Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 13:10
Čas čtení 0:41
Vojtěch Vanda

Švédsko si poprvé v historii zvolilo premiérku. Stala se jí Magdalena Andersson

Švédsko si poprvé v historii zvolilo premiérku. Stala se jí Magdalena Andersson
Zdroj: Nils Petter Nilsson/Getty Images
POLITIKA ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Švédsko byl poslední ze skandinávských států, v němž na post předsedy vlády neusedla žena. Až do dneška.

Švédsko bude mít první premiérku v historii země. Stane se jí demokratka Magdalena Andersson, která v předsednickém křesle nahradí rezignujícího Stefana Löfvena. Rozhodl o tom ve středu tamní parlament. Švédsko bylo poslední ze severských zemí, jejíž vládu ještě nevedla žena. Informuje BBC.

Doporučeno
Angela Merkel se loučí. Připomeň si život a zásadní politická rozhodnutí nejmocnější ženy světa Angela Merkel se loučí. Připomeň si život a zásadní politická rozhodnutí nejmocnější ženy světa 30. srpna 2021 10:00

Andersson zastávala pozici ministryně financí a přestože ve středečním hlasování prohrála, do křesla byla zvolena proto, jelikož podle švédských zákonů stačí, aby proti ní nevolila většina parlamentu. Pro její zvolení bylo 117 poslanců, 174 bylo proti a 57 se zdrželo.

Její zvolení vzbudilo ještě v sále parlamentu velké pozdvižení, poslanci političce tleskali ve stoje.

Čtyřiapadesátiletá Andersson se do politiky dostala v roce 1996 jako poradkyně premiéra Gorana Perssona. Mezitím si budovala kariéru i ve švédské Sociální demokracii, do jejíhož čela byla ve středu také dosazena.

Domů
Sdílet
Diskuse