Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. prosince 2021 13:48
Čas čtení 1:07
Ilona Hobzová

Polský parlament jedná o zákonu, který by potrat postavil na úroveň vraždy

Polský parlament jedná o zákonu, který by potrat postavil na úroveň vraždy
Zdroj: TASR/AP
NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Polští zákonodárci řeší velmi radikální návrh.

V Polsku v těchto dnech hlasují o zákonu, který navrhuje postavit potrat na úroveň vraždy. Návrh do polského Sejmu předložila iniciativa Stop aborcji (Stop potratům), které se podařilo nasbírat 130 tisíc podpisů. Iniciativa to uvedla ve své tiskové zprávě.

Autoři projektu Stop aborcji se domnívají, že právní ochrana života nenarozených dětí není v Polsku dostatečná. „Chybná ustanovení trestního zákoníku jsou příčinou toho, že každý rok jsou beztrestně zabity tisíce dětí. Potratová mafie fungují otevřeně a na internetu a v ulicích polských měst otevřeně nabízejí prášky smrti,“ stojí v tiskové zprávě. 

Podle návrhu zákona, který připravila nadace Pro – Prawo do Życia (Pro – Právo na život) by měly být počaté děti chráněné na základě stejných pravidel jako ostatní lidé. Navrhuje, aby úmyslné umělé ukončení těhotenství bylo právně na stejné úrovni jako vražda, a tedy trestáno odnětím svobody. Na tu se vztahují sazby od pěti let vězení výše. 

„Na druhou stranu, je -li pachatelkou trestného činu matka počatého dítěte, může soud uplatnit mimořádné zmírnění trestu, případně od něj zcela upustit,“ uvádí dokument.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

V návrhu ale stojí i pasáž o trestech pro ženy, které potratí přirozenou cestou. Neúmyslné přerušení těhotenství by mělo být potrestáno odnětím svobody na dobu od 3 měsíců do 5 let

Organizace Stávka žen na 1. a 2. prosince, kdy je návrh zákona projednávám, zorganizovala před polským Sejmem protesty.

Jednání parlamentu o tomto zákonu přichází měsíc poté, co Polsko řešilo případ ženy, která zemřela údajně na následek toho, že jí lékaři odmítli provést interrupci

Polsko má přitom co se týče potratů jednu z nejpřísnějších legislativ vůbec. V lednu letošního roku došlo navíc k téměř úplnému zákazu interrupcí, když Ústavní soud rozhodl, že předčasné ukončení těhotenství pro jakékoliv vývojové vady plodu, je v rozporu s ústavou.

Domů
Sdílet
Diskuse