Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2021 18:46
Čas čtení 1:23
Radim Šlechta

„Pekarové Adamové nesaháte ani po kotníky.“ Poslankyně se pohádaly kvůli šéfce TOP 09

„Pekarové Adamové nesaháte ani po kotníky.“ Poslankyně se pohádaly kvůli šéfce TOP 09
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové
NEWS SPOLU
Uložit Uložené

Sledujeme dění ustavující schůze nového složení Sněmovny. V rámci toho se má zvolit její nový předseda i místopředsedové.

Poslanci dnes pokračují v ustavující schůzi nového složení Sněmovny. Mají se dohodnout o tom, kdo bude dolní komoru parlamentu vést. Kandidaturu Karla Havlíčka, kterého do vedení navrhlo hnutí ANO, poslanci zamítli z důvodu neslučitelnosti funkcí dle článku 32 Ústavy. Poslanci by měli volit šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Jednání je vysíláno živě na stránkách Poslanecké sněmovny.

Doporučeno
Jan Cimický státní vyznamenání nepřevezme. Proti obviněním ze sexuálního obtěžování se chce bránit Jan Cimický státní vyznamenání nepřevezme. Proti obviněním ze sexuálního obtěžování se chce bránit 10. listopadu 2021 17:08

Během jednání se ozvaly i hlasy oponentů Pekarové. Aleš Juchelka kritizoval to, že na projednání návrhu na volbu předsedy nebyla v sále přítomna. Pekarové se později zastala Jana Černochová z ODS, která se obula do poslankyň Lenky Dražilové a Jany Pastuchové z hnutí ANO. 

„Na rozdíl od vás, dámy, je předsedkyní strany, která byla součástí bloku, který vyhrál volby. Je to pro vás málo? Pro nás ne. Proto naše dvě koalice tuto ženu, které vy nesaháte ani po kotníky, nominují,“ řekla během svého projevu. Zmínila, že až bude jedna z poslankyň vést hnutí ANO, tak jí zatleská.

Doporučeno
Vláda přijala nová opatření. Babiš odmítá lockdown Vláda přijala nová opatření. Babiš odmítá lockdown 10. listopadu 2021 10:53

Sama Pekarová Adamová vystoupila u řečnického pultíku až po několika hodinách jednání a reagovala na předchozí zpochybňování její kompetence dolní komoru parlamentu vést. Zdůraznila, že začínala v komunální politice a na post vysoké ústavní funkce kandiduje s mnoha zkušenostmi. Apelovala na pokoru a zdůraznila důležitost komunikace nejen v  koalici ale i v rámci opozice.

„Jako předsedkyně Sněmovny nebudu jenom zástupkyní svého klubu,“ řekla ve svém projevu. Pochválila také profesionalitu Radka Vondráčka, který Sněmovnu vedl doposud a připomněla, že následující období bude důležité hájit zájmy republiky v rámci Rady EU, které bude v roce 2022 Česko předsedat. „Čeká nás předsednictví v Radě EU, kde budeme muset zapomenout, z jaké jsme politické strany a musíme hájit zájmy České republiky,“ řekla Pekarová Adamová.

Vyzdvihla důležitost kooperace mezi Sněmovnou a Senátem, ale i mezi jednotlivými členy Sněmovny. Řekla, že je důležité bavit se napříč politickým spektrem, a zdůraznila kvalitu norem, aby se občanům České republiky dobře žilo. Kolik zákonů nová Sněmovna schválí, podle ní tolik důležité není.

„Zpívat umím, ale na kytaru ještě bohužel nehraji,“ ukončila svůj projev. Narážela tak na výstup Radka Vondráčka, který byl v minulosti vyfocen, jak hraje na kytaru na řečnickém pultu předsedy dolní komory.

Domů
Sdílet
Diskuse