Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 9:54
Čas čtení 1:23
Radim Šlechta

Věslav Michalik ministrem nebude. Nechce, aby situace kolem jeho podnikání působila podobně jako Babišův případ

Věslav Michalik ministrem nebude. Nechce, aby situace kolem jeho podnikání působila podobně jako Babišův případ
Zdroj: Starostové a nezávislí/volně k užití
NEWS STAN
Uložit Uložené

Ještě před vznikem nové vlády přichází komplikace. Místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik se ocitl v podezření ze střetu zájmů. Stín na něj vrhly i neobjasněné transakce. Michalik dnes prohlásil, že se ministrem nestane.

Místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu. Rozhodl se tak po tom, co na povrch vyplavaly informace ohledně možného střetu zájmů a nedostatečně vysvětlených finančních operacích, o nichž psal Deník N. 

Michalikova někdejší firma si měla v minulosti půjčit desítky milionů korun od jisté firmy z Kypru, kterou Deník N označil za „neprůhlednou“. Aspirant na ministra průmyslu a obchodu původ peněz tehdy neobjasnil. Na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že jeho jednání bylo v souladu se zákonem. Údajně má také řešení střetu zájmů, pokud by na pozici ministra usedl.

Prý ale nechce zatěžovat nový kabinet tím, že bude přes média řešit své podnikání. Nechce, aby jeho kauza byla přirovnávána k případu Pandora Papers Andreje Babiše, který přes offshorové firmy měl údajně nakoupit nemovitosti na francouzské Riviéře. Premiér v demisi odmítl, že by firmy v daňových rájích vlastnil. 

Nelegální činnost popírá i místopředseda STAN Michalik, jehož rodina měla společnost na Kypru od roku 2002 do roku 2017. Střet zájmů, který tkví především v Michalikově vlastnictví podílu ve fondu, který vlastní solární elektrárny, by se prý dal snadno vyřešit prodejem těchto podílů.

Doporučeno
Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě 6. února 2023 6:00

„Dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN. Vláda by neměla začínat s tím, že je přirovnávána k tomu, že je to stejné jako předtím,“ řekl Michalik.

K Michalikově rozhodnutí se vyjádřil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Rozumím tomu, že informace, které se v souvislosti s jeho osobou objevily v médiích, mnohé naše příznivce rozladily. Nepůsobily dobře. Podnikání na Kypru u nás nemá dobrý zvuk,“ napsal na svůj Twitter. Lidsky ho prý rozhodnutí jeho místopředsedy mrzí.

Rakušan prý věří, že by Michalik svůj střet zájmů vyřešil, jak avizoval. Na druhou stranu dle svých slov chápe, že voliči STAN chtějí změnu jak ve faktech, tak i v atmosféře. Michalikova rozhodnutí, které označil jako nelehké si prý váží.

Domů
Sdílet
Diskuse