Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2021 20:08
Čas čtení 3:00
Ilona Hobzová

Nejlepší alba týdne: STEIN27 vydal nové EP, Kylie Minogue tě roztančí v rytmu disca a na své si přijdou i fanoušci Nirvany

Nejlepší alba týdne: STEIN27 vydal nové EP, Kylie Minogue tě roztančí v rytmu disca a na své si přijdou i fanoušci Nirvany
Zdroj: Getty Images/Jeff Kravitz/Filmmagic, Inc
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Pravidelný přísun hudebních novinek je tady.

Stejně jako každý pátek, i dneska ti přinášíme výběr právě vydaných alb. Úplné novinky, remasterovaná alba a speciální edice. Mrkni, co je nového ve světě hudby!

1. Kylie Minogue

Popová diva z Austrálie se na hudební scéně pohybuje už pěknou řádku let. V pořadí patnácté studiové album Disco vydala v roce 2020, dnes spatřila světlo světa jeho nová verze s názvem Disco: Guest List Edition rozšířená o mixy všech skladeb z původního vydání a taky o spolupráce s interprety jako jsou Dua LipaJessie Ware nebo Gloria Gaynor

Album Disco slibuje přesně to, co říká jeho název. Žánrově jde především o disco připomínající sedmdesátá a osmdesátá léta, obsahuje taky elementy řady dalších žánrů od elektropopu, přes funk, R&B až k alternativním tanečním stylům

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kylie Minogue (@kylieminogue)

Sama Kylie desku popsala jako disco pro dospělé: „Dospělí se taky potřebují bavit. I oni mohou tančit tak, jako by jim pořád bylo sedmnáct.“

Kritici vysoko hodnotí hlavně spojení moderní a retrospektivní produkce a taky schopnost Kylie přinést skrz svou hudbu radost, kterou řada lidí v době koronaviru potřebuje.

2. STEIN27

Pojďme se mrknout na českou rapovou scénu. Petr Adámek, v hudebník světě známý pod přezdívkou STEIN27, přichází po svém debutovém albu Teorie pádu s novým EP s názvem Návrat na planetu Zemi. Šest tracků přesně odpovídá tomu, jak svou tvorbu popsal sám brněnský raper. Smutná hudba, ve které opisuje vlastní myšlenky a životní situace. 

Výjimkou nejsou ani dvě skladby, na kterých se podíleli KOJO a Nik Tendo. Smutek, marnost, stereotyp života, nenávist, nešťastná láska, vztek, krysy kolem nás. Do svých textů STEIN27 natřískal řadu emocí

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

„Je to moje filtrování emocí, lásky a vzteku. Je to můj chaos v hlavě, který celý přepíšu do písně. A tímhle asi odpovídám i na otázku propojení slova emoce a hudba. V mojí hudbě musí být emoce,“ řekl v roce 2018 ke své tvorbě. A na novém EP tahle slova potvrdil. 

3. Little Mix

Populární britská skupina Little Mix si k desetiletému výročí svého založení nadělila album Between Us. Jde zároveň o první album od odchodu Jesy Nelson z kapely. Perrie Edwards, Leigh-Anne Pinnock a Jade Thirlwall potěší fanoušky pěti novými skladbami, ale i řadou osvědčených hitů jako jsou Wings, DNA, Black Magic nebo Shout Out To My Ex. 

Vydání alba oznámila kapela letos v srpnu. „Between Us je pro nás speciální. Reprezentuje deset let naší muziky, přátelství a našich báječných fanoušků. Děkujeme každému z vás za to, že jste nás těch deset let podporovali, doufáme, že budete tohle album milovat,“ vzkázaly na Twitteru zpěvačky. 

Skladby na CD jsou poskládány tak, aby podtrhly celkový vývoj kapely i vyzrálost jejich písní. Na nostalgickou strunu hraje především titulní píseň Between Us, ve které se kapela ohlíží za svou minulostí s odkazem na některé největší hity. 

4. Nirvana

Další album k výročí, které ale rozhodně nejde opomenout. A to nejen proto, že jde o legendární kapelu Nirvana. K třicetiletému výročí totiž vychází speciální reedice ikonického LP Nevermind s názvem Nevermind (30th Anniversary Deluxe Edition).

LP vyšlo v roce 1991 a obsahovalo ty nejznámější hity jako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are nebo Lithium.

Edice k třicetiletému výročí obsahuje pět CD. První je remasterovaná verze Nevermind, které se podařilo převést z původních půlpalcových analogových kazet. K němu jsou přidána čtyři CD, která obsahují živá koncertní vystoupení, která dokumentují historický vzestup Nirvany. Konkrétně se jedná o koncerty z roku 1991 v Amsterdamu a Kalifornii a z roku 1992 v Melbourne a v Tokiu.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Kromě pěti alb fanoušci v edici najdou i kompletní remasterovaný video záznam koncertu v Amsterdamu z roku 1991 a čtyřicetistránkovou knihu s dosud nevydanými fotografiemi. 

5. Taylor Swift

A do třetice znovunahrané album. Tentokrát v podání Taylor Swift, která se rozhodla znovu nahrát své album Red z roku 2012. Nutno ale dodat, že obsah nového alba, které Taylor nazvala Red (Taylor's Version), je mnohem nadupanější.

Celkem obsahuje hned třicet skladeb. Dvacet z nich je stejných jako na albu z roku 2012. Devět má podtitul Z trezoru (From the Vault), což jsou písně, které byly původně napsány pro Red, ale k jejich zveřejnění nakonec nedošlo.

Album obsahuje i charitativní skladbu Ronan z roku 2012. Její text je založen na blogu, který psala Maya Thompson o svém čtyřletém synovi, který v roce 2011 zemřel na neuroblastom (nádor v raném dětském věku, pozn. red.).

Zajímavý je i příběh obalu. Taylor Swift je na něm vyfocena v retro Chevroletu z roku 1932 s červenou rybářskou čepicí. Tu navrhla Janessa Leoné. Po zveřejnění přebalu se právě tenhle módní kousek během chvíle vyprodal.

Domů
Sdílet
Diskuse