Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 15:36
Čas čtení 1:26
Radim Šlechta

Andrej Babiš: V pátek přijmeme opatření k omezení kontaktů. Lockdown to ale nebude

Andrej Babiš: V pátek přijmeme opatření k omezení kontaktů. Lockdown to ale nebude
Zdroj: Úrad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci promluvil o nových opatřeních, která má vláda v pátek oznámit. Nevyloučil nouzový stav, k lockdownu podle něj ale nedojde.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci apeloval především na lidi nad 60 let, aby omezili své kontakty a očkovali se posilující třetí dávkou, jejíž lhůta se v prosinci zkrátí z šesti měsíců na pět. V pátek podle něj může vláda vyhlásit nouzový stav. Podle něj by mohl pomoci hejtmanům při omezování hromadných akcí a jiných restrikcí. Bude se prý snažit udělat vše pro to, aby se Česko nedostalo do lockdownu.

„Opatření, která se chystáme přijmout, budou další, abychom nějak přesvědčili lidi, aby omezili kontakty a aby se očkovali,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády. Blíže však opatření nespecifikoval. Zdůraznil, že očkování vnímá jako jedinou cestu z pandemie. „I když v pátek příjmeme opatření k omezení sociálních kontaktů, nebude to lockdown,“ uvedl Babiš.

K některým opatřením se uchylují i některé z nejnapadenějších krajů, především na ty na Moravě, které omezily počet lidí na hromadných akcích na stovku. „My jsme jasně deklarovali, že pokud kraje chtějí udělat nějaká opatření v souladu s krajskými hygienickými stanicemi, to mohou. Ale neuvědomují si, že podle pandemického zákona je na to potřeba souhlas vlády. Teď už je to ale jedno, protože v pátek ten problém vyřešíme,“ řekl Babiš.

Premiér kritizoval také návrh budoucí vlády na to, aby se znovu zavedl systém OTN, kde bezinfekčnost člověk prokazuje očkováním, testem nebo prodělanou nemocí. Podle něj jsou tyto návrh v rozporu se současnými kroky, které podle premiéra v demisi vedly ke zvýšení zájmu o očkování. 

V následujících dnech se rozhodne o povinné očkování

Zároveň uvedl, že se v blízké době navýší počet očkovacích míst, na které se lidé dostanou bez objednání. Nové očkovací centrum se má otevřít na Černém Mostě. V následujících dnech se má také rozhodnout o povinném očkování seniorů nad 60 let. Do úterka má premiér dostat také posudek o povinném očkování profesních skupin. To je ale prý velmi nepravděpodobné.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

V České republice přibylo za včerejšek 25 864 lidí nakažených nemocí Covid-19. Jedná se o největší denní přírůstek od začátku pandemie. V nemocnicích je momentálně 5 652 osob, z nichž 799 ve vážném stavu.

Domů
Sdílet
Diskuse