Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2021 10:28
Čas čtení 1:25
Ilona Hobzová

Lockdown pro neočkované v Česku? Popisujeme, co znamená „bavorský model“

Lockdown pro neočkované v Česku? Popisujeme, co znamená „bavorský model“
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nová pravidla začnou platit v noci z neděle na pondělí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu ohlásil, že předloží vládě návrh nových opatření v souvislosti s rostoucím počtem nakažených nemocí Covid-19. Česko by mělo od nedělní půlnoci najet na tzv. bavorský model, který se týká především toho, že se k prokázání bezinfekčnosti přestanou uznávat testy. Jak konkrétně to bude vypadat v České republice, ti přinášíme ve stručném přehledu.

Bavorský model ohlásil v pondělí bavorský premiér Markus Söder. Podle něj rostoucí počet nakažených nelze zastavit bez nějaké formy omezení pro neočkované nebo neimunizované

V Bavorsku tak zavedli tzv. 2G systém, tedy geimpft, genesen – očkovaný, uzdravený, kdy pro prokázání bezinfekčnosti už nestačí test. Výjimku mají děti do dvanácti let, nebo lidé, kteří předloží potvrzení o tom, že nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů. Pravidlo 2G platí pro školáky starší dvanácti let – bez ohledu na běžné testy, které musí ve škole absolvovat.

Další novinkou v Bavorsku je, že respirátor musí na hromadných akcích nosit i očkovaní nebo ti, co nemoc prodělali. Povinnost nosit respirátor nově platí také na venkovních akcích, kterých se účastní více než 1000 lidí.

Jak to bude probíhat v České republice, pokud vláda opatření schválí? REFRESHER připravil stručný přehled:

Prokazování bezinfekčnosti

  • V rámci hromadných akcí, služeb, ubytovacích zařízení nebo návštěvy restaurací nebude možné se prokázat negativním antigenním nebo PCR testem.
  • Uznávat se tak bude pouze očkovací certifikát nebo potvrzení o prodělání nemoci v posledních 180 dnech.
  • Výjimku budou mít mladí od 12 do 18 let či lidé, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Těm bude nadále stačit k prokázání bezinfekčnosti PCR test ne starší 72 hodin.
  • Děti do dvanácti let žádné potvrzení předkládat nemusí.
  • Osoby rozočkované po první dávce, nebo ti, co mají čtrnáct dnů po druhé dávce, se vedle průkazu o aplikaci první dávky  musí prokázat PCR testem.
  • Výjimka platí pro volby orgánu právnické osoby a zasedání orgánů právnické osoby.
  • Antigenní testy zůstávají pro návštěvníky v nemocnicích a zdravotnických zařízení, například při návštěvě umírajícího příbuzného, nebo otce u porodu.

Úhrada testů

  • Osobám do osmnácti let, kontraindikovaným osobám a osobám rozočkovaným bude hradit 5 PCR testů za měsíc.
  • Očkované osoby budou mít zdarma 2 PCR testy měsíčně. Některé státy totiž i po plně očkovaných osobách takový test vyžadují
Domů
Sdílet
Diskuse