Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2021 15:23
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

David Rath může být podmínečně propuštěn, rozhodl soud. Na svobodu se ale přesto zatím nedostane

David Rath může být podmínečně propuštěn, rozhodl soud. Na svobodu se ale přesto zatím nedostane
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
NEWS DAVID RATH
Uložit Uložené

Brněnský soud rozhodl o propuštění Davida Ratha z vězení. Toto usnesení je však nepravomocné, jelikož jej napadla státní zástupkyně. Případ se tak dostane k brněnskému krajskému soudu.

Bývalý ministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje David Rath zatím nebude podmínečně propuštěn z vězení. Přestože o jeho propuštění rozhodl v úterý po poledni Městský soud v Brně, rozsudek není pravomocný, jelikož proti němu podala stížnost státní zástupkyně. Rath byl pravomocně odsouzen za korupci v roce 2019 po roce a půl, který strávil ve vazbě. Informuje

Na svobodu se ale Rath zatím nedostane, státní zástupkyně proti usnesení podala stížnost, není tedy pravomocné. Věc bude řešit brněnský krajský soud. Někdejší středočeský hejtman ČSSD Rath si odpykává sedmiletý trest za korupci. Za sebou má polovinu trestu, tedy 3,5 roku vězení. https:/t.co/Q2KdM7L3br

— Televize Seznam (@televizeseznam) November 9, 2021 " target="_blank" rel="noopener">Televize Seznam.

Doporučeno
Dostane se David Rath na svobodu? Soud dostal žádost o jeho podmínečné propuštění z „humanitárních důvodů“ Dostane se David Rath na svobodu? Soud dostal žádost o jeho podmínečné propuštění z „humanitárních důvodů“ 19. října 2021 11:43

Městský soud v Brně se zabýval podanou žádostí o propuštění Davida Ratha, která byla podána minulý měsíc. Měla ji podat organizace Svaz pacientů, kterou vedou členové sociální demokracie, kam Rath patřil. Víceprezidentkou svazu je poslankyně bývalé vlády Alena Gajdůšková a viceprezidentkou Libuše Peclová. Návrh na podmínečné propuštění byl podán „z humanitárních důvodů“. Rath se k návrhu vyjádřil tak, že jej prý překvapil. 

Rath by měl být podmínečně propuštěn, řekl soud

Úterní soud nakonec dospěl k závěru, že by David Rath měl být podmínečně propuštěn na svobodu se zkušební délkou sedmi let. Závěr líčení se ale nelíbil státní zástupkyni, která navrhovala žádost o propuštění zamítnout. Proto na rozsudek podala stížnost, která jej učinila nepravomocným. Případem se nyní musí zabývat krajský brněnský soud.

David Rath byl policisty zadržen 14. května 2012, když v ruce dřímal krabici se sedmi miliony korun. Byla na něj uvalena vazba, kde si odseděl rok a půl. V roce 2019 byl nakonec za sjednání výhody při zadání zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie potrestán trestem odnětí svobody v trvání sedmi let, z něhož si do dnešních dnů odseděl 3 a půl roku, tedy polovinu. Rath je držen ve věznici v Brně-Bohunicích.

Domů
Sdílet
Diskuse