Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2021 12:04
Čas čtení 1:14
Tereza Šnajdrová

Téměř třetina Čechů si myslí, že oběť si za domácí násilí může částečně sama

Téměř třetina Čechů si myslí, že oběť si za domácí násilí může částečně sama
Zdroj: Unsplash/Sinitta Leunen/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Vyplývá to z nového průzkumu kampaně Za bezpečný domov.

Společnost IKEA Česká republika odstartovala nové aktivity na podporu obětem domácího násilí, v rámci nichž si u společnosti Kantar nechala vypracovat i průzkum veřejného mínění. Z něho vyplývá, že až 26 % Čechů má za to, že oběť si za domácí násilí může částečně sama. Takové výsledky jsou alarmující

Doporučeno
Terapeutka mi pustila rádio a odešla si něco zařídit. To měla být terapie, tvrdí Hana s hraniční poruchou osobnosti Terapeutka mi pustila rádio a odešla si něco zařídit. To měla být terapie, tvrdí Hana s hraniční poruchou osobnosti 15. listopadu 2021 12:30

Výzkum ukázal, že více než čtvrtina respondentů (26 %) se domnívá, že oběť si může za násilí alespoň částečně sama. Názory žen a mužů se u této otázky liší. Zatímco muži s tímto tvrzením souhlasí z 37 %, ženy pouze z 15 %,“ stojí v průzkumu.

Vina za domácí násilí je částí české veřejnosti přisuzována samotným obětem. Chování násilného partnera tím může být zlehčováno a stereotypním myšlením obhajováno,“ vyplývá z kampaně.

Výzkum ukázal i několik dalších znepokojujících výsledků. Podle každého třetího respondenta je pochopitelné, že muži bývají nervózní a agresivní, neboť jsou zodpovědní za finanční starosti rodiny. 

Celkem 29 % Čechů si myslí, že pokud se žena nestará o domácnost, je pochopitelné, že to může vyprovokovat násilí. Z průzkumu také vyplývá, že 54 % mužů souhlasí s tím, že manžel má právo na sex se svou ženou

Asi tě pravděpodobně napadne, proč tedy žena od agresora neodejde, pokud nechce čelit domácímu násilí. „Nejsilnějším důvodem, proč oběti ze vztahu neodcházejí, je dle respondentů strach o děti, následovaný obavami, že jim jejich zkušenosti nikdo neuvěří,“ vyplývá z průzkumu, čímž se opět dostáváme k tomu, jak důležité je nezpochybňovat výpověď oběti a neomlouvat agresora.

Celkem 57 % respondentů se navíc obává, že v Česku pro oběti domácího násilí není jednoduché najít pomoc. Oběti se však můžou obrátit například na organizaci proFem, která slouží jako centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. Svým klientům nabízí i právní pomoc, takže ti pomůže vyřešit i to, co se ti zpočátku zdá nevyřešitelné. 

Naprostá většina (83 %) respondentů si navíc uvědomuje, že oběti domácího násilí si ani nemusí uvědomovat, že jsou oběťmi domácího násilí,“ varuje kampaň Za bezpečný domov.

Doporučeno
Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) 2. července 2021 14:42
Domů
Sdílet
Diskuse