Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2021 16:30
Čas čtení 6:04
Jakub Paulík

10 nejlepších hororů roku 2021

10 nejlepších hororů roku 2021
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Od sexu s autem přes fanatickou věřící až po mýtickou bytost z jiného světa.

V průběhu roku 2021 jsme viděli spoustu opravdu kvalitních a originálních hororů. Jsme rádi, že tvůrci tímto málo ceněným žánrem nešetřili ani v období pandemie, a proto se hned několik zajímavých titulů do hlavní desítky bohužel nedostalo. Níže vyjmenované filmy by si však neměl nechat žádný milovník hororů ujít.

10. Titane (režie: Julia Ducournau)

Novinka od režisérky Julie Ducournau, která v roce 2016 natočila kontroverzní horor Raw, není rozhodně pro každého. Pokud jsi Raw viděl, víš, o čem je řeč. Pokud ne, očekávej neočekávané.

Hlavní hrdinka Alexia přežije v dětství autonehodu, po které jí do hlavy vloží kus titanového plechu. Příběh krátce poté přeskočí rovnou do její dospělosti, kde ji pozorujeme jako striptérku a vražedkyni, která souloží s auty. To ovšem není první a zdaleka ani poslední explicitní scéna, které jsou diváci vystaveni.

Agathe Rousselle ztvárnila hlavní postavu Alexie a svoji první filmovou roli zvládla opravdu bravurně. Neméně skvělý byl i zkušený francouzský veterán Vincent Lindon, který společně s Agathe tvořil opravdu bizarní dvojici. Vizuálně odpudivý horor Titane se do našich kin dostal 7. října 2021.

9. A Quiet Place Part II (režie: John Krasinski)

Mimozemská monstra, která nás sice nevidí, ale za to dobře slyší. Jak se vlastně dostala na Zemi a dá se proti nim nějak bojovat? I na tyto otázky se snažilo odpovědět pokračování hororu A Quiet Place, který znovu režíroval John Krasinski.

Hrdinka Evelyn se podobně jako v první části stará o své děti, a dělá všechno proto, aby přežily. Během nebezpečné pouti potkávají starého známého z období před příchodem monster a pokoušejí se hledat zbývající přeživší.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Tvůrcům se u dvojky znovu podařilo natočit skvělé akční scény a částečně rozšířit i mytologii krvelačných bytostí. Pokračování je po formální stránce prakticky kopií jedničky, a tak máš téměř stoprocentní jistotu, že pokud sis první díl užil, bude tě bavit i druhý. Film měl v kinech premiéru 10. června 2021.

8. Blood Red Sky (režie: Peter Thorwarth)

Nadja cestuje se svým synem Eliasem do USA za doktorem, který by mohl vyléčit její raritní chorobu. Nešťastnou náhodou ale nastoupí právě do letadla, které obsadí teroristé. Parta padouchů to ale nebude mít vůbec lehké, protože se dostali na palubu s pasažéry, mezi kterými se skrývá upír.

Blood Red Sky je poměrně netradiční hororovou akcí. Diváky zaujme několika krvavými scénami, kterým nechybí ani napětí. Ocenění si zaslouží i maskéři, kteří z pečlivé matky uměli udělat ohavného upíra.

Tvůrci se bohužel nevyhnuli žánrovým klišé a nesmyslnému chování postav. Film může být navíc vzhledem k jednoduchosti námětu pro někoho příliš dlouhý. Většinu času je ovšem opravdu zábavný a postupným tempem perfektně graduje až do závěrečného masakru. Na Netflixu je dostupný od 23. července 2021.

