Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2021 12:30
Čas čtení 10:11
Martin Adam Pavlík

Khamzat Chimaev: neporažený dravý čečenský vlk, který soupeře v oktagonu nemilosrdně týrá a likviduje jednoho za druhým

Khamzat Chimaev: neporažený dravý čečenský vlk, který soupeře v oktagonu nemilosrdně týrá a likviduje jednoho za druhým
Zdroj: Getty Images/Chris Unger/Zuffa LLC
ZAJÍMAVOSTI KHAMZAT CHIMAEV MMA UFC
Uložit Uložené

Narodil se v Čečensku a vyrůstal během válečného konfliktu. Následně s rodinou emigroval do Švédska za lepším životem. Dnes trénuje v prestižním Allstars Gymu ve Stockholmu a brousí si zuby na titul v největší MMA organizaci na světě.

Ve světě MMA nadělal pořádný rozruch a jeho hlas je stále hlasitější. Získal si pozornost každého, kdo se věnuje bojovým sportům, a také respekt těch, kteří dosud říkali, že je pouze zbytečně přeceňovaný. Když se objeví v kleci, víš, že budou létat bomby a nepůjde o nudný zápas. Je novou hvězdou UFC a má potenciál ještě velmi dlouho zářit. Koneckonců, jeho hláška „I will smash everybody“ už zlidověla.

Dravé zvíře, co chce roztrhat svou kořist

Khamzat Chimaev má 27 let, metr devadesát, síly za sto chlapů a neví, jaké to je, prohrát. Jeho MMA bilance je deset výher a žádná porážka. Šestkrát zvítězil na k. o./t. k. o., čtyřikrát na submisi. O něco působivější je bilance ve freestylových wrestlingových zápasech, kde je také neporažený a na kontě má 23 výher. Poznáš ho velmi rychle podle oholené hlavy, husté bradky a rozštěpu rtu.

Khamzat Chimaev UFC
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari/Zuffa LLC



V posledních čtyřech zápasech UFC inkasoval od soupeřů dohromady jen neuvěřitelné čtyři údery, přičemž všechny dokázal ukončit hned v prvním kole. Čtyřikrát proto získal po 50 000 dolarů za výkon večeře. V jeho očích je cítit obrovský, nevídaný hlad. Hlad po krvi, ale zejména zlatě v podobě šampionského opasku. Oktagon je jeho území, které chce dobýt za každou cenu a je mu jedno, proti komu stojí. Vypadá, jako by se v ringu narodil.


Protivníky likviduje takovým způsobem, že to vypadá, jako by právě vyšli ze školky a bili se poprvé v životě. V kleci má doslova výraz vraha. Když rozhodčí odstartuje zápas, má pohled jako divoké, dravé zvíře na kořist, kterou chce roztrhat na kusy. Na podobné zvíře – vlka – odkazuje i jeho MMA přezdívka Borz, jak uvádí Sportskeeda. Nemá strach před nikým a před ničím.

Chci být jako Tyson, Mayweather nebo Ali

Momentálně je jako rozjetý vlak mířící k titulové bitvě o krále velterové divize, která možná není až tak daleko. Po posledním vyhraném zápase (30. října), ve kterém po několika vteřinách soupeře Číňana Liho Jinglianga zvedl, nemilosrdně hodil na zem a následně utýral, až usnul se zavřenýma očima, se totiž dostal už do top 10 žebříčku velterové váhy.




Chimaev je až zarážejíce sebevědomý, ale zároveň pokorný a mimořádně ctižádostivý. „V této hře jsem jako Einstein. Sledoval jsem všechny bojovníky v UFC a naučil jsem se něco od těch nejlepších,“ řekl po poslední výhře nad Jingliangem. Zároveň prozradil, že titul ve velterové divizi mu nebude stačit.

„Budu se pak posouvat výše v rámci váhových kategorií a sbírat další opasky. Chci být jako Mike Tyson, Floyd Mayweather nebo Muhammad Ali. To byli vždy ti nejlepší bojovníci a zároveň nejlepší byznysmeni,“ řekl Chimaev. „Jsem trochu šílený, ale pokud je člověk normální, nikdy se nedostane na vrchol, nikdy nebude králem,“ dodal. K cestě na vrchol mu může pomoci i jeho tréninkový partner – zkušený Alexander The Mauler Gustafsson, který se v UFC třikrát bil o opasek šampiona polotěžké váhy.


Budu se bít i s Brockem Lesnarem

Prezident UFC Dana White motivovaného Chimaeva přímo zbožňuje a vidí v něm nepochybně obrovský talent. Zároveň několikrát přiznal, že ho baví, jak Rus vystupuje a jaký je spontánní šoumen. „Celý zápas na mě Chimaev bláznivě křičel. Nevím proč, ale říkal jen: Budu bojovat s každým, budu bojovat i s Brockem Lesnarem, je mi to jedno,“ smál se White na poslední pozápasové tiskové konferenci turnaje UFC 267.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105668 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč chce Chimaev zbít Conora McGregora. 

  • Během kterého rozhovoru vytáhl nožík.

  • Proč ještě před rokem ohlásil konec kariéry.

  • Jaké měl Chimaev zážitky z drsného dětství. 

  • Z jakého důvodu se dostal do sporu se současným šampionem střední váhy.

  • Co na Chimaevovy výkony v UFC říká současný šampion velterové váhy Kamaru Usman.

  • Zda má podle současných a bývalých zápasníků UFC skutečně šanci získat titul.

Zpět
Sdílet
Diskuse