Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 22:52
Čas čtení 3:20
Vojtěch Vanda

Sparta podlehla Rangers 0:2. Ze Skotska odjíždí bez bodu

Sparta podlehla Rangers 0:2. Ze Skotska odjíždí bez bodu
Zdroj: ČTK/AP/Scott Heppell
SPORT AC SPARTA PRAHA
Uložit Uložené

Ani druhý pražský celek v pohárech nedokázal zvítězit. Jezdci z Glasgow získali všechny tři body.

Očekávalo se, že Spartu Praha v nadcházejícím zápase přivítá opravdu horká půda. Jela totiž do Skotska na vyprodaný Ibrox Stadium postavit se přímému konkurentovi o postup do Evropské ligy – Rangers FC. Vstup do zápasu ale Pražanům nevyšel, jelikož v 15. minutě inkasovali po střele Morelose. Poté se hra vyrovnala, jenže pouhá jediná střela na branku za poločas ze strany hostů nestačila k vyrovnání.

Na začátku druhé půle přišel zkrat ze strany Filipa Panáka, jenž nedostatečně silným centrem poslal míč na hlavu Morelosovi, jenž zvýšil skóre. Sparta začala domácí tlačit až pět minut před koncem, jenže štěstí při ní nestálo. Naopak fantastické zákroky dokázal vykouzlit domácí brankář McGregor. Rudí proto odjíždí z Glasgow s prázdnou.

Doporučeno
Rangers odjíždí z Prahy s prázdnou. Sparta zvítězila 1:0 na stadionu plném dětí, Kamara dostal červenou Rangers odjíždí z Prahy s prázdnou. Sparta zvítězila 1:0 na stadionu plném dětí, Kamara dostal červenou 30. září 2021 20:39

Horká půda čekala před odvetným zápasem v Glasgow sparťanské fotbalisty. Jeli totiž na Ibrox Stadium, stánek Rangers FC, dějiště jednoho z nejkontroverznějších zápasů poslední doby, jenž svedla v minulé sezóně s domácími Slavia. Vřelé vztahy nepanují ani mezi fanoušky Jezdců a rudých, tudíž se očekával velice zajímavý zápas plný zvratů, jenž sledovaly zvědavé oči diváků nejen z České republiky nebo Skotska. 


Tabulka navíc hovořila jasně: Kdo vyhraje tento zápas, s největší pravděpodobností vybojuje postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. O motivaci tedy bylo postaráno. Jenže ani hráči Rangers, kteří po odchodu trenéra Gerrarda prohráli poslední pohárové klání s Hibernian 1:3, ani hráči Sparty, kteří prohráli na hřišti Slovácka obrovským rozdílem 0:4, se nezdáli být úplně ve formě.


Trenér Vrba před zápasem ve Skotsku výsledek ze Slovácka neignoroval. Každopádně neměl k dispozici zraněného Jakuba Peška, proto se po dlouhé době rozhodl obsadit na levé křídlo Ladislava Krejčího. Místo na stoperu po Lukáši Štětinovi zaujal důrazný Ladislav Krejčí ml. a na levý kraj obrany se přesunul David Hancko. V brance se překvapivě objevil slovenský brankář Dominik Holec.

Rangers směřovali svědomitě za výhrou

Zas tak horké to ale nebylo, možná tak jedině sportovně. Jezdci chtěli zastrašit hosty rychlým gólem a důsledným napadáním od prvních sekund, s čímž se ale Sparta dokázala záhy velmi dobře vyrovnat. Hrál se fotbal s častými výpady na obě poloviny, avšak první velkou šanci měli domácí, když v 6. minutě trefil Aribo Holecovo břevno. Rangers si šli očividně za gólem, k čemuž stačila jediná nedůslednost Panáka v souboji se skluzujícím Hagim. Jeho prodloužení našlo kanonýra Morelose a ten dostal v 15. minutě domácí do vedení.


Ve 23. minutě se modří znovu dostali do obrovské šance, kdy hořící obrana Sparty nedokázala uhlídat trestuhodně osamoceného Ariba. Ve vyložené šanci však Nigerijec dorážel nad Holecovy tři tyče. O dvě minuty později se však rudí osmělili; Haraslín hezky přešel přes obránce a jen reflex McGregora odrazil dorážku Mincheva.

Doporučeno
Hraje fotbal za Spartu a stará se o malého syna. Čas pro sebe trávím na hřišti, říká Petra Vyštejnová Hraje fotbal za Spartu a stará se o malého syna. Čas pro sebe trávím na hřišti, říká Petra Vyštejnová 8. září 2023 6:00

Sparta se po půl hodině hry dostala na delší dobu k míči, dokázala kombinovat a také zadržovat protiútoky modrých, jenže finální zakončení nepřišlo žádné. Střídavé zavírání soupeře na obou stranách pak pokračovalo až do poslední minuty první půle, kdy ani tři standardní situace Sparty skóre nezměnily.

Zkrat

Na začátku poločasu přišel zkrat. Filip Panák chtěl při rozehrávce, kdy byl napadán útočníky, přenést míč na levou stranu, avšak špatně podebral míč a poslal jej ve 49. minutě přímo na hlavu Morelose a ten se podruhé nemýlil. O dvě minuty sparťanský stoper poslal špatnou přihrávku dopředu, což vyústilo v nebezpečný útok Kenta, jenž musel hasit Holec. 


Rozklepaná hostující obrana se potřebovala zkonsolidovat, k čemuž jí domácí útok nedával moc prostoru. V 65. minutě se znovu přimotal k míči Morelos, ale Holce na hruškách nenachytal. O tři minuty později nebyl daleko od gólu znovu Aribo. Sparta nebyla bezmocná, ještě v 72. minutě jí ale chyběla druhá střela na bránu. O minutu později zkusil překvapit McGregora Karabec, nicméně střela nečinila domácímu gólmanovi žádné potíže.


V období kolem 75. minuty měla Sparta navrch, což dokázala povedenou akcí. Střídající Karlsson hledal povedeným centrem Adama Karabce, ten však vyloženou šancí pohrdl.

Domácí se naopak snažili dohrát utkání v klidu i bez emocí, ale Sparta nechtěla odjet s prázdnou. 


V 86. minutě se proti vyloženým šancím Krejčího mladšího i Matěje Pulkraba vytáhl brankář McGregor. Nula svítila Spartě na časomíře i po konečném hvizdu, což znamenalo, že ze Skotska odjíždí s prázdnou, Rangers skončí na druhém místě tabulky a Pražané budou bojovat o třetí příčku s Bröndby Kodaň o postup do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy.


Body do koeficientu tak přinesl znovu pouze Jablonec, který dokázal doma remizovat s Alkmaarem 1:1 po gólu Kratochvíla a živí naději na postup ze skupiny Evropské konferenční ligy do vyřazovací fáze.

Domů
Sdílet
Diskuse