodů mohly účastnit i ženy ze zemí, jejichž náboženství podobné oblečení nepovoluje.

Domů
Sdílet
Diskuse