Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2021 16:06
Čas čtení 0:58
Ilona Hobzová

Vědci testují vakcínu proti rakovině prsu, mohla by pomoci proti agresivním formám onemocnění

Vědci testují vakcínu proti rakovině prsu, mohla by pomoci proti agresivním formám onemocnění
Zdroj: Pexels/Anna Tarazevich/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Studii zahájila klinika v americkém Clevelandu.

Vědci ve Spojených státech začali poprvé na dobrovolnicích testovat vakcínu proti rakovině prsu. V budoucnu by mohla pomoci i proti nejnebezpečnější formě této nemoci. O zahájení výzkumu informovala Clevelandská klinika. 

„Testování je první fází na dlouhé cestě, která, jak doufáme, povede k vakcíně, jež by mohla zabránit alespoň nějaké formě rakoviny prsu,“ uvedl hlavní autor výzkumu, lékař Thomas Budd. Dlouhodobým cílem je podle jeho slov zjistit, zda tato vakcína může zabránit  zejména agresivnějším formám onemocnění dříve, než se objeví.

Nejhorší formou rakoviny prsu je takzvaný triple negativní karcinom prsu (TNBC). U tohoto typu karcinomu jsou negativní všechny tři možné cíle cílené léčby a možnosti léčby jsou značně limitované. V porovnání s ostatními typy rakoviny prsu je mnohem agresivnější, představuje patnáct až dvacet procent všech případů onemocnění rakoviny prsu. Čtvrtina pacientek s touto diagnózou umírá do pěti let

Studie se účastní osmnáct až dvacet žen s diagnózou TNBC v rané fázi, které jsou v současné době bez nádoru, ale hrozí u nich recidiva„V první fázi začneme s nízkou dávkou vakcíny, ošetříme jednu až tři pacientky a budeme je sledovat, abychom se ujistili, že jsou v pořádku,“ uvedl Budd. Pokud nebude mít první dávka negativní vedlejší účinky, zvýší se počet dávek i účastnic výzkumu. „Až zjistíme, kolik vakcíny můžeme podat, zaměříme se na její účinky na imunitní systém,“ dodal Budd.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Studie by měla být ukončena na podzim 2022. Vědci doufají, že v budoucnu budou moci vakcínu vyzkoušet i na zdravých ženách, u kterých hrozí vysoké riziko onemocnění. 

Domů
Sdílet
Diskuse