Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2021 12:30
Čas čtení 10:11
Martin Adam Pavlík

Khamzat Chimaev: neporažený dravý čečenský vlk, který soupeře v oktagonu nemilosrdně týrá a likviduje jednoho za druhým

Khamzat Chimaev: neporažený dravý čečenský vlk, který soupeře v oktagonu nemilosrdně týrá a likviduje jednoho za druhým
Zdroj: Getty Images/Chris Unger/Zuffa LLC
ZAJÍMAVOSTI KHAMZAT CHIMAEV MMA UFC
Uložit Uložené

Narodil se v Čečensku a vyrůstal během válečného konfliktu. Následně s rodinou emigroval do Švédska za lepším životem. Dnes trénuje v prestižním Allstars Gymu ve Stockholmu a brousí si zuby na titul v největší MMA organizaci na světě.

Ve světě MMA nadělal pořádný rozruch a jeho hlas je stále hlasitější. Získal si pozornost každého, kdo se věnuje bojovým sportům, a také respekt těch, kteří dosud říkali, že je pouze zbytečně přeceňovaný. Když se objeví v kleci, víš, že budou létat bomby a nepůjde o nudný zápas. Je novou hvězdou UFC a má potenciál ještě velmi dlouho zářit. Koneckonců, jeho hláška „I will smash everybody“ už zlidověla.

Dravé zvíře, co chce roztrhat svou kořist

Khamzat Chimaev má 27 let, metr devadesát, síly za sto chlapů a neví, jaké to je, prohrát. Jeho MMA bilance je deset výher a žádná porážka. Šestkrát zvítězil na k. o./t. k. o., čtyřikrát na submisi. O něco působivější je bilance ve freestylových wrestlingových zápasech, kde je také neporažený a na kontě má 23 výher. Poznáš ho velmi rychle podle oholené hlavy, husté bradky a rozštěpu rtu.

Khamzat Chimaev UFC
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari/Zuffa LLC



V posledních čtyřech zápasech UFC inkasoval od soupeřů dohromady jen neuvěřitelné čtyři údery, přičemž všechny dokázal ukončit hned v prvním kole. Čtyřikrát proto získal po 50 000 dolarů za výkon večeře. V jeho očích je cítit obrovský, nevídaný hlad. Hlad po krvi, ale zejména zlatě v podobě šampionského opasku. Oktagon je jeho území, které chce dobýt za každou cenu a je mu jedno, proti komu stojí. Vypadá, jako by se v ringu narodil.


Protivníky likviduje takovým způsobem, že to vypadá, jako by právě vyšli ze školky a bili se poprvé v životě. V kleci má doslova výraz vraha. Když rozhodčí odstartuje zápas, má pohled jako divoké, dravé zvíře na kořist, kterou chce roztrhat na kusy. Na podobné zvíře – vlka – odkazuje i jeho MMA přezdívka Borz, jak uvádí Sportskeeda. Nemá strach před nikým a před ničím.

Chci být jako Tyson, Mayweather nebo Ali

Momentálně je jako rozjetý vlak mířící k titulové bitvě o krále velterové divize, která možná není až tak daleko. Po posledním vyhraném zápase (30. října), ve kterém po několika vteřinách soupeře Číňana Liho Jinglianga zvedl, nemilosrdně hodil na zem a následně utýral, až usnul se zavřenýma očima, se totiž dostal už do top 10 žebříčku velterové váhy.




Chimaev je až zarážejíce sebevědomý, ale zároveň pokorný a mimořádně ctižádostivý. „V této hře jsem jako Einstein. Sledoval jsem všechny bojovníky v UFC a naučil jsem se něco od těch nejlepších,“ řekl po poslední výhře nad Jingliangem. Zároveň prozradil, že titul ve velterové divizi mu nebude stačit.

