Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2021 15:30
Čas čtení 4:25
Vojtěch Vanda

Nejlepší alba týdne: Lil Peep je zpět, ABBA vydala po skoro 40 letech nové album, James Arthur znovu vytvořil světové hity

Nejlepší alba týdne: Lil Peep je zpět, ABBA vydala po skoro 40 letech nové album, James Arthur znovu vytvořil světové hity
Zdroj: Wikimedia/Europapress/volně k užití
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Není na co čekat, je toho hodně.

Týden co týden, pátek co pátek. Pokud existuje na světě nějaká jistota, věz, že se jedná o pravidelný páteční přísun nové hudby. A my již tradičně zpracováváme to nejlepší, co během týdne vyšlo.

První listopadový týden se nese ve znamení legend – švédské kapela, která změnila světový pop k nepoznání, ABBA, vydala po čtyřiceti letech novou desku. Co se týká mladších legend, po třech letech jsme se dočkali nového releasu i od Lil Peepa.

Doporučeno
Nejlepší alba týdne: Poslechni si zpovědi Eda Sheerana, Micka Jenkinse nebo post–punkovou desku od Geese Nejlepší alba týdne: Poslechni si zpovědi Eda Sheerana, Micka Jenkinse nebo post–punkovou desku od Geese 29. října 2021 16:54

1. ABBA – Voyage

Přesně 39 let, 11 měsíců a 6 dní čekali fanoušci švédské popové senzace 70. a 80. let jménem ABBA na devátou a zároveň poslední desku. Pokud někdo pochybuje o síle a vlivu soutěže Eurovize, čtveřice Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad a Benny Andersson jsou důkazem, že vás může proslavit po celém světě. Je pravda, že už je to několik generací; s Waterloo ji dobyli v roce 1974, avšak od té doby o nich vědí v Japonsku, v Mexiku i v Americe.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ABBA (@abba)

Rozpad kapely, která světu dala hity jako S.O.S., Mamma Mia, Dancing Queen či Gimmie! Gimmie! Gimmie! (A Man After Midnight), přišel v roce 1983 a od té doby se členové věnovali vlastním projektům. Až do roku 2018, v němž ohlásili velký comeback s albem a tour, na níž by, jako ve správné budoucnosti, měly vystupovat omlazené hologramy legendární čtveřice. Největším koncertem bude vystoupení v Londýně v květnu příštího roku.

No a 5. listopadu 2021 se tak opravdu stalo: ABBA vydala sedmatřicetiminutové album Voyage, na němž nalezneš deset stop. Prohlédneš-li si web, recenze na něj jsou velmi rozporuplné, vášnivé a ptají se na základní otázku, jestli nic víc než čirá nostalgie stačí na to, aby mu dal posluchač šanci. My říkáme, že šanci si minimálně zaslouží.

2. Bullet for My Valentine – Bullet for My Valentine

Další nové album, které vyšlo v pátek a má deset stop, je trochu z jiného šálku. Pokud jsi fanouškem ostrovního heavy metalu, nebude to pro tebe novinkou, pro všechny ostatní –Bullet for My Valentine, BFMV nebo Bulleti, chcete-li, vydali nový nosič. Sedmé album, nesoucí jméno kapely, přináší to, co od něj čekáš. Screamo, tvrdé rify a nářez.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bullet For My Valentine (@bfmvofficial)

Nějaký řádek albu britských veteránů věnovaly i renomované weby včetně Kerrang!u. Ten jej nazval jejich „nejtvrdším albem vůbec“. S čímž se dá poměrně souhlasit; tracky plné nenávisti, přebujelé šílenosti, hektických rytmů a drivu sice nejsou nic nového, avšak vezmeme-li v potaz, že tito veteráni krmí své fanoušky tím nejtvrdším studiovým soundem už 16 let, dá se s lecčím porovnávat. Chuť k pořádnému bordelu je z jejich strany čím dál hmatatelnější.

Z toho důvodu tu necháváme odkaz, aby sis sám posoudil, jak na tom Bulleti jsou. A pozor na sousedy, jelikož ti z repráků vyteče pěkný nářez.

