Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2021 13:37
Čas čtení 3:29
Radim Šlechta

Nejlepší alba týdne: Podzimní únavou tě provede Alan Walker nebo hvězda amerického X Factoru. Na své si přijdou i fanoušci indie

Nejlepší alba týdne: Podzimní únavou tě provede Alan Walker nebo hvězda amerického X Factoru. Na své si přijdou i fanoušci indie
Zdroj: Flickr/NRK P3/volně k užití
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Sestavili jsme pro tebe výběr nejlepších desek, které tento týden vyšly.

Stejně jako každý pátek ti i dnes přinášíme výběr desek, které tento týden vyšly a nejvíce se nám líbily. Podzimní únava a apatie jede na plné obrátky a musíme uznat, že je to znát i na věcech, které vychází.

Energií nadupané melodie releasů léta a teplého začátku podzimu v listopadu vystřídala nostalgie, hloubavost a jakási všeobecná zpomalenost. To ale vůbec nevadí, protože i dávka nostalgie může být společně s hrníčkem čaje nebo kávy a pohledem na déšť, co umývá výhled z tvého okna, uvolňující a příjemná. 

Tento týden většina obrovských jmen světové hudební scény spala nebo vydávala jen singly, objevit tedy v dnešním výběru můžeš něco úplně nového. Poznáš třeba zasněné Curse of Lono nebo rapera Lorda Jah-Monte Ogbona. Album ale vydal i známý hudební producent Alan Walker. 

1. Alan Walker – World of Walker

Známý hudební producent Alan Walker vydal po třech letech novou desku World of Walker. Stejně jako v minulosti se i na této desce spojil s řadou umělců, kteří jeho elektropopové instrumentální songy obohatili o svůj pohled na hudbu. Na albu se tak potkává několik různých vnímání  světa, které dohromady tvoří příjemné podzimní dílo, které je jako dělané na dlouhé procházky rozbláceným parkem nebo klidně pro víkendový úklid.

Doporučeno
Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? Našlápnuto měl dobře, ale... Jaká je nová deska od The Kid Laroie? 10. listopadu 2023 15:05

Na desce se můžeš těšit třeba na Avu Max, kterou můžeš znát například díky tracku Sweet but Psycho. Ta se podílela na singlu Alone, Pt. II. Na desce hostovali také Boy In Space nebo Sabrina Carpenter. Pokud jsi ale fanoušek instrumentálních skladeb a remixů, potěší tě úvodní a předposlední skladba, kde si Alan pohrál se skladbami známého skladatel Hanse Zimmera Time z filmu Inception nebo Hummel Gets the Rockets ze snímku The Rock. 

2. Grace Davies – i wonder if you wonder

„Nikdo mě nanapraví, pořád někoho potřebuju,“ zpívá Grace Davies v úvodní písni svého nového alba i wonder if you wonder. Když jsme na začátku mluvili o podzimní nostalgii, naráželi jsme mimo jiné na novou desku Grace Davies. Zpěvačka, kterou si můžeš pamatovat z amerického X Factor z roku 2017 vydala svou první větší záležitost, na které tě potěší zasněnými melodiemi, většinou jen za doprovodu piana.

První singl i met a boy online vydala Grace již v únoru tohoto roku. Další singly postupně odhalila v průběhu letoška. Zaregistrovat jsi mohl třeba testosterone nebo toothbrush. Povedl se jí také cover na úspěšný track Iris od The Goo Goo Dolls. Nyní přichází s šesti skladbami, na kterých tě její jemný hlas provede deštivým víkendem.

3. beaux – memories written down so i won't forget them

O něco veselejší je deska zpěváka beaux pojmenovaná memories written down so i won't forget them. Stále se ale jedná spíš o zasněnou desku, která odráží pocity izolace a touhy setkávat se s přáteli, jež zažíval za poslední dva roky snad každý. 

Doporučeno
Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze 3. listopadu 2023 15:00

„Píseň fall forward jsem napsal s Benjaminem Francisem Leftwichem a Benjim Gibsonem a jsou o pocitu, že bych chtěl jít ven s přáteli a bavit se, ale postrádal jsem motivaci opustit dům, protože jsem nebyl ve dobrém rozpoložení. V písni jsem chtěl dát svým přátelům vědět, že potřebuji jen trochu času a doufám, že tu zůstanou,“ popsal jednu z písní, která se stala číslem jedna ve výběru BBC Radio 1, beaux.

4. Beautifully Black – Lord Jah-Monte Ogbon

Novou desku vydal také raper Lord Jah-Monte Ogbon. Pojmenovaná je příznačně Beautifully Black. Raper v ní totiž využívá beaty založené na „černošské hudbě“, tedy na blues R'n'B a jazzu. Celá deska tě přenese do minulého století, o což se starají synkopické dechy, ale také praskání gramofonové desky, které uslyšíš v každé skladbě.

Samotný projev rappera oceníš, hlavně pokud jsi fanoušek klasického devadesátkového hip-hopu, a jedná se tedy o trochu old-schoolový počin. Rytmus, ve kterém Lord Jah-Monte Ogbon rapuje se občas těžko odhaduje a je potřeba se na poslech trochu víc soustředit. Z desky to ale tvoří originální kousek, který tě z podzimní apatie, do níž tě předchozí alba mohla dostat, vytrhne a nabije tě energií.

5. Kurtis Wells – Ricardo

U soulových a R'n'B rytmů ještě zůstaneme. O něco nověji znějící, ale stále klasické beaty používá i zpěvák Kurtis Wells, který tě během pěti skladeb provede utlumenou podzimní náladou. v písních se věnuje především svému nitru a přemýšlí, jaký může být smysl života. Vzpomíná na všechno dobré i špatné, co život přináší.

Doporučeno
Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“ Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“ 27. října 2023 15:05

„Hledal jsem důvod, abych zůstal nad hladinou. Pak jsem si uvědomil, že žiju pro denní svit,“ zpívá v nejstreamovanější písni A Song About the Sun Kurtis. Pokud tě trápí nával seminárek nebo učení, album Ricardo ti svými Lo-Fi skladbami pomůže zůstat soustředěný. 

6. Curse of Lono – People in Cars

Zasněné indie album kapely Curse of Lono potěší hlavně ty, kteří mají rádi klasické klubové kytarovky. Kapela fanoušky tohoto žánru těší už od svého prvního alba z roku 2017. Až do letoška má za sebou tři desky a jednu živou nahrávku. Stejně jako většina z výše uvedených alb, odráží People in Cars pocity izolace a nucené cesty do vlastního nitra, kterou pandemie přinesla všem na světě.

„Když jsme začali s přípravou alba, svět udeřil Covid a uzavřel jej. Týdny a měsíce, které následovaly, představovaly období nesmírné nejistoty a osobních ztrát, ale nakonec jsme je využili jako příležitost a začali nahrávat naše lockdownové album,“ píše kapela na svém Instagramu, kde se s fanoušky podělila o proces tvorby v podobě tří krátkých reportáží ze studia.

Domů
Sdílet
Diskuse