Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2021 17:00
Čas čtení 5:20
Tereza Šnajdrová

„Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když ji znásilňovali dva muži. Nový dokument popisuje svědectví tří obětí sexuálního násilí

„Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když ji znásilňovali dva muži. Nový dokument popisuje svědectví tří obětí sexuálního násilí
Zdroj: Česká televize/Znásilnění pod kůží
NEWS
Uložit Uložené

Ve čtvrtek odpoledne jsme vyrazili na promítání nového dokumentárního snímku Znásilnění pod kůží od České televize.

Když se řekne znásilnění či sexuální zneužití, tak si možná vybavíš kauzy týkající se bývalého poslance Dominika Feriho, Jana Cimického, Jiřinu Kočí, kterou sexuálně zneužíval kněz, či Nelu Moravcovou znásilněnou sousedem.

To jsou případy, které byly hojně medializovány. Ale co ostatní incidenty, o nichž se nemluví? Česká televize natočila nový dokumentární snímek Znásilnění pod kůží, který bude v televizi vysílat již 23. listopadu. My jsme měli možnost jej vidět už ve čtvrtek odpoledne. Z emotivních výpovědí tří dívek, které se rozhodly svěřit se se svým životním příběhem, nám mrazilo v zádech.

Doporučeno
Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) 24. srpna 2021 12:19

Dokument Znásilnění pod kůží ti představí tři oběti znásilnění, které se o traumatizujícím zážitku rozhodly promluvit pro Českou televizi. Na sdílení hrozivých příběhů nebyly samy a vyrovnat se se znásilněním jim pomáhala nejen rodina a štáb ČT, ale i organizace proFem, která obětem sexuálního a domácího násilí pomáhá již od roku 1993.

Karolínu znásilnil její nevlastní bratr, když jí bylo pouhých 6 let. „Když to někomu řekneš, zničíš mu budoucnost,“ řekl jí její otec

První aktérkou, která v novém dokumentárním snímku promluvila, byla Karolína. „Trvalo, než mi došlo, co se vlastně děje, než mi došlo, že se můžu bránit a čemu se můžu bránit. Měla jsem z toho pocity bezmoci, protože každý jeden člověk, s nímž jsem se setkala, se mi snažil vymluvit, co se mi stalo, že se to vůbec stalo anebo se mi snažil namluvit, že to byla moje chyba,“ začala vyprávět svůj příběh.

Karolínu o více než 10 let starší nevlastní bratr poprvé znásilnil, když jí bylo pouhých 6 let. Následující dva roky ji pravidelně sexuálně zneužíval v domě jejich babičky. Traumatizovaná dívka dodnes nechápe, že to nikomu z rodiny nepřišlo podezřelé. „Docházelo k různým způsobům sexuálního zneužívání včetně penetrace. Dělo se to opakovaně,“ pokračovala Karolína.

Když jí bylo 12 či 13 let, rozhodla se o znásilnění říct svým rodičům. Reakce ji zaskočila. Otec jí řekl, že pokud o tom někomu řekne, zničí svému nevlastnímu bratrovi budoucnost. Matka měla naštěstí větší pochopení. Karolínu vyslechla a následně šla za trenérem násilníka, aby se ho zeptala, zda si nevšiml, že by se bratr oběti choval zvláštně i k jiným dívkám v kroužku. Ten jí řekl, že si zvláštního chování všiml, matka Karolíny mu proto celou situaci popsala. Právě trenér byl ten, kdo pak vše oznámil na policii

Dalo mi to jiný pohled na sebe samotnou, protože jsem se začala vnímat jako chudinku. Ve společnosti jsou znásilněné ženy takto vnímány a já jsem se na sebe dívala stejným úhlem pohledu. Připadala jsem si víc ohrožená, měla jsem strach jít po ulici, strach z toho, jak se na mě muži dívají, jak se na mě dívají lidi. Měla jsem pocit, že to každý ví, že mě každý pozoruje a ví, co se mi stalo a že je to moje chyba,“ popisovala Karolína pocity po zneužití.

Doporučeno
Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) 2. července 2021 14:42

Nadějnou vícebojařku Terezu sexuálně zneužíval o 40 let starší trenér. Od soudu dostal 6 let, ale po roce a půl byl venku

Další dívkou, která promluvila v dokumentu Znásilnění pod kůží, byla Tereza. „Začalo to tím, že mě líbal, více osahával a dospělo to až do fáze, kdy jsme dělali úplně všechno. Anální, orální styk, všechno možné,“ vypověděla oběť s tím, že sexuální zneužívání trvalo několik let. „Otupěla jsem, emoce jsem uzavřela do sebe,“ dodala.

Tereza s atletikou začala, když jí bylo 8 let. Už tehdy se jí ujal později odsouzený trenér, který si ji vychovával k obrazu svému. Své činy měl promyšlené a roky plné nejrůznějších sexuálních praktik mu překazilo až juniorské mistrovství světa v Americe, kde se Tereza zhroutila.

On letěl taky, protože byl můj trenér a o sexuálním zneužívání nikdo nevěděl, ani v tom atletickém prostředí. Odletěli jsme tam na 14 dnů společně. Každý den jsem musela docházet k němu na pokoj, z čehož jsem byla úplně psychicky vyčerpaná, po těch 3 letech. Ve finále závodu jsem to psychicky nezvládla, šla jsem na rozběžiště a klepala se mi ruka, moje tělo to nezvládlo. Po závodě jsem za ním šla a řekla jsem mu, že jsem to nikdy nechtěla, že mi hrozně ublížil,“ popsala Tereza chvíli, kdy sexuální zneužívání ukončila.

