Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. listopadu 2021 15:06
Čas čtení 2:02
Ema Stanovská

VIDEO: Lidé se na koncertě Travise Scotta dusili a navzájem mlátili. „Byl to chaos,“ říká zdravotnice

VIDEO: Lidé se na koncertě Travise Scotta dusili a navzájem mlátili. „Byl to chaos,“ říká zdravotnice
Zdroj: Flickr/Iñaki Espejo-Saavedra/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TRAVIS SCOTT
Uložit Uložené

„Měla jsem pocit, že mi lidé doslova rozdrtí hrudník a plíce. Pamatuji si, jak jsem jen křičela ,musím vypadnout, musím vypadnout!' Lidé se však nehýbali. Bylo to, jako by doslova umírali,“ popsala jedna z účastnic.

Několik návštěvníků festivalu Astroworld v Houstonu, kde zemřelo nejméně osm lidí, popsalo chaos, který zavládl během koncertu Travise Scotta. Dav zachvátila masivní hysterie, lidé křičeli, dusili se, dostávali záchvaty paniky a omdlévali. Informoval o tom portál ABC News.

Doporučeno
Travis Scott reaguje na osm úmrtí, ke kterým došlo na jeho festivalu: Jsem naprosto zdrcený tím, co se stalo Travis Scott reaguje na osm úmrtí, ke kterým došlo na jeho festivalu: Jsem naprosto zdrcený tím, co se stalo 6. listopadu 2021 19:04

Ariel z New Yorku byla se svým manželem v davu jen minutu, když začala davová psychóza. Vážnost situace si uvědomila až v momentě, kdy se snažila utéct.

„Lapala jsem po dechu a měla jsem pocit, že mě dav kolem mlátí. Měla jsem pocit, že mi lidé doslova rozdrtí hrudník a plíce. Pamatuji si, jak jsem jen křičela ,musím vypadnout, musím vypadnout!' Lidé se však nehýbali. Bylo to, jako by doslova umírali,“ popisuje situaci účastnice koncertu.

Její manžel nakonec rychle našel cestu ven a utekli. „Mnoho lidí kolem mě dostávalo záchvaty paniky. Byl to pocit, jako kdyby na vás padal výtah a vy jste se nemůžete vysvobodit. Někteří se vůbec nehýbali, protože byli v šoku z toho, jak všichni panikaří,“ řekla Ariel.

Organizátoři se snažili co nejdříve zastavit koncert a lidé museli vyskočit na střechy policejních aut, aby dostali ty, co byli v bezvědomí z davu (videa níže).

Třiadvacetiletá Madeline Eskins byla jedna z lidí, kteří omdleli. Když se probrala mimo dav a záchranáři zjistili, že je zdravotní sestra, poprosili ji, jestli by jim nepomohla. „Ohlédla jsem se kolem sebe a na zemi leželi tři lidé, kteří dostávali umělé dýchání. Byl to ten nejneorganizovanější chaos, jaký jsem kdy v životě viděla,“ řekla. Později začala pomáhat ostatním.

Podle Eskins se lidé začali tlačit proto, aby mohli Travise Scotta vidět zblízka. Fanoušci se však za chvíli začali navzájem dusit.

„Zdravotníci vynášeli lidi z davu, jiní utíkali do zdravotnického stanu, ale hudba stále hrála. Bylo to naprosto surreální. Hodně lidí se jen bavilo, smálo, neuvědomovalo si ten teror kolem nich,“ řekl 52letý Gary Gaston, který šel na koncert i se svým 14letým synem.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

V davu bylo podle CNN 50 tisíc lidí. Tragédii nepřežilo nejméně osm lidí ve věku 14 až 27 let, desítky dalších utrpěly zranění. Festivalový prostor ke stání je podle odborníka nejnebezpečnější a nejsmrtelnější forma davu na živých akcích. „Lidi to vede k tomu, aby navzájem soupeřili o lepší místo. To je to poslední, co chcete, aby se stalo. Měli by naopak spolupracovat.“

Domů
Sdílet
Diskuse