Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2021 19:46
Čas čtení 1:37
Adam Smeták

STAN půjde do vlády i bez Pirátů. V pondělí večer končí hlasování, které rozhodne o pirátské účasti v kabinetu Petra Fialy

STAN půjde do vlády i bez Pirátů. V pondělí večer končí hlasování, které rozhodne o pirátské účasti v kabinetu Petra Fialy
Zdroj: Ivan Bartoš / Twitter
NEWS ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA STAN
Uložit Uložené

Vstoupí Piráti do nové vlády, nebo odejdou do opozice? Výsledky hlasování členské základny se dozvíme v pondělí po jedenácté večer.

Česká pirátská strana aktuálně hlasuje o vstupu do vlády Petra Fialy (ODS). Po volebním fiasku mají Piráti jen čtyři poslance. Uvnitř strany se proto vede diskuse o možném odchodu do opozice.

Vedení strany se již dohodlo na společné vládě se SPOLU a STAN, podepsalo koaliční smlouvu a vyjednalo pro Piráty tři ministerské posty. Nyní ale musí koaliční smlouva být schválena alespoň dvěma třetinami členů Pirátů, aby byla účast ve vládě ratifikována.

Pokud se nenajde alespoň 60 % hlasů souhlasících se vstupem do vlády, Piráti půjdou do opozice. Výsledky se dozvíme nejdříve v pondělí po 23:15. Hlasování se v době psaní článků zúčastnilo 967 z 1193 členů strany. 

Hlasování členské základny strany začalo již v pátek a skončí v pondělí ve 22:00. Výsledky by se veřejnost měla dozvědět nejdříve ve 23:15. Zbylé budoucí vládní strany STAN, TOP 09, ODS i KDU-ČSL už koaliční smlouvu schválily na konci minulého pracovního týdne. 

Hřib a Michálek hlasují pro, Gregorová proti

O hlasování o vstupu do vlády je mezi Piráty velký zájem. Jen za prvních osm hodin odvolila polovina členů strany. Vstup do vlády podpořilo několik známých tváří strany. „Vytvoření koalice se STAN mělo z mého pohledu dva hlavní cíle: porazit (předsedu ANO Andreje) Babiše a vstoupit do vlády. První část už byla splněna, nyní je čas na ten zbytek,“ napsal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. 

Pro vstup do vlády hlasoval také předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Doufám, že tak učiní potřebná většina. Svobodná, vzdělaná a propojená strana i společnost,“ napsal na Twitter. Oproti tomu pirátská europoslankyně Markéta Gregorová v rozhovoru pro týdeník Respekt uvedla, že bude hlasovat proti vstupu strany do vlády. 

Doporučeno
S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková 6. září 2023 7:00

Pokud by členové strany hlasovali proti, znamenalo by to nutnost změny vládní koaliční smlouvy a rovněž výpověď předvolební koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN. V té se totiž obě strany zavazují, že půjdou buďto společně do vlády, nebo společně do opozice. Jak se ale vyjádřil na Facebooku předseda STAN Vít Rakušana, jeho strana půjde do vlády i bez Pirátů. 

Domů
Sdílet
Diskuse