Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2021 15:45
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

V Salvadoru budují bitcoinové město. K těžbě kryptoměn bude využita sopka Conchagua

V Salvadoru budují bitcoinové město. K těžbě kryptoměn bude využita sopka Conchagua
Zdroj: Unsplash/Aleksi Räisä/volně k užití
NEWS BITCOIN SALVADOR
Uložit Uložené

Salvador je první zemí světa, která Bitcoin schválila jako oficiální platidlo.

Středoamerický Salvador se stal první zemí světa, která schválila Bitcoin jako oficiální platidlo. Svůj pozitivní vztah ke kryptoměnám chce prezident země Nayib Bukele nyní pozvednout na další úroveň, a to vybudováním bitcoinového města, jenž vznikne v oblasti La Unión. K těžbě kryptoměny tam bude využívána energie sopky Conchagua, informuje BBC.

Doporučeno
Tisíce lidí v Salvadoru protestovaly proti Bitcoinu jako oficiálnímu platidlu. Podpálily i bitcoinový bankomat Tisíce lidí v Salvadoru protestovaly proti Bitcoinu jako oficiálnímu platidlu. Podpálily i bitcoinový bankomat 16. září 2021 11:21

Proti zavedení Bitcoinu jako oficiálního platidla v Salvadoru původně většina obyvatel protestovala, neboť se obávala, že kryptoměna nezvládne posílit stabilitu a inflaci v chudé latinskoamerické zemi. Prezident Nayib Bukele však kryptoměnám věří, vidí v nich budoucnost a z rukávu proto vytasil projekt bitcoinového města, v němž nebude chybět ani bohatá infrastruktura a služby.

Budou v něm obytné oblasti, komerční zóny, služby, muzea, zábava, bary, restaurace, letiště, přístav, železnice – vše věnované Bitcoinu,“ promluvil Bukele o svém gigantickém plánu. Ve městě ve tvaru mince se navíc nebudou vybírat daně z příjmu, ale pouze ty z přidané hodnoty. 

Konkrétní datum, kdy stavba města bude dokončena, zatím není známo. Prezident země promluvil pouze o tom, že náklady na jeho vybudování budou kolem 300 tisíc bitcoinů (zhruba tedy 387,7 miliard korun).

Domů
Sdílet
Diskuse