Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2021 13:22
Čas čtení 1:20
Adam Smeták

Když byla káva v kelímku ilegální. Před rokem začalo platit jedno z nejbizarnějších opatření pandemie

Když byla káva v kelímku ilegální. Před rokem začalo platit jedno z nejbizarnějších opatření pandemie
Zdroj: Úřad vlády ČR
ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Lidé si jako vždy i tehdy okamžitě poradili a začali kávu prodávat v papírovém sáčku tak, aby na oko nebyla určena k přímé konzumaci.

Před rokem začalo platit jedno z nejbizarnějších opatření namířených proti šíření nemoci Covid-19. Zavedl jej ministr Jan Blatný a už o dva dny později jej premiér Andrej Babiš (ANO) označil za „totální nesmysl“.

Předmětem nepochopení, kritiky a následně i kreativních řešení stánkařů a prodejců byl zákaz prodávat „rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci“. Lidé si tedy nesměli koupit čaj nebo kávu v kelímku

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nařízení obhajoval tím, že se tak má zabránit šíření koronaviru, ke kterému by docházelo při popíjení na ulicích. Kromě naštvaných občanů tomu ale nerozuměl ani premiér. „Oni mi to vysvětlili, ale já to ani tak nechápu. To se nedá pochopit,“ řekl 13. prosince 2020 pro Novinky. Prodejci kávu začali prodávat v papírových sáčcích, aby nařízení obešli.

Ze zákazu alkoholu k zákazu čaje

Zákaz, který vešel v platnost 11. prosince 2020 vydržel pouhé tři dny. Už jeho přípravu ale provázely komplikace. Vláda Andreje Babiše nejprve zakázala hospodským točit pivo do džbánku nebo do PET lahve. Lidé si ale poradili a k točenému pivu v PET lahvi se začal automaticky dávat i kelímek.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Pak vláda zjistila, že pivo si občané mohou koupit nejen v restauraci, ale i například v samoobsluze, tak bylo přijato nové usnesení, kterým ale vláda omylem zakázala pití alkoholických nápojů v restauracích, hospodách, kavárnách, barech a dalších podobných institucích.

Další úprava, tentokrát z 10. prosince 2020, zakázala kromě alkoholických nápojů také všechny „rozlévané nebo na místě připravované nápoje“. Zákaz se tedy týkal i čaje nebo kávy. Ministr zdravotnictví Blatný se opatření podepsané premiérem Babišem pokoušel vysvětlit tak, že má jít o zabraňování shlukování lidí, kabinet se ale nakonec shodl, že takové opatření zruší. Oznámil to v pátek 14. prosince 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse