Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2021 17:08
Čas čtení 0:59
Radim Šlechta

Jan Cimický státní vyznamenání nepřevezme. Proti obviněním ze sexuálního obtěžování se chce bránit

Jan Cimický státní vyznamenání nepřevezme. Proti obviněním ze sexuálního obtěžování se chce bránit
Zdroj: ČTK/Ryšánek Marcel
NEWS JAN CIMICKÝ
Uložit Uložené

Jan Cimický, který čelí obvinění řady žen ze sexuálního násilí, v lednu nepřevezme státní vyznamenání. Proti obviněním se bude bránit. Kvůli lékařskému tajemství však neveřejně.

Psychiatr Jan Cimický, který v současnosti čelí řadě obvinění ze sexuálního násilí, nepřevezme státní vyznamenání. Obviněním se chce bránit, neučiní tak však veřejně kvůli dodržování lékařského tajemství. Na Twitteru to zveřejnila ČT24. 

Kauzu Jana Cimického, psychiatra a spisovatele, odstartovala zpěvačka Jana Fabiánová, která se ohradila proti tomu, že by měl z rukou prezidenta republiky psychiatr převzít státní vyznamenání. 

„Prohlašuji na svou čest: Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let. Protestuji tímto veřejně proti ocenění Jana Cimického prezidentem České republiky. Podle mého názoru měl pan Cimický dávno odejít z veřejného prostoru a doufat, že jeho oběti budou i nadále mlčet,“ uvedla.

Další obvinění v návaznosti na Janu Fabiánovou vznesly i jiné ženy. Mezi ně patří třeba i moderátorka Martina Hynková Vrbová. V návaznosti na tato obvinění Andrej Babiš podle Českého rozhlasu poslal prezidentovi Miloši Zemanovi dopis, ve kterém apeluje na to, aby bylo od statního vyznamenání pro psychiatra upuštěno.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený martina hynkova vrbova (@hynkova_vrbova_martina)

Obvinění psychiatr v minulosti odmítl. Podle něj se jedná o velmi závažné obvinění, proti kterým není možné se bránit. Cimického později začala vyšetřovat také Policie ČR. „Pražští kriminalisté se na základě zveřejněných informací v médiích zabývají případem sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8, ke kterému mělo docházet v minulých letech až do současné doby,“ uvedla na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse