Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2021 18:43
Čas čtení 0:47
Tímea Krauszová TASR

Dráma na klimatickom proteste v Glasgowe: polícia musela kliešťami uvoľniť ľudí, ktorí sa pospájali reťazou a zablokovali most

NEWS
Uložit Uložené

V Glasgowe sa práve odohráva klimatický samit COP26.

Polícia v škótskom meste Glasgow musela v sobotu použiť kliešte, aby uvoľnila 21 aktivistov, ktorí sa navzájom pospájali reťazou a zablokovali most. Informovala o tom britská BBC. Blokádu vytvorili členovia aktivistickej skupiny Scientist Rebellion.

Chcú ich zatknúť

Polícia chce ľudí, ktorí blokovali premávku, zatknúť bezprostredne po tom, ako ich z mosta uvoľní. Demonštranti sa v sobotu popoludní vydali na pochod z parku Kelvingrove Park do parku Glasgow Green vzdialeného približne 6,5 kilometra. Na podujatí je podľa televíznej stanice Sky News niekoľko desiatok tisíc ľudí, organizátori protestu hovoria až o státisícovej účasti. Vystúpiť má aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

cop26, protest, glasgow
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
„Strčte si klimatickou krizi do zadku!“ vzkazují aktivisté politikům na summitu COP26. Je však šance, že zachrání planetu? „Strčte si klimatickou krizi do zadku!“ vzkazují aktivisté politikům na summitu COP26. Je však šance, že zachrání planetu? 5. listopadu 2021 16:30

Protesty sa konajú aj v ďalších mestách po celom svete vrátane Bristolu, Cardiffu, Liverpoolu, Londýna a Manchestru v Británii; austrálskych miest Adelaide, Canberra a Sydney; juhokórejského Soulu či miest na Filipínach, na Taiwane, vo Francúzsku, v Nemecku, v Nórsku, vo Švédsku, v Turecku a v ďalších krajinách.

Na samite COP26 šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden oznámili globálne partnerstvo pri znižovaní emisií metánu. Cieľom dohody je do roku 2030 znížiť emisie metánu o 30 % v porovnaní s úrovňami v roku 2020. Je to jeden z najsilnejších skleníkových plynov, zodpovedný za tretinu súčasného otepľovania.

Domů
Sdílet
Diskuse