3. Fat Nick – Gorgeous Glizzy Gordo

Rap též nezůstal pozadu ani tento týden, jelikož Buffet Boys jsou v domě! Jestli znáš tvorbu rapera jménem Pouya, určitě ti neunikla přezdívka masivního člena kolektivu, který si říká Fat Nick. Tři roky od posledního releasu Generation Numb si americký raper s kubánsko-řeckými předky přichystal projekt, který nazval Gorgeous Glizzy Gordo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Fat Nick (@therealfatnick)

No a co ti budeme povídat, je to hard. Zapuštěné kořeny v jižní Floridě se znovu otiskly to všech 12 tracků. Tvrdý trap, k němuž měli vždycky nejblíž právě Pouya, $uicideboy$, Denzel Curry a jenž dnes následují City Morgue, s tebou otřese, pokud si nedáš pozor.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Na albu najdeš sloky právě od SoSMuly, Ramireze, Robba Bank$e, ale například i vycházející velkou hvězdu Maxo Kreama, kterou si všímají i větší ryby, jako nedávný držitel Grammy Tyler the Creator. Překvapením je absence sloky od Pouyi, ale holt změna je asi život. K poslechu najdeš níže.

4. James Arthur – It'll All Make Sense In The End

James Arthur již nemusí nikomu nic dokazovat. Vítěz britského X Factoru má na kontě takové pecky jako Say You Won't Let Go, kterou slyšel každý, kdo byl někdy na svatbě, nebo ještě lépe cover hitu Impossible od Shontelle, jenž na nás zpoza rohu ještě občas vyskočí. Album Back from the Edge z roku 2016 má na kontě miliardy poslechů a tak vyňat ze životní mizérie může v pohodě tvořit a vydávat. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený James Arthur (@jamesarthur23)

Třeba jako tento pátek, kdy světlo světa spatřila deska It'll All Make Sense In The End. Čtrnáct písniček včetně singlů Medicine a September tě zametou do všech koutů popu. Hlavní polohou se ale pro něj pro tento release stává hiphopová podložka s kytarami a těžkými 808's, na níž nezřídka kombinuje svůj ikonický zpěv s rapem. 

Jak on sám uvedl při vydání nosiče, je to deska, která jej provedla lockdownem a zapečetil do ní velice osobní myšlenky, kterými ventiloval osobní problémy z poslední doby, které pro něj byly obzvlášť težké. Úspěch a peníze evidentně nejsou nejspíš všechno.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Nicméně musíme říct, že nás celkový dojem z desky překvapil a již nyní víme, že si ji nepustíme pouze jednou. Arthur potvrdil, že je hitmaker, jak má být.

5. Lil Peep & Yunggoth – Friends

Přestože se nejedná o album v pravém smyslu, máme pocit, že si to místo v týdenním výčtu zaslouží. V pondělí 15. listopadu to bude čtyři roky od smrti jedné z největších rapových senzací naší doby Gustava Elijaha Åhra alias Lil Peepa, a zdá se, že jeho popularita od té doby neklesla ani o píď. Spíše naopak, vypadá to, že jeho smrt mu zajistila status opravdové legendy už napořád. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený lil peep (@lilpeep)

Když se tedy objeví tři „nové“ písně, dáváme jim prostor. Mini EP s názvem Friends, které vyšlo ve spolupráci Yunggothem, nejsou zrovna nové v pravém slova smyslu – tracky coke a cocaine shawty jsou Soundcloud záležitosti, které fanoušci znají z roku 2016. Avšak třetí stopa do party, lick, byla podle webu Genius přehrána pouze jednou na streamu Yunggotha. Tím pádem se jedná o neohranou věc, kterou většina fanoušků jistě ocení. 

EP Friends je navíc prvním oficiálním releasem týmu Lil Peepa od kompilace EVERYBODY'S EVERYTHING. Proč? Vztah mezi Peepem a Yunggothem byl opravdu hluboký. Odtud také plyne název EP – byli to opravdoví kamarádi, kteří spolu bydleli, cestovali, dělali neplechu, ale také tvořili historii. Tento projekt má zmapovat jejich společnou historii, proto si připrav sluchátka, kapesník a přejeme příjemný poslech. 

Mimo nové releasy bychom rádi upozornili na výroční a extra releasy. Prvním je samozřejmě dvacáté výročí a re-release čtvrtého a pátého alba skupiny Radiohead KID A MNESIA. s blížícími se Vánoci doporučujeme také Snowman Deluxe verzi alba Everyday Is Christmas od zpěvačky Sia a pro rapové fajnšmekry vyšla hodinová výroční edice alba T.R.U. REALigon od 2 Chainze. A to je vše, přátelé.

Domů
Sdílet
Diskuse