Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2021 12:07
Čas čtení 3:03
Tereza Šnajdrová

Petr Fiala: 17. listopad je svátek mladých lidí. Jsem obrovsky šťastný, že už zde není vláda, která svobodu lidí utiskovala

Petr Fiala: 17. listopad je svátek mladých lidí. Jsem obrovsky šťastný, že už zde není vláda, která svobodu lidí utiskovala
Zdroj: Občanská demokratická strana
NEWS 17. LISTOPAD 1989 PETR FIALA
Uložit Uložené

Na Národní třídu dorazil už i pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala (ODS). Co politici vzkázali občanům?

Dnes si připomínáme pád komunistickému režimu, proti kterému 17. listopadu 1989 protestovaly lidé po celé republice. Během Dne boje za svobodu a demokracii se tak u památníku na Národní třídě vystřídalo mnoho politiků, kteří povětšinou vzdali čest studentům a připomněli, jak krásné je žít v době demokracie. Co občanům vzkázali jednotliví poslanci?

Doporučeno
Michal Horáček o 17. listopadu 1989: Ze všech stran byl policejní kordon. Jen jsme slyšeli, že se něco zevnitř ozývá (Rozhovor) Michal Horáček o 17. listopadu 1989: Ze všech stran byl policejní kordon. Jen jsme slyšeli, že se něco zevnitř ozývá (Rozhovor) 17. listopadu 2021 11:30

Jako první k památníku na Národní třídě dorazili Andrej Babiš (ANO), Alena Schillerová (ANO) a Karel Havlíček (ANO). Ti během položení kytic k pomníku nepromluvili k lidu a z místa také co nejrychleji odešli, neboť jejich návštěvu doprovázelo skandování kritiků vlády. Všichni tři výše zmínění na místo přišli už v 6 hodin ráno, protože je ochranka varovala před možným útokem vejci. 

Jen o hodinu později pak na Národní třídu dorazil i nově zvolený poslanec za KDU-ČSL Hayato Okamura nebo třeba poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS). „17.listopad 1939. 9 studentů popraveno. 1200 studentů posláno do koncentračního tábora. České vysoké školy natrvalo uzavřeny. Nezapomínejme,“ mířil Zahradil svůj tweet k listopadu roku 1939 a odporu proti nacistické okupaci.

Kolem osmé hodiny ranní na Národní třídu přišli i zástupci Hradu, kteří k památní desce položili věnec od prezidenta Miloše Zemana. „Ruský šváb,“ křičeli na ně prezidentovi odpůrci.

K občanům u památníku promluvila i dosluhující ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Chodíme s ČSSD každý rok v osm hodin ráno. Pro mě je to velmi výjimečný den. Ukazuje, že svoboda není zadarmo, nic není samozřejmé,“ řekla. „Je to strašná zpráva. Dělali jsme jako vláda všechno pro to, aby k takové situaci nedošlo,omluvila se za velký nárůst nakažených koronavirem.

Doporučeno
Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu Havel jako ťunťa i Národní třída s Vandamem. Vybrali jsme nejlepší filmy o sametové revoluci a 17. listopadu 17. listopadu 2023 11:00

Jen krátce před devátou hodinou na Národní třídu dorazila Pirátka Olga Richterová. „Máme být velmi vděční za to, že máme svobodu, že máme demokratické volby a že je na každém z nás, jak budeme ovlivňovat veřejné dění,odpověděla na otázku, jak mají lidé 17. listopadu vnímat.

Oslav jednoho z nejdůležitějších dnů v historii Česka se bohužel ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Mějte prosím na místech společných akcí nasazený respirátor i venku. Sám jsem po nemoci a s respirátorem bych to neudýchal, proto zůstanu během letošních oslav 17. listopadu doma a zapálil jsem svíčku online,“ napsal na Twitteru a vyzval k dodržování koronavirových opatření.

K památníku kolem desáté přišel i Ivan Bartoš (Piráti), pro kterého je 17. listopad velmi inspirativní a zároveň emočně silný zážitek. Novinářům se rozpovídal i o rozdělené společnosti. „Je úkolem politiků i nové vlády najít smír, vystupovat tak, aby nikdo nebyl na vedlejší koleji, aby člověk s jiným názorem byl pochopen, aby cesta ke spojení vedla skrz dialog, ne přes nějaké ukazování prstem a další rozdělování,“ řekl Bartoš s tím, že někteří politici podle něj krizi zneužívají pro soukromé či politické účely.

Doporučeno
Kvíz: Kdo bys byl*a 17. listopadu 1989? Kvíz: Kdo bys byl*a 17. listopadu 1989? 17. listopadu 2023 8:00

Krátce po Bartošovi na Národní třídu dorazil i Vít Rakušan (STAN). „Letošní 17. listopad je speciální, unikátní. Poprvé ho slavíme bez komunistů v Parlamentu. Když jsem viděl, jak si balí své věci v kancelářích, neměl jsem v sobě žádný sentiment. Jedna éra skončila,řekl při pokládání věnce.

Jen pár minut před jedenáctou hodinu pak na místo přišel i pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala (ODS) spolu s Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími členy koalice SPOLU.

17. listopad je svátek mladých lidí, studentů, kteří se v rozhodujících chvílích postavili těm hrůzostrašným režimům. Prožívám 17. listopad s obrovskou radostí. Je to poprvé, kdy nemáme v parlamentu komunisty, kteří během své vlády utiskovali svobodu lidí. A také jsem moc rád, že vzniká vláda, která se k odkazu 17. listopadu hlásí,“ řekl Fiala.

Jsem přesvědčen, že když budeme dělat opatření rozumná a mít dostatečné kapacity na trasování, zvýšíme proočkovanost a budeme rozumní, tak se tomu můžeme vyhnout. Je pravda, že čísla jsou hrozivá. Rostou i okolních zemí, ale u nás velmi dramaticky. Chceme se vyhnout lockdownům, plošným opatřením a budeme dělat vše pro to, abychom situaci zvládli,“ vyjádřil se k rostoucím číslům nakažených a vyzval občany, aby se nechali očkovat.

Domů
Sdílet
Diskuse