Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2021 7:30
Čas čtení 0:54
Eduard Starkbauer

Satelitní záběry z Brazílie potvrdily obavy ochranářů. Za poslední rok zmizela obrovská část pralesa

Satelitní záběry z Brazílie potvrdily obavy ochranářů. Za poslední rok zmizela obrovská část pralesa
Zdroj: Wikimedia/ADPartners/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Podobný úbytek lesní plochy si Brazílie nepamatuje už 15 let. Přestože se politici zavázali s odlesňováním do roku 2030 zcela přestat, trend je zatím opačný.

Tempo odlesňování Brazílie se podle Guardianu za poslední rok zvýšilo o 22 procent. V zemi ubylo nejvíce zalesněného území od roku 2006. Stalo se tak navzdory prohlášením prezidenta Jaira Bolsonara o tvrdém postihování nelegálního kácení. Brazilská vesmírná agentura INPE pomocí satelitních snímků vyčísluje roční ztrátu na 13 235 km².

Mauricio Voivodic, ředitel brazilské odnože WWF, tvrdí, že Bolsonarova vláda se „snaží na mezinárodní půdě zakrýt pravdu smyšlenými prohlášeními a pokusy o greenwashing. Ve skutečnosti však tempo ničení pralesa nadále roste“.

Svět sleduje stav brazilských lesů mimořádně pozorně. Většina amazonského pralesa, takzvaných „plic planety“, se totiž nachází právě v tomto státě Jižní Ameriky. Schopnost stromů pohlcovat skleníkové plyny je nepostradatelnou zbraní v boji proti klimatickým změnám.

Podle šokující zprávy časopisu Nature z července letošního roku lidská činnost na pokácených částech pralesa již dosáhla vyšších hodnot CO2, než jsou zbývající stromy schopny pohltit. WWF za hlavního viníka označuje potravinový průmysl, především pěstitele sóji a chovatele dobytka.

Na klimatické konferenci COP26 v Glasgow, která skončila minulou neděli, se Brazílie spolu s dalšími zeměmi včetně Indonésie, největšího producenta palmového oleje, zavázala, že do roku 2030 odlesňování svého území ukončí. Pozorovatelé závazek vítají, ale zůstávají opatrní. Podobný slib totiž země v roce 2014 už jednou dala, ale nedodržovala ho. Brazilská organizace Climate Observatory je přesvědčena, že „vláda země měla již před COP26 údaje o odlesňování k dispozici, v tomto směru však záměrně nejednala“.

Domů
Sdílet
Diskuse