Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2021 14:56
Čas čtení 0:44
Ondřej Jarůšek

Ve věku 83 let zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta Lidic

Ve věku 83 let zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta Lidic
Zdroj: Památník Lidice
NEWS
Uložit Uložené

Václav Zelenka přežil vyhlazení Lidic. Po jejich opětovném vybudování se do Lidic vrátil a později zde působil jako starosta.

V sobotu 13. listopadu zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta obce Lidice. Dožil se 83 let. O jeho úmrtí v tiskové zprávě informovala Jana Chourová Plachá na stránkách Památník Lidice.

Václav Zelenka se narodil 9. září v Kladně. „Ve starých Lidicích bydlel se svými rodiči v domku č. p. 87. Tatínek Václav, který pracoval v kladenských hutích, byl 10. června 1942 zavražděn u Horákova statku, maminka Žofie přežila útrapy koncentračního tábora Ravensbrück,“ uvedla Chourová Plachá.

V den, kdy došlo k vyhlazení Lidic, byl Zelenka, stejně jako další děti, převezen na gymnázium v Kladně, kde byl vybrán nacisty k poněmčení. V následujících letech pobýval v dětských domovech. Poté, co byl v únoru 1945 předán do německé rodiny, žil pod jménem Rolf Wagner. 

„V květnu 1947 byl nalezen v Německu a 28. května 1947 byl repatriován zpět do Československa, kde se opět setkal se svou maminkou,“ píše Chourová Plachá. S maminkou se později do Lidic po jejich opětovném vybudování vrátil.

V letech 1999 až 2006 Václav Zelenka působil jako starosta Lidic, v nichž prožil i zbytek života. Kromě manželky po sobě zanechal také tři syny.

Domů
Sdílet
Diskuse