Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 20:43
Čas čtení 2:43
Vojtěch Vanda

Slavia remizovala s Feyenoordem Rotterdam 2:2. Nizozemci hráli od konce prvního poločasu v deseti

Slavia remizovala s Feyenoordem Rotterdam 2:2. Nizozemci hráli od konce prvního poločasu v deseti
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal
SPORT SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Slavia nezvládla důležitý souboj dotáhnout do vítězného konce.

Napraví Slavia Praha dojem z prvního vzájemného klání v Nizozemsku? Tak zněla otázka před čtvrtečním soubojem ve skupině E Evropské konferenční ligy mezi Slavií Praha a  Feyenoordem Rotterdam.

A vršovičtí dokázali, že se poučili; ve 12. minutě šli do vedení díky gólu Petera Olayinky, na nějž ale do půl hodiny hry dokázal odpovědět hostující Dessers. Nizozemci ještě před koncem poločasu šli do deseti, kdy přísný rozhodčí Gestranius vyhodnotil faul Gilse na Nicolae Stanciua jako hodný červené karty.

Výhoda se nakonec přetavila v gól, ke kterému také přispěl hostující brankář Marciano. Po jeho chybě poslal domácí v 66. minutě do vedení Jan Kuchta. Slavia ale nedotáhla hru do vítězného konce, jelikož v nastavení vyrovnal osamocený Dessers, a tak musela brát pouze bod.

Doporučeno
Do Prahy přijely 3 tisíce fotbalových fanoušků z Nizozemska. Na jejich pochod Prahou dohlíží těžkooděnci (VIDEO) Do Prahy přijely 3 tisíce fotbalových fanoušků z Nizozemska. Na jejich pochod Prahou dohlíží těžkooděnci (VIDEO) 25. listopadu 2021 18:30

Zajímavou diváckou kulisu sliboval souboj dvou vedoucích celků základní skupiny E mezi Feyenoordem Rotterdam a Slavií Praha. Tři tisíce fanoušků „nizozemských sešívaných“ přijelo společně s týmem hájit první příčku tabulky před českým soupeřem, jehož tým se po delší době začal dávat zdravotně dohromady. Navíc se domácí chtěli vykoupit ze zaskočení a prohry z prvního zápasu v Rotterdamu, kde předvedli pouze jeden dobrý poločas.


Do boje za potřebnými body naskočili za Slavii hned od začátku Ivan Schranz, Tomáš Holeš i kapitán Nicolae Stanciu. Trenér Jindřich Trpišovský konečně mohl vsadit na klasické rozestavení 4-2-3-1 a hlavně hrát svou klasickou hru, na kterou je tým v plné sestavě zvyklejší.

Červená před poločasem

Začátek prvního poločasu nesedl Slavii kombinačně. Přestože sešívaní přišli na hřiště s tím, že se nechtějí nechat útočnou hrou nizozemského soupeře zastrašit, kombinace jim v úvodní pětiminutovce nefungovala. Feyenoord praktikoval nátlakovou hru a byl tím, kdo určoval tempo hry, ale paradoxně nátlak byl prostředkem, který nakonec využila Slavia. V 11. minutě se Nizozemci dostali s rozehrávkou až k brance Ofira Marciana, jehož přihrávka na Malaciu byla nádherně vystihnuta Alexandrem Bahem. Ten poté poslal míč před prázdnou bránu na nohu Petera Olayinky, který měl pak jednoduchou práci.


Po vstřelení úvodní branky ještě vzrostla aktivita vršovických, zatímco se nátlak ze strany hostů v šedavých dresech rozpadal. Slavisté zvládali zachytávat lehce čitelné přihrávky soupeře a přečíslovat z brejků; zejména Bah s Olayinkou dělali krajním bekům problémy. Rotterdam ale potvrzoval, že není žádný otloukánek a hru v dalších minutách srovnal. K první velké ráně na Aleše Mandouse se pak dostal v 29. minutě, slávistický brankář se ale překvapit nenechal.


Jenže ve 31. minutě bylo všechno jinak a prosadili se i hosté. Toornstra dokázal obejít Oscara a přihrál na penaltu Dessersovi, jenž se neukvapil a z otočky překoval Mandouse. Zápas následně ovlivnil zákrok feyenoordského hráče Tila, který ve 37. minutě tvrdě trefil Stanciua a přísný rozhodčí Gestranius poslal hosty do deseti. Svědomitě bránící hosté ale do konce poločasu nepustili domácí do nebezpečného zakončení, z čehož vyplynul vyrovnaný brankový stav po první polovině.

Slávistický tlak a zmar

Od začátku druhé půle Slavia zatlačila svého početně znevýhodněného soupeře na jeho polovinu, v první desetiminutovce se ale nedokázala dostat ke zakončení. V 62. minutě pak vyčaroval velký zákrok Marciano, když zastavil tutovku z hlavy Kuchty před čárou. Za čtyři minuty ale přišla další chyba ze strany izraelského brankáře, který nedokázal udržet v rukavicích míč po střele Tomáše Holeša a seběhnuvší Kuchta navýšil skóre.


Zatlačený Feyenoord se dokázal dostat do útoku jen stěží; ostatně nejnebezpečnějším okamžikem byla střela Pedersena ze 74. minuty. Patnáct minut do konce zápasu navíc tempo hry opadlo, bojovalo se o míč spíše uprostřed hřiště a k zakončení, v případě Slavie, nedocházelo kvůli nedostatečné finální fázi. 


V 88. minutě nakonec mohl vyrovnat Pedersen, avšak z brankové čáry vyhlavičkoval míč vynikající Bah, kterého nakonec museli minutu před koncem vynést na nosítkách lékaři. Příčina zranění byla neznámá. K tomu přišla další tragédie, jelikož Dessers dokázal po dlouhém ošetřování a snížené pozornosti domácích vyrovnat gólové skóre. Slavia se snažila výsledek ještě zvrátit, ale 4 zbývající minuty byly málo. Musela se proto spokojit s remízou. 

Domů
Sdílet
Diskuse