Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2021 21:27
Čas čtení 0:59
Eduard Starkbauer TASR

Přes Česko i Slovensko převáželi pašeráci stovky migrantů. Členy organizované skupiny zadržela rakouská policie

Přes Česko i Slovensko převáželi pašeráci stovky migrantů. Členy organizované skupiny zadržela rakouská policie
Zdroj: TASR – KR PZ
NEWS
Uložit Uložené

Rakouská policie zadržela 15 převaděčů. Po dalších členech nelegální sítě nadále pátrá.

Rakouská policie provedla tento týden akci, během níž na hranicích a v okolí Vídně zadržela skupinu 15 osob. Těm prošlo pod rukama údajně více než 700 nelegálních migrantů. Informace přinesla tamní policie. Informuje o tom agentura TASR.

Pašeráci používali auta s maďarskými SPZ a soustředili se na obyvatele Sýrie, Libanonu a Egypta. Od každého si za službu nechali slušně zaplatit. Brali si 4 000 až 5 000 eur. Od migrantů tedy celkově odhadem inkasovali více než 2,5 milionu eur (skoro 65 milionů korun).

Doporučeno
Známou afghánskou dívku z obálky National Geographic evakuovali do Itálie. Utekla před Tálibánem Známou afghánskou dívku z obálky National Geographic evakuovali do Itálie. Utekla před Tálibánem 25. listopadu 2021 22:04

Rakousko pro mnohé neměla být konečná stanice. Uprchlíci při výsleších často uváděli, že chtěli pokračovat do Německa. Z Rakouska plánovali pokračovat v cestě sami, případně si pro ně měli přijet příbuzní.

Rakouská policie měla indicie již od října. V listopadu začala s náhodnými kontrolami podezřelých vozidel. Část převaděčů zadržela hlídka hned za hranicemi v okrese Korneuburg. Zbylí se ukrývali v hlavním městě Rakouska.

hranice, kontrola, polícia
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Během jedné cesty bylo podle policie v upravených autech propašováno 12 až 15 lidí. Rekordní „úlovek“ se rakouské policii povedl 16. listopadu, kdy od srbsko-maďarských hranic směřovalo do Rakouska až 25 vozů s přibližně 200 až 300 lidmi. Zastaveno bylo tehdy 14 vozů, ve kterých se našla hotovost ve výši několika tisíc eur. Někteří řidiči se pokusili ujet, přičemž jeden způsobil na útěku dopravní nehodu.

Pašeráci byli najímáni prostřednictvím inzerátů na sociálních sítích a pocházeli hlavně ze zemí východní Evropy, Moldavska, Ukrajiny, Polska, ale i z Uzbekistánu. V inzerátech jim slibovali práci řidiče a slušnou odměnu ve výši dvou až tří tisíc eur měsíčně.

Domů
Sdílet
Diskuse