Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2021 11:26
Čas čtení 1:18
Tereza Šnajdrová

„Znásilnil mě bývalý čínský vicepremiér,“ napsala čínská tenisová hvězda. Od té doby se s ní nedaří spojit

„Znásilnil mě bývalý čínský vicepremiér,“ napsala čínská tenisová hvězda. Od té doby se s ní nedaří spojit
Zdroj: Flickr/Angel_Blue/volně k užití
NEWS ČÍNA PCHENG ŠUAJ
Uložit Uložené

Tenistka Pcheng Šuaj veřejně promluvila o znásilnění, kterého se na ní měl dopustit bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-li. Její profil už na internetu nenajdeš.

K hnutí #MeToo se ženy v Číně začaly hlásit teprve před třemi lety a mnoha lidem přišlo podezřelé, že se žádné obvinění netýká Komunistické strany Číny a její vlády. Mlčení se rozhodla prolomit tenisová šampionka Peng Šuaj, která na sociální síť napsala, že ji znásilnil někdejší vicepremiér Čang Kao-li. Její obvinění vyvolalo plošnou cenzuru. Na internetu v Číně už její profil nenajdeš a nevyhledáš ani slovo „tenistka“, informuje CNN.

Doporučeno
Adele měla po rozvodu „strašlivé záchvaty úzkosti“ a zhubla 45 kilo. Řekla to v rozhovoru s Oprah Winfrey Adele měla po rozvodu „strašlivé záchvaty úzkosti“ a zhubla 45 kilo. Řekla to v rozhovoru s Oprah Winfrey 15. listopadu 2021 9:06

Peng Šuaj na sociální síti Weibo, čínské verzi Twitteru, napsala, že ji znásilnil někdejší vicepremiér Čang Kao-li. Vysoce postavený muž z Komunistické strany Číny měl tenistku během deseti let několikrát donutit k sexu, což však šampionka bohužel nemůže ničím podložit, neboť nemá žádné důkazy.

Proč ses ke mně musel vrátit a vzal jsi mě k sobě domů, kde jsi mě donutil k sexu? Neměla jsem žádné důkazy, neměla jsem je jak získat. Byla jsem znechucená a kolikrát jsem si kladla otázku, zda jsem vůbec ještě člověk. Cítím se jako chodící mrtvola,“ napsala v příspěvku, který na internetu již nenajdeš, neboť byl po 30 minutách smazán.

Musíme si uvědomit, jak pozoruhodné je, že se Peng Šuaj rozhodl promluvit. Jen málo lidí by mělo odvahu to udělat, protože takové prohlášení může ohrozit bezpečnost vás i vaší rodiny,“ míní Lü Pin, čínská feministka sídlící v New Yorku.

Zpravodaj CNN se kvůli obvinění pokoušel zkontaktovat jak tenistku, tak někdejšího vicepremiéra, avšak bezúspěšně. Čínská vláda rychle zakročila, profil Peng Šuaj z Weiba smazala a její jméno či slovo „tenistka“ už na něm ani nevyhledáš.

Číňané se následně přesunuli na filmový web, kde pod seriálem Premiér a já diskutovali o údajném znásilnění, ale i tato diskuse byla jen po pár minutách zabanována.

Obviněním se nyní zabývá i Ženská tenisová asociace, která vyjádřila znepokojení nad tím, že poté, co Peng Šuaj promluvila o znásilnění, slehla se po ní zem. „Očekáváme, že tato záležitost bude řádně vyšetřena. Obvinění musí být spravedlivě, transparentně a bez cenzury prošetřena. Naší prioritou je zdraví a bezpečnost našich hráčů,“ stojí ve vyjádření asociace.

Doporučeno
Festival Astroworld má desátou oběť. Stal se jí devítiletý chlapec Festival Astroworld má desátou oběť. Stal se jí devítiletý chlapec 15. listopadu 2021 7:35
Domů
Sdílet
Diskuse