Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2021 12:05
Čas čtení 0:58
Tereza Šnajdrová

Nad podnikáním budoucího ministra Michalika visí otazníky. Do jeho solárního byznysu šly miliony z neprůhledné kyperské firmy

Nad podnikáním budoucího ministra Michalika visí otazníky. Do jeho solárního byznysu šly miliony z neprůhledné kyperské firmy
Zdroj: Starostové a nezávislí
NEWS STAN
Uložit Uložené

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) zatím neobjasnil původ peněz.

Nová vláda ještě ani nebyla jmenována a kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) už musí vysvětlovat první otazníky. Jeho někdejší firma si měla v minulosti půjčit desítky milionů korun od firmy z Kypru, kterou Deník N označil za „neprůhlednou“, a Michalik odmítá objasnit, kdo za ní stojí a jaký je původ vypůjčených peněz, informuje Deník N.

Doporučeno
Petr Fiala bude jmenován premiérem v pátek 26. listopadu. Zeman má problém s jedním kandidátem na ministra Petr Fiala bude jmenován premiérem v pátek 26. listopadu. Zeman má problém s jedním kandidátem na ministra 17. listopadu 2021 17:20

Po kauze Pandora Papers řeší česká politická scéna další finanční operaci vzbuzující otazníky. Té má podle Deníku N na svědomí budoucí ministr průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN), který si od anonymní kyperské firmy vypůjčil nejméně 4,6 milionu eur (zhruba 117 milionů korun). Většinu peněz pak investoval do svého solárního byznysu, tedy do společnosti Solar area, v níž tehdy vlastnil poloviční podíl.

Půjčku z kyperské firmy čerpala i společnost Dark sky, jejíž kontaktní osobou pro uzavírání nájemních smluv je Michalikova žena. Společnost provozuje kanceláře v Dolních Břežanech, kde je starostou právě Věslav Michalik (STAN).

Michalik Deníku N odmítl říci, kdo je vlastníkem kyperské firmy Lowfield Investments, od níž čerpal půjčky, ale nevyloučil, že by to mohl být někdo z jeho blízkých. „Skutečný vlastník byl vždy znám všem institucím, které o tuto informaci požádaly. Důvodem sdružení různých projektů v různých zemích pod jednu firmu bylo anglosaské legislativní prostředí a osvědčená struktura projektového financování pro finanční instituce,“ uvedla jeho žena. 

Původ peněz i důvod půjček je tak zahalen tajemstvím. „Žádná aktiva do firmy vložena nebyla, pracovala pouze s vlastním kapitálem, který vytvořila vlastní činností,“ dodala Michaliková.

Domů
Sdílet
Diskuse