7. Candyman (režie: Nia DaCosta)

Pokud ti nechybí kuráž, řekni před zrcadlem pětkrát Candyman. Krátce na to tě navštíví muž s hákem a rozpárá tvé tělo na kusy. Tuto městskou legendu v současnosti zná už jen málokdo, ale díky výtvarníkovi Anthonymu se dostává do popředí prostřednictvím jeho umění. Lidé tak začnou zkoušet, co je na ní pravdy, a nechtěně na sebe přivolají zlo, které nelze vrátit zpět. Hlavního hrdinu si zahrál Yahya Abdul-Mateen II z Aquamana či The Trial of the Chicago 7.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Zabiják Candyman se snaží své oběti eliminovat opravdu kreativním způsobem. U některých z nich k překvapení ukazuje, že má v sobě i malý kousek cti, a tak zabíjí nejen pro zábavu, ale také formou odplaty.

Film ale není čistokrevným hororem, ale také sociálním dramatem, které v sobě obsahuje neskrývané téma rasismu. V původním Candymanovi z roku 1992 se řešila afroamerická ghetta a v případě sequelu režisérka Nia DaCosta nastavila zrcadlo k událostem z posledních let. Film měl u nás premiéru 26. srpna 2021.

6. Fear Street Part 2: 1978 (režie: Leigh Janiak)

Trilogie Fear Street od Netflixu je jako stvořená pro mladší ročníky teenagerů, kteří si rádi přičichnou ke strachu, ale zároveň jím nechtějí být úplně pohlceni. Zkrátka solidní rozběh pro mladé nováčky. Filmy sice obsahují děsivé i krvavé scény, ale neočekávej žádný odpudivý gore. Zkušení hororoví nadšenci naopak mohou na trilogii docenit značnou inspiraci starými klasikami, kterým jednotlivé části vzdávají hold.

Druhá část, která je podle našeho názoru nejlepší, se ve velké míře inspirovala slavnou hororovou sérií Pátek třináctého se zabijákem Jasonem. Školáci na letním táboře Nightwing tak zažijí masakr, na který do konce svého života nezapomenou.

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Tvůrci se sice ani v této části nevyhnuli klišé, ale o zábavu je jednoznačně postaráno. Film mimo jiné táhne sympatická herečka Sadie Sink, kterou můžeš znát z populárního seriálu Stranger Things. Druhá část Fear Street je na Netflixu dostupná od 9. července 2021.

5. The Night House (režie: David Bruckner)

Beth dlouhodobě trápí psychické problémy a o „prázdnotě“ ve svém nitru vypráví jen málokomu. Její manžel se jí snaží s těmito obtížemi pomáhat, ale je to paradoxně právě on, kdo si jednoho dne sáhne na život. Ovdovělá žena se odmítá přestěhovat z opuštěného domu a svůj volný čas tráví přemýšlením nad příčinou manželova jednání. 

Vyšetřováním přichází na to, že její muž skrýval děsivé tajemství. The Night House postupně stupňuje napětí a klade divákovi otázku, zda se dívá na duševně nemocnou ženu, nebo je hlavní hrdinka obklopena neznámým zlem. 

Celý film je především hereckým koncertem Rebeccy Hall, u které opravdu nikdy nevíme, jestli má všech pět pohromadě, a jak to všechno celé dopadne. Režisér David Bruckner po svých dvou posledních filmech (The Ritual, Southbound) dokazuje, že je v hororovém žánru jako doma. Jsme proto zvědaví, jak se mu v roce 2022 podaří natočit remake slavného Hellraisera (1987). Film jsi mohl v českých kinech vidět od 19. srpna 2021.

4. Saint Maud (režie: Rose Glass)

Zdravotní sestra Maud se nedávno dostala k práci, ve které pečuje o umírající pacientku. Ta si chce ještě před smrtí užít všech možných materiálních výdobytků, včetně tělesných rozkoší.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

Maud se ji jako hluboce věřící osoba snaží ochránit před zatracením, o což ale její zaměstnavatelka nejeví velký zájem. Střet dvou odlišných světů vede ke srážce, jejíž následky pocítí obě ženy.

Režisérka Rose Glass si svým celovečerním debutem udělala jméno u diváků, kteří vyhledávají horory vyhýbající se mainstreamovým klišé. Postava Maud představuje negativní stránku ortodoxní víry.

