Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 13:48
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Muž propašoval do Severní Koreje seriál Squid Game na USB. Dostal trest smrti

Muž propašoval do Severní Koreje seriál Squid Game na USB. Dostal trest smrti
Zdroj: Squid Game
NEWS KLDR SQUID GAME
Uložit Uložené

KLDR poprvé uvedla v praxi „zákon na eliminaci reakčního myšlení a kultury“. Za sledování jihokorejského seriálu Squid Game dostal distributor nelegální kopie trest smrti.

Úřady v Severní Koreji odhalily sedm středoškoláků, kteří sledovali letošní netflixový hit Squid Game. Muže, který kopie seriálu v KLDR distribuoval země odsoudila k smrti. Student, který koupil flash disk se seriálem byl odsouzen na doživotí. Ostatní studenti, kteří seriál sledovali, budou muset po pět let vykonávat nucené práce. Personál jejich školy byl vyhozen a hrozí mu vyhoštění. Informovalo o tom Radio Free Asia.

„Všechno začalo minulý týden, když si středoškolský student tajně koupil USB flash disk obsahující jihokorejské drama Squid Game a sledoval ho s jedním ze svých nejlepších přátel ve třídě,“ řekl zdroj z policejních složek KLDR. Zmíněný kamarád materiál podle něj dále rozšířil i mezi další studenty. Následně dostali cenzoři informaci, že se seriál mezi studenty šíří a disk se „závadným obsahem“ vypátrali.

Když následně našli i pašeráka tohoto obsahu, odsoudili jej k trestu smrti. Většina studentů skončí v táboře nucených prací a student, který disk zakoupil, bude do konce života ve vězení. Jejich kauza je prvním případem, kde severokorejská vláda uplatňuje tzv. „zákon na eliminaci reakčního myšlení a kultury“. 

Doporučeno
V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR 2. března 2024 8:00

Ten vstoupil v platnost minulý rok a za sledování, distribuci nebo uchovávání obsahu, který země vyhodnocuje jako závadný (především obsah ze Spojených států a Jižní Koreje), mohou lidé dostat právě i trest smrti.

Tresty v tomto případu ale nepostihují jen jeho přímé aktéry – distributora a sledující –, ale také nepřímé účastníky incidentu, a to zaměstnance školy. Vedení školy, třídní učitel a tajemník pro mládež byli ze svých funkcí odvoláni a hrozí jim vyhoštění.

Domů
Sdílet
Diskuse