Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2021 19:40
Čas čtení 1:06
Radim Šlechta

Markéta Pekarová Adamová se stala předsedkyní Sněmovny

Markéta Pekarová Adamová se stala předsedkyní Sněmovny
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové
NEWS MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ
Uložit Uložené

Do čela dolní komory parlamentu usedla Markéta Pekarová Adamová, šéfka TOP 09. Hlasovalo pro ni 102 poslanců.

Novou předsedkyní dolní komory parlamentu poslanci dnes zvolili šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Ta byla také jedinou kandidátkou na vedoucí Sněmovny po tom, co Karla Havlíčka plénum poslanců z volby vyřadilo kvůli neslučitelnosti funkcí dle Článku 32 Ústavy. Jednání je vysíláno živě na stránkách Poslanecké sněmovny.

Ustavující schůze nového složení Sněmovny začala v pondělí, lídři koalic SPOLU a PirSTAN také podepsali koaliční smlouvu a odhalili, jakým tématům se bude jejich budoucí vláda věnovat. Dnes Sněmovna hlasovala o tom, kdo ve funkci jejího předsedy na další volební období nahradí Radka Vondráčka z hnutí ANO. 

Doporučeno
Vláda přijala nová opatření. Babiš odmítá lockdown Vláda přijala nová opatření. Babiš odmítá lockdown 10. listopadu 2021 10:53

Doposud vládnoucí hnutí ANO do čela Sněmovny navrhovala současného ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka. Jeho kandidaturu ale poslanci neschválili kvůli neslučitelností funkcí. Ta plyne z Článku 32 Ústavy České republiky. Dolní komora parlamentu následně do svého čela zvolila nominantku Markétu Pekarovou Adamovou jako jedinou kandidátku. Pro její zvolení hlasovalo 102 poslanců.

„Velice děkuji, a s velkou pokorou, a teď zcela vážně a upřímně, přijímám tuto odpovědnost,“ reagovala na své zvolení Pekarová Adamová. Poděkovala také dosavadnímu předsedovi Vondráčkovi. Podle ní svou funkci vykonával s veškerou profesionalitou. 

O postech místopředsedů doposud jasno není. Budou se volit buď v nočních hodinách, nebo až v pátek. Koaliční strany by měli zastupovat Jan Skopeček z ODS, Věra Kovářová z hnutí STAN, Jana Bartošek z KDU-ČSL a Olga Richterová z Pirátů. Opoziční ANO by mělo mezi místopředsedy mít Janu Mračkovou Vildumetzovou. O zastoupení SPD se vedou diskuse. Za stranu je nominován Radek Vondráček.

Markéta Pekarová Adamová je druhou ženou, která do čela dolní komory parlamentu usedla. První byla Miroslava Němcová z ODS, která funkci vykonávala od roku 2010 do roku 2013. Ve funkci ji vystřídal Jan Hamáček z ČSSD.

Domů
Sdílet
Diskuse