„Budu se pak posouvat výše v rámci váhových kategorií a sbírat další opasky. Chci být jako Mike Tyson, Floyd Mayweather nebo Muhammad Ali. To byli vždy ti nejlepší bojovníci a zároveň nejlepší byznysmeni,“ řekl Chimaev. „Jsem trochu šílený, ale pokud je člověk normální, nikdy se nedostane na vrchol, nikdy nebude králem,“ dodal. K cestě na vrchol mu může pomoci i jeho tréninkový partner – zkušený Alexander The Mauler Gustafsson, který se v UFC třikrát bil o opasek šampiona polotěžké váhy.


Budu se bít i s Brockem Lesnarem

Prezident UFC Dana White motivovaného Chimaeva přímo zbožňuje a vidí v něm nepochybně obrovský talent. Zároveň několikrát přiznal, že ho baví, jak Rus vystupuje a jaký je spontánní šoumen. „Celý zápas na mě Chimaev bláznivě křičel. Nevím proč, ale říkal jen: Budu bojovat s každým, budu bojovat i s Brockem Lesnarem, je mi to jedno,“ smál se White na poslední pozápasové tiskové konferenci turnaje UFC 267.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00


Brock Lesnar je jedno z největších monster, jaká kdy v UFC zápasila. Zároveň je to bývalý šampion organizace v těžké váze do 120 kilogramů. Zápas Lesnara s Chimaevem by byl tedy rozhodně zábavný, i když se pravděpodobně nikdy neuskuteční, protože 44letý bojovník už před několika lety ukončil kariéru a je na tom, co se týká váhy, přece jen někde jinde.

V každém případě, Khamzat Chimaev po příchodu do UFC v červenci 2020 během deseti dnů dvakrát bojoval ve dvou různých váhových kategoriích (střední a velterová váha) a hned na všechny zapůsobil rychlými ukončeními, přičemž následně prohlašoval, že klidně bude zápasit každý týden. Další zápas však měl až za dva měsíce (ve střední váze), přičemž doslova zničil zkušeného veterána UFC Geralda Meerschaerta (ten měl v té době za sebou už 44 MMA zápasů) tvrdým knokautem. Zároveň šlo jen o jeho vůbec první úder v zápase. Ten trval pouhých 17 sekund.

Válka vás poznamená

Chimaev si už stihl od médií vysloužit přezdívku Khabib 2.0, což je odkaz na neporaženého MMA bojovníka Khabiba Nurmagomedova, který pochází z Ruska, má podobný vzhled a je také muslim. Jejich největší podobnost je ovšem ve skvělém wrestlingu a grapplingu. Jejich takedowny je opravdu obtížné zastavit a práce na zemi je excelentní. Chimaev má zároveň modrý pásek v brazilském jiu-jitsu. Bez ohledu na to je vidět, že je stále komplexnějším zápasníkem, který vyniká ve všech aspektech boje.



Jak však vypadala jeho cesta, než se dostal do tohoto bodu a největší organizace světa? „Pocházím z malé vesničky v Čečensku. Mé dětství bylo obtížné, vyrůstal jsem v poválečném a později i válečném období, tedy po první válce a během druhé války v Čečensku. Šlo o konflikt mezi Čečenskem a Ruskou federací. Něco takového vás poznamená. Není to jako v televizi – když to uvidíte na vlastní oči a zažijete si to, nechcete, aby se to někdy opakovalo,“ řekl pro ESPN MMA bojovník, který později, v roce 2011, emigroval s rodinou do Švédska za lepším životem.

„Pamatuji si, že několik mých kamarádů zemřelo, protože neuměli zacházet s granáty a podobnými věcmi. Byly jsme jen děti,“ dodal v rozhovoru. Už od malička se prý věnoval wrestlingu, jako každý v jeho okolí. Musel být tvrdý, každého, kdo netrénoval, totiž označovali za padavku. Poctivě proto léta dřel, díky čemuž později začal získávat první medaile.

