Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2021 8:06
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Režisér Pána prstenů prodal svou firmu na vizuální efekty za 1,6 miliardy dolarů

Režisér Pána prstenů prodal svou firmu na vizuální efekty za 1,6 miliardy dolarů
Zdroj: New Line Cinema
ZAJÍMAVOSTI PÁN PRSTENŮ
Uložit Uložené

Peter Jackson uzavřel obchod s firmou Unity a prodal společnost Weta Digital za 1,6 miliardy dolarů.

Režisér Pána prstenů Peter Jackson nechá filmové tvůrce nahlédnout pod pokličku vizuálních efektů, které stvořily Gluma nebo Neyriti z Avataru. Studio Weta Digital, zabývající se vizuálními efekty a které Jackson spoluzaložil, bylo totiž prodáno společnosti Unity vyvíjející software pro počítačové hry. Cena transakce má být 1,6 miliardy dolarů (34,8 miliardy korun).

Nástroje, které novozélandské studio využívalo pro tvorbu dnes již legendárních vizuálních efektů, mají být touto transakcí „demokratizovány“, informuje BBC.

Doporučeno
KVÍZ: Hra o trůny, Zaklínač a Pán prstenů. Poznáš, ze kterého fantasy jsou tyto záběry? KVÍZ: Hra o trůny, Zaklínač a Pán prstenů. Poznáš, ze kterého fantasy jsou tyto záběry? 9. listopadu 2021 10:30

Jinými slovy to znamená, že nástroje pro tvorbu vizuálních efektů, které předběhly svou dobu, by se měly dostat do rukou širokému spektru umělců. „Unity a Weta Digital mohou společně vytvořit cestu pro každého umělce z jakéhokoli odvětví, aby mohli využívat tyto neuvěřitelně kreativní a výkonné nástroje,“ uvedl Jackson ve vyjádření firmy. 

Prodej firmy zapříčiní její rozdělení. Technologické záležitosti budou společnosti Unity prodány pod názvem Weta Digital, zatímco záležitosti okolo vizuálních efektů zůstanou pod značkou WetaFX, od které se očekává, že bude jedna z největších zákazníků Unity.

Společnost Weta Digital vznikla v novozélandském Wellingtonu v roce 1993. Jak připomněl filmový kritik James Fletcher BBC, firma byla na poli vizuálních efektů opravdu přelomem. 

„Weta je pro jižní polokouli naše verze Hollywoodu. Peter Jackson je vizionář v oblasti filmotvorby. Neměl prostředky, které potřeboval k výrobě toho, co potřeboval na plátně zhmotnit, tak jednoduše sestavil vlastní tým,“ uvedl. 

Firma Unity se ve svém prohlášení zavázala k tomu, že tyto „vysoce sofistikované a exkluzivní nástroje k tvoření vizuálních efektů nabídne milionům tvůrcům po celém světě, aby jim umožnila účast formování metaverza“. Pojem metaversum se v poslední době skloňuje hlavně ve spojitosti se společností Meta (ex-Facebook) Marka Zuckerberga, která ohlásila svůj záměr spojit uživatele pomocí virtuálních realit.

Domů
Sdílet
Diskuse