Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2021 8:08
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Platnost očkování dvěma dávkami by se mohla zkrátit na 9 měsíců

Platnost očkování dvěma dávkami by se mohla zkrátit na 9 měsíců
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Pokud jsi očkovaný a podíváš se na svůj certifikát, zjistíš, že jeho platnost je v současné chvíli 5 let. To by se ale již brzy mohlo změnit, řekl na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Očkování dvěma dávkami by nově mohlo platit pouze 9 měsíců a jeho platnost by prodloužila až posilující dávka.

Doporučeno
PŘEHLED: Shrnujeme všechna opatření, která začínají platit v pátek 26. listopadu PŘEHLED: Shrnujeme všechna opatření, která začínají platit v pátek 26. listopadu 25. listopadu 2021 18:16

S omezením platnosti prý ve čtvrtek přišla Evropská komise a pracovat na něm začne i ministerstvo zdravotnictví. „Nařízení platí pro celou EU a předpokládáme, že touto cestou půjdeme, dává to největší logiku, aby ten certifikát lidem platil devět měsíců. Návrh Evropské komise je rozumný,“ řekl Vojtěch.

Evropská komise tak reaguje na rekordní čísla nakažených, která padají po celé Evropě. Problémem však mnohdy bývá i nízká proočkovanost občanů, a to i u nás v Česku. Dokončené očkování zde má pouze 6 313 507 lidí, tedy zhruba 59 % obyvatel. Posilující dávku podle ministerstva zdravotnictví dostalo 736 846 lidí.

Jednotlivé země se na zkrácení platnosti očkování nemohly shodnout a Evropská komise proto navrhla, že se zkrátí na 9 měsíců. To pro většinu lidí v Česku znamená, že se budou muset nechat přeočkovat před létem 2022. Těm, kteří již posilující dávku dostali, by očkování mělo platit na 5 let. „S ohledem na přibývající údaje se dá očekávat, že ochrana z posilujících vakcín může vydržet déle než ta u původního očkování,“ dodala Evropská komise.

Podle Evropské komise by se k certifikátům měly počítat i negativní výsledky testů. Státy by prý také neměly posuzovat turisty podle toho, z jaké země přijíždějí, ale podle toho, co mají v covidových pasech. Nejen v Česku, ale i v dalších zemích EU se přitom negativní výsledky testů již neuznávají

Domů
Sdílet
Diskuse