Rváč už od malička

Jak píše Fightlive.cz, Chimaev se vzhledem ke svému temperamentu už od malička v drsném prostředí často dostával do nejrůznějších rvaček i mimo ring, tedy na ulici, z čehož vznikla jeho přezdívka Borz, kterou mu dal jeho bratr. Právě ten se ho snažil nasměrovat zejména ke sportu, a jak Chimaev prozradil v rozhovoru pro ESPN MMA, nebýt jeho bratra, možná by nakonec skončil ve vězení.


Chimaev začal s prvními MMA zápasy ještě v rámci amatérů v roce 2017, přičemž první profi duel měl o rok později v květnu v organizaci International Ring Fight Arena. Zápasil proti Gardovi Olvemu Sagenovi, kterého zdolal na t. k. o. ve druhém kole. Po dalším zápase ve Fight Club Rush se přesunul do Brave Combat Federation, kde absolvoval čtyři zápasy, než zamířil do vysněné organizace UFC.

Chceš si zalétat?

Po zmiňované výhře nad Geraldem Meerschaertem se diskutovalo o dalších exkluzivních soupeřích pro Chimaeva z nejvyšších příček. Měli být mezi nimi například legendární Demian Maia, nebezpečný odborník na submise. Nakonec však měl bojovat v prosinci 2020 s Leonem Edwardsem, který byl tehdy v top 5 velterové divize.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Tato snaha UFC o to, aby Chimaev raketovou rychlostí dostal protivníky z top desítky divize, se však zdála více zápasníkům nefér a příliš ukvapená a nezasloužená. Navíc, protože si bojovník z Čečenska nenechá jen tak cvrnkat do nosu a řekne leckdy komukoliv cokoliv, přes sociální sítě se dostal do sporu s několika UFC zápasníky i pro jiná témata. Například prohlásil, že současný šampion střední váhy Israel Adasanya by byl pro něj lehký soupeř.

Ten v rozhovoru pro Yahoo! Sports pak řekl, že Chimaeva vůbec nezná a neviděl žádný jeho zápas. Označil ho však za krysí ret, protože má rozštěp. „On si tedy myslí, že jsem lehký soupeř? To je zajímavé. Každý, když stoupá vzhůru, hodně mluví a rozhazuje širokou síť,“ řekl Adesanya. Na to mu Chimaev poslal vzkaz ve znění: „To, co jsi o mně řekl, tě bude stát opasek.“ Později uveřejnil i provokační příspěvek na Twitteru, kde označil Adesanyu s komentem „Chceš si zalétat?“.



Osm hodin ve vězeňské cele

Podle Sportbible v listopadu 2020, tedy měsíc před naplánovaným zápasem s Edwardsem, Chimaev prohlásil, že pokud na Fight Islandu v Abú Zabí uvidí Conora McGregora, něco se stane. Nespecifikoval sice co, ale dodal, že ho UFC bude muset skrýt. Jak se dále píše na portálu, Chimaev to myslel pravděpodobně smrtelně vážně, protože už jednou odcestoval přímo do Dublinu, kde Ir žije, ve snaze vypátrat ho a „zmlátit“.

Mělo to být pro jeho neuctivé komentáře či kontroverzní útok McGregora na autobus plný bojovníků. Nakonec však Chimaeva zastavila policie a na osm hodin byl zadržen v cele, než byl poslán zpět do Švédska. „Bylo to v té době, kdy urazil Khabiba. V té době nikdo nevěděl, kdo jsem. Myslel jsem si, že ho chytím na ulici nebo v tělocvičně a zbiju. Zasloužil by si to,“ řekl Chimaev podle Sportbible.

Jeho plánem údajně bylo předstírat, že trénuje s McGregorem během přípravy na zápas o titul s Nurmagomedovem na UFC 229 a poté nečekaně zaútočit. Chimaev později několikrát řekl, že před Irem nemá již žádný respekt po jeho několika kontroverzních incidentech mimo klece, a to i přesto, že kdysi sledoval jeho kariéru a vzestup a uznává, co udělal pro MMA.

