Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2021 15:37
Čas čtení 0:58
Kamila Šebestová

V americkém státě Ohio chtějí prosadit zákaz interrupce hned po početí. Jedná se o extrémní zpřísnění interrupčního zákona

V americkém státě Ohio chtějí prosadit zákaz interrupce hned po početí. Jedná se o extrémní zpřísnění interrupčního zákona
Zdroj: Unsplash/freestocks/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS
Uložit Uložené

Zákon je podobný interrupčnímu zákonu v Texasu.

Americké Ohio se stává dalším státem, který plánuje výrazně zasáhnout do reprodukčních práv žen. Chystá se totiž změnit interrupční zákon tak, aby ženy nemohly jít na zákrok v žádném stádiu těhotenství. Zákon v americkém Ohiu lze přirovnat k interrupčnímu zákonu v Texasu, je však ještě přísnější, píše magazín Forbes.

Doporučeno
V Texasu zakázali potraty i pro znásilněné ženy. Trest může dostat i člověk, který ženu odveze na zákrok V Texasu zakázali potraty i pro znásilněné ženy. Trest může dostat i člověk, který ženu odveze na zákrok 19. listopadu 2021 17:01

V Texasu totiž momentálně žena může podstoupit interrupci jen do šestého týdne těhotenství. Dozvědět se o těhotenství před jeho šestým týdnem však v mnoha případech není jednoduché. Interrupce jsou zakázány také pro znásilněné ženy, trest už může dostat i člověk, který ženu na zákrok odveze.

Ohio se rozhodlo následovat texaský přístup a předložilo návrh zákona. Ten by vymezoval, že interrupce jsou zakázány už od momentu, kdy je oplodněno vajíčko, tedy od početí dítěte. Žena by tedy nemohla podstoupit zákrok v žádném stádiu těhotenství, ani do šesti týdnů, jak je to umožněno v Texasu.

Kromě toho by podle zákona vláda potrestala člověka, který zákrok provede nebo k němu nějakým způsobem dopomůže (pokutou ve výši 10 000 dolarů), informuje portál Buzzfeed. Není však jisté, zda zákon projde. Momentálně v Ohiu platí zákaz interrupcí po 20. týdnu těhotenství.

Aktivisté a ženy v Ohiu doufají, že ne. Proti těmto nařízením se bouří a pořádají protesty.

Domů
Sdílet
Diskuse