Když si ji člověk začne vysvětlovat po svém, může pro společnost představovat velké riziko. Kontrast mezi křehce vypadající mladou ženou a jejím fanatismem v mysli je proto skutečně děsivý. Saint Maud se na DVD a Blu-ray dostala 30. listopadu 2021.

3. The Empty Man (režie: David Prior)

Když jsi na mostě, zafoukáš do láhve, a myslíš na Empty Mana, jsou tvé dny sečteny. První noc ho slyšíš, druhou ho uvidíš, a třetí si tě najde. Bývalý detektiv James Lasombra však této legendě nevěří. Vyšetřování ho ale dovede k záhadnému kultu, který se pokouší o vyvolání zmíněné smrtonosné bytosti. Nic ale není takové, jak se zpočátku zdá, a realita hlavního hrdiny se postupně začíná podobat rozpadajícímu se domečku z karet.

Režisér David Prior ve filmu The Empty Man zkombinoval několik hororových podžánrů a podařilo se mu vytvořit skutečně hrůzostrašnou atmosféru. S „áčkovou“ produkcí s větším rozpočtem jsme dostali výjimečný projekt, který by se snad dostal i do našich kin.

Doporučeno
KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? 19. prosince 2023 7:00

Takto jde „jen“ o velmi kvalitní „béčko“, které v sobě skrývá spoustu detailů a umně pracuje s hrůzou z neznámého na styl mistra hororu H. P. Lovercrafta. Film vyšel v kinech koncem roku 2020, ale podle IMDb byl na internetu dostupný od února roku 2021.

2. Malignant (režie: James Wan)

James Wan se mezi filmovými nadšenci proslavil jako tvůrce známých hororů. Vidět jsi od něj mohl například Saw, The Conjuring nebo Insidious. Rukopis režiséra v rámci hororového žánru byl proto dobře znám a předem čitelný. O to víc nás potěšilo, že se při novince Malignant nebál zaexperimentovat.

V příběhu sledujeme ženu jménem Madison, která má vize o tajemném vrahovi. Aby zjistila, co se s ní děje, navštíví svoji matku. Ta jí vysvětlí, že se jako dítě kamarádila s imaginárním přítelem Gabrielem. Hrdinka začíná vzpomínat na svou minulost, která může mít souvislost s aktuálním děním, a zjišťuje, že Gabriel je čiré zlo.

Rozběhem Malignant sice zpočátku připomíná klasický jump scare horor, ale velmi rychle se změní v napínavou jízdu, ve které nechybí hektolitry prolité krve. Přechod od atmosférického hororu k drsnému slasheru je něčím, co v nové hororové tvorbě na velkém plátně kinosálů jen tak neuvidíš. Do českých kin se Malignant dostal 9. září 2021.

1. Last Night in Soho (režie: Edgar Wright)

Režisér Edgar Wright neměl dosud žádné zkušenosti s temně laděným thrillerem či hororem. V roce 2004 sice natočil Shaun of the Dead se Simonem Peggem, ale ve filmu pracoval zejména s komediálními prvky. Last Night in Soho bylo proto velmi příjemným a osvěžujícím překvapením.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce 11. prosince 2023 8:00

Hlavním klenotem filmu je dvojice talentovaných a sympatických hereček Thomasin McKenzie (Jojo Rabbit) a Anya Taylor-Joy (The Witch). Thomasin McKenzie hraje v příběhu mladou studentku, která začíná v Londýně studovat módní design. Prostřednictvím tajemných snových vizí se ale vrací do 60. let minulého století a stává se svědkem vraždy.

Chemie mezi děvčaty je od úvodu filmu skutečně citelná, díky čemuž jsou jejich společné scény emotivní a napínavé. Pochvalu si zaslouží i Matt Smith, který ve filmu ztvárnil jednoho z hlavních padouchů, a ukázal, jak nebezpečná zákoutí skrývá Londýn. Film měl v našich kinech premiéru 11. listopadu 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse