Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 18:27
Čas čtení 0:52
Eduard Starkbauer

Slovem roku 2021 se stalo NFT

Slovem roku 2021 se stalo NFT
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití
NEWS NFT
Uložit Uložené

Jazykovědci z vydavatelství slovníků Collins si loni vybrali slovíčko „lockdown“, letos je to „NFT“.

Pro mnohé stále ještě nesrozumitelná zkratka označuje v angličtině tzv. non-fungible tokens. Zjednodušeně jde o typ elektronického podpisu ve formě jedinečného digitálního certifikátu, který slouží jako důkaz vlastnictví nemateriálního vizuálního díla, obrázku či umění. Podle zjištění The Guardian je meziroční nárůst výskytu této zkratky astronomických 11 000 %.

Mezi kandidáty na vítěze figurovala i jiná neobvyklá a často i zcela nová slovíčka a slovní spojení jako „krypto“, „klimatická úzkost“, „metaversum“ či „hybridní zaměstnání“.

Doporučeno
Itálie vydraží Koloseum jako NFT token. Přemýšlí i nad dražbou dalších památek Itálie vydraží Koloseum jako NFT token. Přemýšlí i nad dražbou dalších památek 27. července 2021 19:56

Britský vydavatel slovníků Collins vybírá anglické slovo roku každoročně. Minulý rok se přiklonil k ještě dnes mimořádně skloňovanému slovíčku „lockdown“. NFT si letos jazykovědci podle vlastních slov vybrali, protože reprezentuje „unikátní zářivou kolizi umění, technologie a byznysu, která dokázala přehlušit i covid“.

O NFT se poprvé začalo intenzivně mluvit v březnu. Tvůrce digitálního umění Mike Winklemann, tvořící pod přezdívkou Beeple, tehdy vydražil svoji digitální kolekci Everydays: The First 5000 days za rekordních 69 milionů dolarů.

Podle výkonného ředitele Collinsova slovníku je NFT úplně všude, „od uměleckých a finančních periodik přes galerie a aukční síně až po sociální sítě, avšak to, zda bude mít NFT dlouhodobý vliv, ukáže až čas“.

CNN připomíná, že jiný britský vydavatel, Oxford, ocenil před měsícem titulem slovo roku výraz „vax“. Zkrácená forma může označovat buď vakcinaci nebo vakcínu. V anglickém tisku a médiích se ve srovnání s loňským rokem výraz objevil 72krát častěji.

Domů
Sdílet
Diskuse