„Sledoval jsem jeho zápas s Josém Aldem. Měl jsem tehdy sice noční směnu, ale vzal jsem si na 15 minut volno, abych se na ten zápas mohl podívat. Sledoval jsem Conora, jak si relativně snadno vydělává doslova miliony, a říkal jsem si, že bych chtěl být jako on. Jsem přece také bojovník, tak proč bych to nemohl dokázat? Ten večer jsem to v sobě objevil,“ řekl Chimaev podle MMA Shorties.

Pobyt v nemocnici a konec kariéry

Po různých výzvách, silných řečích či výhrůžkách však přišel v kariéře čečenského bojovníka první vážný pád, a to rovnou na samé dno. Vše odstartovalo to, že zmiňovaný zápas s Leonem Edwardsem, který se měl konat koncem roku 2020, se nakonec neuskutečnil. Nejprve se totiž nakazil covidem Edwards a následně i Chimaev.

A právě smrtelný virus, který už ve světě během dvou let zabil několik milionů lidí, se ukázal pro Chimaeva jako dosud nejtěžší soupeř. Jak uvádí portál MMAFighting, bojovník měl těžký průběh onemocnění a komplikace s plícemi přetrvávaly i měsíce poté, co měl pozitivní test. Měl velké problémy s dýcháním a několikrát ho museli hospitalizovat, přičemž, jak sám uvedl, myslel si, že zemře.


Na Twitteru v březnu oznámil, že končí s kariérou. „Díky za vaši podporu. Myslím si, že jsem skončil. Ano, vím, že jsem si nevzal opasek, ale toto není nejdůležitější vítězství v tomto životě. Možná vás to rozruší, ale mé srdce a tělo mi říkají vše potřebné,“ napsal Chimaev.


Podle prezidenta UFC Whita bylo prohlášení čečenského bojovníka příliš ukvapené a byl jen příliš emotivní. Jako hlavní příčinu jeho stavu označil White to, že Chimaev se snažil trénovat během toho, co bral předepsané léky, přičemž měl odpočívat a léčit se. „Neměl by trénovat, ale víte, ten chlap je divoch. Chtěl bojovat každý víkend a teď nemůže nic dělat, takže se jen rozčílil a zveřejnil to. Ale nekončí,“ řekl sebevědomě prezident UFC podle MMAFighting. Nakonec se ukázalo, že měl pravdu.


Dohodli si zápas přes Instagram

Chimaev ohlásil v březnu tohoto roku na Twitteru návrat do světa MMA a bylo vidět, že je opět stejně „hladový“. Nedělalo mu proto problém domluvit si zápas přímo přes Instagram, nehledě na matchmakery UFC, s Darrenem Tillem, který zápasí ve střední váze. Till je známý svým výrazným britským akcentem a také smyslem pro humor. Na Instagramu rád vytváří různá memečka. Instagramový hovor mezi oběma bojovníky se i proto nesl v poměrně vtipném duchu.

Zásluhu však na tom měl i Chimaev, který během něj vytáhl nožík a začal ho ukazovat na kameru, na což se Till jen klasicky zasmál a zeptal se ho, na co to má. „Řekni mi místo, budu s tebou bojovat, bráško. Dnes mají různí kluci jen mnoho řečí, ale my budeme muset ukázat skutečný boj,“ řekl během hovoru Chimaev. „Ano, budu s tebou bojovat. Samozřejmě, víš, že budu. Ale víš, že bych tě lehce porazil. Ty to víš,“ řekl následně Till sebevědomě a s úsměvem na tváři.


Dosud se nepoprali, ale minimálně fanoušky skvěle pobavili. Potom měl bojovat i s Neilem Magnym, ale ani tento zápas se neuskutečnil. Chimaev dostal až zápas se zmiňovaným Jingliangem. Otázkou je, proti komu se čečenský vlk postaví nejblíže. Jasné je určitě to, že půjde o někoho z top 10 velterové divize, čili to bude už pořádně velké jméno.

