Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2021 15:12
Čas čtení 0:56
Vojtěch Vanda

Skoro pětina zdravotních sester se nenechala očkovat, vyplývá z dat ÚZISu

Skoro pětina zdravotních sester se nenechala očkovat, vyplývá z dat ÚZISu
Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že lékařů, kteří se nechali očkovat alespoň jednou dávkou, je 87 %. Sester ještě o šest procent méně.

Téměř pětina zdravotních sester se nenechala očkovat ani jednou dávkou vakcíny proti koronaviru. Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Celkově se nechalo očkovat 81 % sester alespoň jednou dávkou. U lékařů je statistika lepší o šest procent, ani jedna skupina zdravotnického personálu však nedosáhla proočkovanosti 90 %.

Doporučeno
Česká lékařská komora vyzvala k lockdownu a zavedení povinného očkování dospělých osob Česká lékařská komora vyzvala k lockdownu a zavedení povinného očkování dospělých osob 22. listopadu 2021 10:44

Celkový počet očkovaných zdravotnických pracovníků je 130 tisíc. Vzhledem k poklesu účinnosti vakcíny v čase si prošli někteří zdravotní pracovníci již třetí dávkou. Taková prooškovanost je u lékařů se blíží k padesáti procentům, konkrétně se jedná o 43 %. U zdravotních sester jde však pouze o 27 %. Celkově se jedná o 51 tisíc osob.

Dobrou zprávou však může být skutečnost, že vcelku vysoká proočkovanost zdravotnických pracovníků opravdu dokazuje, že tělo je díky němu před nákazou chráněno. Z dostupných dat vyplývá, že pouze jednotky očkovaných osob si muselo projít těžkým průběhem i po očkování. 

Dle České lékařské komory by se ale měla proočkovanost i mezi zdravotnickým personálem zvýšit. Její představenstvo v nedělním prohlášení vydalo výzvu, aby vláda zavedla povinné očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách a doporučuje jej i pro zaměstnance škol.

Podporuje také zavedení legislativních změn, které by v co nejkratším termínu umožnily zavést povinné očkování pro osoby starší 18 let, pokud nemají závažné zdravotní kontraindikace.

Domů
Sdílet
Diskuse