Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2021 16:30
Čas čtení 5:31
Martin Adam Pavlík

Netradiční vánoční filmy: sexuální orgie v maskách, elfové se samopaly, Kámasútra pod vánočním stromečkem a portrét psychopata

Netradiční vánoční filmy: sexuální orgie v maskách, elfové se samopaly, Kámasútra pod vánočním stromečkem a portrét psychopata
Zdroj: FILMag
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Zapomeň na Tři oříšky pro Popelku, Mrazíka nebo Pelíšky. Tyto filmy tě šokují, vyděsí a ukáží ti Vánoce ze zcela jiného pohledu.

Máš už po krk přeslazených romantických vánočních filmů a pohádek, kde je vše nablýskané, barevně vysvícené, krásné a dokonalé? My ti představíme trochu jiné, netradiční a pořádně temné vánoční filmy plné černého humoru, nevázaného sexu, vražd, krvežíznivých monster či jiných bizarností. Zapni si pás, čeká tě jízda, při které se zaručeně zapotíš. A neboj se, v žebříčku nenajdeš ty nejznámější filmy jako Gremlins, Krampus či Santa je úchyl. Chceme ti ukázat něco nového.

Pozor, článek může obsahovat spoilery.

10. The Night Before (Jonathan Levine, 2015)

Zvracení v kostele, urážení malých dětí, divoký sex na záchodech, rvačka se Santa Clausem, tuny trávy, koksu a magických hub... S trojicí Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen a Anthony Mackie zažiješ pořádně divoké Vánoce. Černá komedie The Night Before potěší všechny milovníky drsného humoru.

 

O režii se postaral Jonathan Levine (možná si ho budeš pamatovat díky snímkům jako 50/50 či Stará láska nerezaví) a opět se pustil do toho, co umí nejlépe – pobuřování všech konzervativců. V hereckém osazenstvu zde najdeš i Jamese Franca, který hraje gaye, co rád posílá do zpráv fotky svého penisu, nádhernou Lizzy Caplan či populární zpěvačku Miley Cyrus, která odzpívá píseň Wrecking Ball na tajné párty.

9. Fatman (Eshom Nelms, Ian Nelms, 2020)

Co se stane, když jedno zbohatlické, rozmazlené, tvrdohlavé, ale v první řadě nebezpečné a zvrácené děcko dostane na Štědrý večer uhlí místo vytoužených dárků? Rozhodne se najmout si nájemného vraha (Walton Goggins), aby vyhledalo a zabilo samotného Santa Clause. Toho ztvárnil Mel Gibson.


A jak určitě víš, v žádném filmu se nevyplatí zahrávat si s Melem Gibsonem. I Santa Claus totiž umí v tomto filmu střílet z pušky či pistole. Nachystej se proto na šťavnaté krvavé přestřelky, při kterých ti ztuhne krev v žilách, ale také skvělé hlášky a napínavý děj.

8. Santa’s Slay (David Steiman, 2005)

Tato pořádně temná akční komedie překopává všechny zažité stereotypy o tom, jak by se měl chovat Santa Claus. Tento totiž nadává, rve se a láme kosti jako Steven Seagal, podpaluje vánoční stromky, chodí do stripklubů, nesnáší děti (nechává jim dárky s výbušninami, po kterých jim vybuchují hlavy) a jeho sáně netahají sobi, ale obrovský děsivý bizon, který žere lidi.

I když místy budeš zaručeně kroutit hlavou nad tím, co uvidíš, nepochybně se zároveň zabavíš a zažiješ pár výbuchů smíchu. Ďábelského Santu zde ztvárnil přes metr devadesát vysoký nabušený profesionální wrestler Bill Goldberg. Jeho protivníky jsou sympatické duo Douglas Smith a Emilie de Ravin. Pokud tě už omrzely klasiky jako Popelka či Sám doma, na Vánoce hoď do mikrovlnky popcorn a zapínej Santa's Slay.

