Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 15:11
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

Poslanci Evropského parlamentu přirovnali zesnulého Roma z Teplic k Georgi Floydovi

Poslanci Evropského parlamentu přirovnali zesnulého Roma z Teplic k Georgi Floydovi
Zdroj: Evropský parlament
NEWS GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Na diskusi EP o odsouzení násilí vůči romské komunitě europoslanci diskutovali o případu zesnulého Stanislava T. z Teplic. Jeho smrt přirovnávali k případu George Floyda.

Řada europoslanců během plenárního zasedání Evropského parlamentu kritizovala Českou republiku za její přístup k Romům. Konkrétně Juan Fernando López Aguilar se odkazoval na případ zesnulého Stanislava T., který zemřel po zásahu policie letos v červnu. Přirovnal jej k případu George Floyda, ačkoli policie vyšetřování uzavřela s tím, že příčinou smrti Stanislava T. policejní zákrok nebyl.

Během debaty o diskriminaci Romů a policejním násilí poslanci vzpomínali, že narozdíl právě od George Floyda, jehož případ se stal velmi diskutovaným, se případ v České republice výrazněji neřešil. „V Evropě nezazněly žádné hlasy, nevytvořilo se tu hnutí s heslem ‚I can't breathe‘. Romská populace v Evropě je pořád obětí systematických rasistických policejních útoků,“ upozornil španělský poslanec Juan Fernando López Aguilar. 

Podle něj nastala chvíle, kdy se celá Evropská unie musí ponaučit a připomněl, že je čas, aby EU zavedla strategii z minulého roku, která se týkala boje proti segregaci romské populace, a doplnila ji ještě o interakci a inkluzi. Apeloval na podporu romské komunity v oblasti bydlení a vzdělání.

S Lópezem Aguilarem souhlasi i viceprezident Evropské komise Margaritis Shinas. Podotkl, že nebýt europoslanců, o případu zesnulého Stanislava Tomáše by se nediskutovalo. I on připomněl analogii s případem George Floyda, jelikož oběma zesnulým klečel policista na krku. Česká policie ale již v minulosti uvedla, že mezi policejním zákrokem a Tomášovým úmrtím podle pitvy neexistuje žádná spojitost.

Doporučeno
Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci 8. října 2020 10:44

Maltská komisařka Helena Dalli zdůraznila, že v rámci akčního plánu EU má posílit legislativa, kde se mají vyjádřit nedostatky při uplatňování směrnic na rovnosti. Uvedla, že co se případu Stanislava T. týče, hodně si slibuje od nezávislého vyšetření policejního zásahu pod vedením veřejné ochránkyně práv Moniky Šimůnkové.

Domů
Sdílet
Diskuse