Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 15:20
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

EMA schválila použití vakcíny Pfizer pro děti mladší 12 let

EMA schválila použití vakcíny Pfizer pro děti mladší 12 let
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Finální rozhodnutí nyní stojí na Evropské komisi.

Pandemie koronaviru opět sužuje takřka celý svět a vědci, odborníci i další se shodují na tom, že naší jedinou záchranou je očkování. Očkovat se v současné chvíli mohou všechny osoby starší 12, avšak věková hranice by se mohla již brzy snížit. Evropská léková agentura dnes Evropské komisi doporučila, aby vakcínu Pfizer schválila i pro děti mladší 12 let.

Doporučeno
KORONAVIRUS: V Česku přibylo 18 004 nakažených, počet obětí dramaticky roste KORONAVIRUS: V Česku přibylo 18 004 nakažených, počet obětí dramaticky roste 25. listopadu 2021 7:53

V Česku a dalších evropských státech se vakcína Pfizer může aplikovat všem osobám starším 12 let. To by se však již brzy mohlo změnit, neboť Evropská léková agentura dnes doporučila Evropské komisi, aby očkovací látku schválila i pro děti starší 5 let. Rozhodla tak na základě dva měsíce dlouhého posuzování, zda je látka bezpečná a účinná i pro mladší ročníky.

Vakcínou Pfizer se děti starší 5 let očkují už i ve Spojených státech, Kanadě a Izraeli. 

S očkováním dětí by se mohlo začít již 20. prosince, kdy do Česka dorazí 300 000 dávek vakcíny, které budou určeny právě pro děti od 5 do 11 let. „Jako Unie dostaneme naráz 2,4 milionu dávek vakcíny pro děti kolem 20 prosince,“ doplnil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Domů
Sdílet
Diskuse