Doporučeno
V kauze Cimický padla další obvinění. „Znásilňoval mě a vyhrožoval mi elektrošoky,“ vypověděla jeho pacientka V kauze Cimický padla další obvinění. „Znásilňoval mě a vyhrožoval mi elektrošoky,“ vypověděla jeho pacientka 9. listopadu 2021 10:45

Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když se predátorům, kteří ji znásilnili, pokoušela bránit

Byli dva. Jeden mě chytil, druhý mi vysvlékl triko a v tu chvíli co se to stalo jsem byla tak paralyzovaná, že jsem jenom řekla ‚ne‘. Nekřičela jsem, neškrábala jsem,“ vyprávěla o osudné noci 1. července 2018 poslední oběť Dominika.

Ta spolu s její kamarádkou a jejím přítelem odjela na chatu, kde večer seděli u ohně, popíjeli, povídali si a v tu chvíli za nimi přišel muž od sousedů a pozval je na posezení k nim. „Cesta vedla skrze nějakou ovčí ohradu, u nich jsme si sedli a byli tam dva muži kolem 40 či 45 let. V momentě, kdy jsem se dozvěděla, že moji kamarádi tam už nejsou, tak jsem je poprosila, zda by mě odvedli zpátky, protože neznám cestu. V tu chvíli mě jeden muž chytil a stalo se to,“ uvedla Dominika.

Jediné, co si pamatuji je, že jsem něco zkoušela zuby, protože probíhal i orální sex, vaginální i anální, prostě se na mě střídali a v momentě, kdy jeden byl vepředu a jeden vzadu, tak vím, že jsem používala zuby, ale oni mi na to řekli ‚mrška kouše‘,“ dodala.


Dominika je jedinou z těchto tří obětí, která se znásilnění rozhodla nenahlásit na policii a nepodala trestní oznámení. To není nic neobvyklého. Oběti se mnohdy s traumatem rozhodnou vypořádat po svém, neboť si uvědomují, že tahanice po soudech a policejních služebnách nejsou nijak příjemné. Své o tom ví Tereza s Karolínou...

Policisté se jí ptali, zda nosí šatičky a sukýnky. Tereza na rozsudek čekala 4 roky

Poté, co třetí strana oznámila na policii, že Karolína byla sexuálně zneužívána nevlastním bratrem, čekalo dívku kolečko výslechů policie, která mnohdy netuší, jak se v případě znásilnění chovat a podle ředitelky proFemu na služebnách často dochází k sekundární viktimizaci.

K druhotné viktimizaci ze strany policie stále dochází velice často. Oběti se dostávají na služebny, kde se sexuálním násilím neumí pracovat a případů, kdy role policie selhává, je bohužel ještě celá řada,“ řekla pro REFRESHER.

Právě s druhotnou viktimizací se setkala i Karolína, když se jí vyšetřovatelé ptali, zda jako šestiletá dívenka nenosila sukýnky a šatičky, které by jejího bratra mohly vyprovokovat. Nejapné otázky policistů se týkaly i toho, zda je dívka zdravící nebo objímací typ a podobně.

Po mnoha měsících utrpení, výslechů a neustálého dokazování, že si Karolína nic nevymýšlí, konečně soudy rozhodly. Nevlastní bratr oběti byl odsouzen, ale stejně jako většina sexuálních násilníků, i on dostal nejnižší možný trest.

Podobně tomu bylo i v případě Terezy. O osudu více než 40 let staršího trenéra, který dívku tři roky sexuálně zneužíval, rozhodl soud až po 4 letech a muže poslal na 6 let za mříže. Jak se později Tereza dozvěděla, odsouzený byl propuštěn po roce a půl, a i on tak za sexuální zneužívání vyvázl s velmi mírným trestem

Soudní znalci jsou kapitola sama pro sebe, a to je prostě jeden obrovský průšvih. Nejenom v oblasti sexualizovaného násilí, ale obecně, protože já jsem viděl takové posudky, které napsal soudní znalec, že by to snad ani neprošlo na střední škole jako nějaká práce. Žádná metodologie, dojmologie, obraty jako ‚oběť nemůže být traumatizována, protože má vysokou školu‘,“ řekl v dokumentu kriminolog.

S nesprávným přístupem soudu k sexuálnímu násilí souhlasí i ředitelka proFemu Jitka Poláková. „Měla by u nás panovat společenská shoda na tom, že je to chování, které bude velice přísně trestáno, ale v praxi bohužel vidíme pravý opak. Násilí bývá bagatelizováno a není dostatečně trestáno,“ uvedla.

Doporučeno
Dominik Feri čelí nařčení ze sexuálního obtěžování žen. Deník N a Alarm přinesly jejich svědectví Dominik Feri čelí nařčení ze sexuálního obtěžování žen. Deník N a Alarm přinesly jejich svědectví 25. května 2021 17:01

Silný dokument, který by mohl změnit pohled společnosti 

Znásilnění pod kůží je opravdu silný dokument, který na televizních obrazovkách poběží již v úterý 23. listopadu od 21:35 hodin na ČT2. Určitě ti ho doporučujeme zhlédnout, neboť právě tím, že o sexuálním zneužívání budeme více mluvit, se tato problematika dostane k další a dalším lidem a někteří k němu třeba přestanou být lhostejní.

Pokud se Znásilnění pod kůží chystáš zkouknout i ty, připrav se na emoce, o nichž budeš přemýšlet ještě pár dní po jeho zhlédnutí. 

Domů
Sdílet
Diskuse