7. Jack Frost (Michael Cooney, 1997)

Jack Frost
Zdroj: A-Pix Entertainment, Inc.


Bláznivé devadesátky. Že jsi ještě neviděl řídit sněhuláka policejní auto a brutálně vraždit lidi? Nevadí. Vše musí být jednou poprvé. Čeká tě například ukřičené znásilnění ve vaně, vraždění ostrými rampouchy, vládní experimenty, komičtí a diletantští detektivové či dynamický rockově-metalový soundtrack.

Jack Frost
Zdroj: A-Pix Entertainment, Inc.


Michael Cooney ukázal, že ve filmu hranice neexistují a fantazii se meze nekladou. Jack Frost bude jeden z nejbizarnějších filmů, jaké jsi kdy viděl. Proto se neboj pustit si ho a „rozšířit si trochu obzor“. Jedno je však jisté, po tomto hororu už asi nebudeš mít chuť postavit ještě někdy sněhuláka.

6. You Better Watch Out (Lewis Jackson, 1980)

Poměrně nenápadná kultovka. Pomalá, ponurá, temná, drsná a psychologicky docela důkladně propracovaná. Hlavní postavou je osamělý padesátník, podivín Harry Stadling (Brandon Maggart), který si nese trauma z dětství, když nachytal Santa Clause (ve skutečnosti svého otce), jak se miluje s jeho matkou přímo v obýváku. Jak postupně zjišťujeme, tato na první pohled nenápadná událost ho ovlivnila a stal se z něho nebezpečný deviant.

You Better Watch Out
Zdroj: FILMag


Po večerech pozoruje malé děti a sleduje, zda jsou poslušné, když ne, straší je v keřích s pomalovaným obličejem. Později se na Štědrý den převleče za Santa Clause, aby rozdal těm, co si to skutečně zaslouží, pěkné dárky a tvrdě potrestal ty, co se během roku chovaly arogantně či neposlušně.

Mají zaplatit rovnou svým životem. Aby ses kromě zděšení nad jeho činy i trochu pobavil, stihne se při tom všem i zaseknout v komíně rodinného domu. You Better Watch Out je v každém případě silným portrétem psychopata, na který jen tak lehce nezapomeneš.

5. Scrooged (Richard Donner, 1988)

Elfové se samopaly, duchové, z nichž teče chlast a vylézají myši, víly, co kopou do rozkroku a tlučou pěstmi do tváře jen tak pro zábavu, Kámasútra pod vánočním stromečkem, hořící číšníci, pomstychtiví šílenci s brokovnicí, obrovská děsivá smrtka... Tuto klasiku z pozdních osmdesátek o jednom zatrpklém a bezohledném ignorantovi, který musí znovu najít pravou podstatu Vánoc, si téměř okamžitě oblíbíš.


Cynická, jemně surrealistická komedie legendárního žánrového chameleona Richarda Donnera je adaptací Charlese Dickense. V hlavní roli nenajdeš nikoho jiného než charismatického Billa Murraye. Ideální oddechovka pro zimní večery k perníčkům a teplému čaji. Jen si dej pozor, aby ti nezaskočilo smíchy.

4. Black Christmas (Bob Clark, 1974)

Tady tě už smích přejde. „Vylížu ti ji, vylížu ti tu tvou velkou ku*du,“ říká během Vánoc opakovaně, kromě dalších oplzlostí, do telefonu záhadný úchyl mladým dívkám na školní koleji. Postupně se rozhodne popořadě je pozabíjet. Podaří se mu to?

Black Christmas
Zdroj: Cinéma du Parc


Black Christmas důmyslně čerpá z italských giallo filmů a jde zároveň o jeden z úplně prvních slasherů. Funguje však také jako precizní detektivka. Podobný trend vraha, který to „seká“ hlava nehlava, následoval i v něco známějších filmových sériích, jako například Halloween, Pátek třináctého či Noční můra v Elm Street.

