Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2021 14:26
Čas čtení 1:53
Tereza Šnajdrová

Výroční zpráva BIS: Dezinformace narušují demokracii. Čína a Rusko jsou výraznou hrozbou

Výroční zpráva BIS: Dezinformace narušují demokracii. Čína a Rusko jsou výraznou hrozbou
Zdroj: Bezpečnostní informační služby
NEWS
Uložit Uložené

Bezpečnostní informační služba zveřejnila výroční zprávu za rok 2020.

Bezpečnostní informační služba zveřejnila výroční zprávu za rok 2020, v níž upozornila na fenomény ohrožující bezpečnost České republiky. Za hrozbu BIS označila Čínu a její zasahování do českého akademického prostředí, Rusko, které se dopustilo útoku na naší zemi ale i dezinformace, jež mohou ohrozit demokratické základy státu.

Doporučeno
Za vrbětickým výbuchem stojí šestičlenné ruské komando, tvrdí Respekt a Bellingcat Za vrbětickým výbuchem stojí šestičlenné ruské komando, tvrdí Respekt a Bellingcat 20. dubna 2021 16:20

Rusko je hrozbou. Snažilo se ovlivnit stavbu jaderného bloku v Dukovanech, dopustilo se útoku na Česko a nezapomínejme ani na ricinovou kauzu

Bezpečnostní informační služba pod vedením Michala Koudelky vydala novou výroční zprávu za rok 2020, v níž upozorňuje na fenomény, které ohrožují bezpečnost České republiky. Velká kapitola se věnuje Rusku a kauze Vrbětice, při níž po útoku ruských agentů zemřeli dva lidé. Rusko se navíc snažilo ovlivnit stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, čímž by země mohla Česko v budoucnu vydírat.

Česká republika se stala cílem útoku cizího státu. Tento subverzní čin kromě velkých ekonomických škod způsobil také smrt dvou českých občanů a vedl k výraznému narušení životů tisíců obyvatel obcí v bezprostředním okolí areálu,“ stojí ve výroční zprávě.

Výroční zpráva zahrnula i ricinovou kauzu, v rámci které musel pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) požádat o policejní ochranu. Tu dostal i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který z městské části nechal odstranit sochu Ivana Koněva. Do Česka prý totiž přicestoval z Rusku muž, který se výše zmíněné politiky snažil otrávit

Po prověření zachycených signálů se ukázalo, že se jednalo o snahu zapojit české bezpečnostní složky do interního soupeření dvou zaměstnanců ruské diplomatické mise. Přesto se BIS kloní k závěru, že tento incident byl alespoň v konečné fázi režírován ze strany zpravodajských služeb Ruské federace,“ uvádí BIS.

Dezinformace ničí základy demokratického státu

Další velkou hrozbou, které se BIS věnovala, jsou dezinformace šířící se především v souvislosti s koronavirem. „Kontinuální dezinformační tlak také podporuje rezignaci části společnosti na funkčnost státu v jeho současné ústavní podobě, což stát limituje ve schopnosti účinně komunikovat strategická témata zasažené části společnosti a v konečném důsledku zvyšuje zranitelnost státu a společnosti vůči vlivovým operacím cizí moci,“ píše BIS ve výroční zprávě.

Dezinformátoři prý chovají odpor k liberálním hodnotám, odmítají se hlásit k západním strukturám a staví se proti Evropské unii a NATO. Naopak podporují autoritářské režimy. „Tematické zaměření dezinformační produkce je tak dlouhodobě zcela v souladu se zájmy Ruské federace,“ dodává kontrarozvědka.

Výraznou hrozbou je i Čína

Rostoucí hrozbou je pak podle BIS i Čína, která odmítá nést zodpovědnost za pandemii koronaviru a zatajovala informace týkající se nebezpečného viru. Země následně také ve velkém skupovala roušky a ochranné pomůcky, které nám pak draze prodala.

Součástí vlivového působení bylo i to, že čínští zpravodajci, diplomaté a členové stranických organizací hledali v České republice způsoby, jak ovlivňovat veřejné mínění, šířit čínskou propagandu a budovat pozitivní obraz Číny prostřednictvím otevřeného i skrytého ovlivňování mediálního obsahu v České republice,“ dodává BIS.

Výroční zpráva zahrnuje také kapitoly týkající se Íránu, kybernetických útoků a ekonomických zájmů státu.

Domů
Sdílet
Diskuse