Pojďme zjistit, kdo je skutečný gangster

Podle MMAFighting by to mohl být 36letý Nate Diaz, veterán UFC. Ten je známý pro svou pověstnou gangsterskou image či proto, že dokázal jako jeden z mála porazit Conora McGregora. Sám Chimaev ho už stihl vyzvat. „Jo, Diazi, pojďme na to, kámo. Pojďme do toho. Bude to pořádný zápas. Pojďme zjistit, kdo je skutečný gangster,“ řekl. Jak píše MMAMania, troufl by si i na Natova bratra Nicka Diaze. Vyjádřil se i k dalšímu legendárnímu zápasníkovi Jorgemu Masvidalovi, který Diaze porazil v zápase o takzvaný BMF opasek (Baddest Motherfucker).

„Slyšel jsem, že Masvidal má nějaký BMF opasek. Já se chystám vzít všechno v UFC. Já jsem UFC,“ řekl Chimaev a opět pobavil svou bezprostředností. Dalším potenciálním soupeřem pro Čečence je i drzý Američan Colby Covington. Ten Chimaeva nazval „cumshotem“ (ejakulátem), na což bojovník zareagoval na Twitteru fotkou Covingtona, jak krvavý padá na zem v zápase s Kamaruem Usmanem, s komentářem: „Takhle mě nikdy neuvidíte.“



Chimaev má domluvený zajímavý wrestlingový zápas mimo MMA. Má se setkat 19. listopadu v Göteborgu s Jackem Hermanssonem (ten zápasí momentálně také v UFC ve střední váze). Jedná se o bojovníka, který v roce 2015 porazil Karlose Vémolu a zlomil mu ruku.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jack hermansson (@jackthejokermma)


Předběhl šampiona

Co však říká na Chimaeva současný král velterové divize Kamaru The Nigerian Nightmare Usman, kterého od jeho příchodu v roce 2015 v UFC ještě nikdo nedokázal porazit? „Jde mu to skvěle. Líbí se mi to. Miluji všechen ten hype kolem něj. Ale buďme všichni upřímní, život není fér. Učíme se to jako děti. Život není fér, takže vím, že někteří kluci se rychleji prosadí, jiní ne. Je to tak, jak to je. Ale odvádí fenomenální práci. Klobouk dolů před ním,“ řekl Usman na Chimaevovo působení v UFC podle MMAFighting.

Chimaev už současného šampiona v jedné kategorii porazil. Na Instagramu má více sledovatelů než on. Zatímco Usman má 2,7 milionu fanoušků, Chimaev až 2,8 milionu. Zda se jejich cesty skutečně setkají v Oktagonu, je velmi sporné, protože Usman nedávno přiznal, že uvažuje o ukončení kariéry. Chtěl by totiž trávit více času s rodinou. Je ovšem jasné, že by šlo o zápas, který by chtěl vidět každý fanoušek MMA.

Jeden zápas od titulové bitvy

A co na šanci čečenského zápasníka získat titul říkají další kompetentní, kteří buď vyhráli opasek v UFC, nebo se o něj vícekrát bili? Podle bývalého šampiona střední váhy Michaela Bispinga jsme nebyli svědky většího vzestupu zápasníka od roku 2013, kdy na MMA scéně explodoval McGregor. „Je, ku*va, totálně na hlavu, ale v tom nejlepším slova smyslu. Chci tím říct jen to, že je opravdu děsivý,“ řekl Bisping pro Talksport.

Podle bývalého zápasníka a současného komentátora UFC Chimaev zároveň vypadá jako padouch z nějaké bondovky. Dodal, že svými výkony určitě získal Usmanovu pozornost, a myslí si, že se s ním Chimaev jednou popere o titul, uvádí MMAJunkie. Další bývalý zápasník střední váhy a současný MMA analytik Chael Sonnen řekl na svém youtubovém kanálu: „Jsem přesvědčený, že Chimaev je maximálně jeden zápas od titulové bitvy.“ Jestli to tak bude opravdu, uvidíme v příštích měsících.

Zpět
Sdílet
Diskuse