Čeká tě skvělá paralelní či vnitrozáběrová montáž, voyeuristická kamera imitující pohled první osoby (vraha) či ukázkové klamání diváka pomocí vyprávění příběhu a pohrávání si s jeho očekáváními. Absolutně děsivá záležitost s fantastickým závěrem beroucím dech. Určitě neváhej a zkus.

3. P2 (Franck Khalfoun, 2007)

Je mnoho způsobů, jak strávit Štědrý večer, ale být zavřený v tmavém parkovacím domě s narušeným psychopatickým vrahem a s jeho agresivním rotvajlerem bys asi nechtěl. Má přístup ke všem kamerovým záznamům, všechny klíče a karty od budovy a jediné, co chce, je nebýt na Vánoce sám. Ovšem za jakou cenu?


Jestli máš rád drsné, krvavé thrillery, P2 je něco pro tebe. Režisér Franck Khalfoun, který se postaral i o scénář, je mistrem v zobrazování pohnutých charakterů, zvrácených duší a vrahů. Ukázal to i v hororu Maniak z roku 2012, kde jeden z přelomových úkolů ztvárnil Elijah Wood. V dřívějším thrilleru P2 se však Khalfoun zaměřil na chladnokrevného, ​​ale mazaného Thomase (Wes Bentley), který nastraží mladé manažerce firmy na Štědrý večer vražednou past. Napínavé, nekompromisní, odvážné a zároveň zábavné. Potřeba vidět.

2. Carol (Todd Haynes, 2015)

Žádné fanfáry, vánoční koláčky, žádný šťavnatý pečený krocan, žádná veselá atmosféra, pouze čistá deprese, která se stupňuje. Todd Haynes jako jeden z průkopníků americké nezávislé kinematografie (možná si vzpomeneš na jeho zásadní díla Safe či Velvet Goldmine) ukázal, že umí i po letech natočit naprosto podmanivý, nádherný film.

Drama o zakázané lásce dvou lesbiček během Vánoc, přičemž jedna je vdaná a má malou dceru a druhá je naivní, nezkušená cizinka, která ještě vůbec neví, co se životem. Jejich cesty se protnou, ale nadělá to tolik škody a problémů, že vyrovnání se s nimi jim vezme více sil, než by čekaly.


Každý záběr je dokonalý, každý výraz tváře dvou hlavních představitelek (Rooney Mara a Cate Blanchett) je maximálně procítěný. Geniální režijní práce. Za prvé jde o geniální „vztahovku“, zadruhé o originální a opojnou road movie. Ideální film po dlouhé večerní procházce zimní mlhou či zasněženými horami.

1. Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)

Sexuální orgie v maskách a bizarních oblecích na tajných VIP setkáních, tajemné odkazy, pokušení, výhrůžky, znepokojivé sny či vize a k tomu herecká manželská dvojice Tom Cruise a Nicole Kidman. Co víc si přát? Poslední mistrovské dílo Stanleyho Kubricka, ve kterém zanechal kontroverzní, ale mnohomluvný odkaz celému světu poslední větou.

Toto psychologicko-erotické drama je adaptací novely Dream Story (1926) Rakušana Arthura Schnitzlera a jde až ke kořenům, ke skutečné podstatě Vánoc. Avšak doslova šílenou oklikou. Zobrazuje v každém případě naprosto přesně snad všechny odvrácené strany tohoto nejkrásnějšího a nejočekávanějšího svátku v roce.

Nesmírně originální, pořádně znepokojivý a provokativní film, který ti zůstane v hlavě pěkně dlouho a budeš mít chuť si ho pustit ještě mnohdy znovu, abys v něm znovu něco nového objevil.

Čestné uznání (filmy, které se do žebříčku už nevešly, ale měl by sis je pustit také): In Bruges (Martin McDonagh, 2008), Silent Night, Deadly Night (Charles E. Sellier jr., 1984), The Lodge ( Severin Fiala, Veronika Franz, 2019), The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996), Kiss Kiss Bang Bang (Shane Black, 2005).

Domů
Sdílet
Diskuse